Top 5 nationale parken Amerika

Top 5 nationale parken

In Amerika zijn maar liefst 61 nationale parken te vinden. Alle parken worden sinds 1916 beheerd door het National Park Services. Het doel van deze nationale parken is het behouden van de natuur, recreatie en historie. Jaarlijks trekken de parken zo'n 300 miljoen bezoekers. Wij hebben de top 5 voor u op een rijtje gezet!


1. Great Smoky Mountains

Met meer dan 11 miljoen bezoekers per jaar is Great Smoky Mountains National Park het meeste bezochte park van Amerika, en wij snappen wel waarom! Het park is gratis toegankelijk (door een wet uit 1930) en bestaat uit een prachtig bosrijk natuurgebied. Een aantal highlights van het park die u zeker gezien moet hebben: 

- Chimney Tops Overlook. Vanaf dit punt heeft u een prachtig uitzicht over de bossen van Great Smoky Mountains National Park, groen gekleurd in de lente en 'Indian Summer' kleuren in de herfst. 

- Clingmans Dome. Hier krijgt u het antwoord waarom het park Great Smoky Mountains heet. Het park is vernoemd naar de laaghangende nevel die tussen de bergtoppen hangt. 

- Fontana Dam. Met een hoogte van maar liefst 146 meter is dit de hoogste dam in het oosten van Amerika. 

2. Grand Canyon

Met jaarlijks zo'n 6 miljoen bezoekers per jaar staat Grand Canyon National Park op 2, maar qua naamsbekendheid denken wij dat dit nationale park met stipt op 1 staat. De grootsheid van de Grand Canyon is vanuit ieder punt waar je staat indrukwekkend. Het park kent 20 uitkijkpunten die allemaal een bezoek waard zijn omdat het uitzicht er weer anders is. Toch willen wij er een paar uitlichten:

- Mather Point. Vanaf hier kunt u ongeveer een kwart van de hele Grand Canyon zien. 

- Yavapai Point. Dit punt heeft een prachtig panoramisch uitzicht waar u ook de diepte van de canyon kunt ervaren. 

- Pima Point. Misschien wel het rustigste uitkijkpunt van het park. Het is omringd door bos maar hier heeft u wel een mooi uitzicht over de Colorado River. 

3. Zion

Op 3 staat Zion National Park, met ongeveer 4.5 miljoen bezoekers per jaar en met een oppervlakte van net geen 600 vierkante kilometer tevens het kleinste nationale park in deze lijst. Door het oppervlakte van dit park en de bezoekers aantallen is een groot deel alleen te bezoeken met de gratis shuttlebus die door het park rijdt. Een aantal punten die u zeker gezien moet hebben in het park:

- Angels Landing. Houdt u van hiken en een uitdaging? Dan is de hike naar Angels Landing een must tijdens uw bezoek aan Zion National Park. Het vergt aardig wat uithoudingsvermogen en klauterwerk, maar vanaf de top heeft u een prachtig uitzicht over Zion Canyon. 

- The Narrows. Hier kunt ook weer wandelen, maar dan door het water en langs de stijle rotswanden van Zion Canyon. Op dit punt is de kloof 600 meter diep en op sommige punten slechts 6 meter breed. 

Tip: er zijn maar een beperkt aantal parkeerplaatsen in het park dus ga al vroeg op pad. Is de parkeerplaats in het park vol, rijdt dan door naar Springdale om daar de auto te parkeren en de gratis shuttlebus naar het park te nemen. 

4. Rocky Mountain

Iets meer als 4 miljoen mensen bezoeken ieder jaar Rocky Mountain National Park in Colorado, waardoor dit park op plek 4 staat. Het is een veelzijdig park met besneeuwde bergtoppen en diepe dalen, maar ook een park met groene bosrijke gebieden en meren. Een aantal punten die de moeite waard zijn om te bezoeken in het park: 

- Many Parks Curve. Vanaf dit uitzichtpunt heeft u een prachtig uitzicht over de Trail Ridge Road, de bergen en de graslanden Rocky Mountain National Park. 

- Bear Lake. Vanuit hier kunt u diverse wandelingen maken, van korte wandelingen van nog geen kilometer tot een wandeling van 9 kilometer. 

- Farview Curve. Hier heeft u uitzicht op de oorsprong van de Colorado River. 

Rocky Mountains National Park
Rocky Mountains National Park

5. Yosemite

Last but not least in deze lijst, Yosemite National Park. Dit park wordt jaarlijks door 4 miljoen mensen bezocht en zit in bijna al onze rondreizen door West-Amerika. Het park biedt voor ieder wat wils. Bergen, bossen, meren, watervallen en wildlife, het is allemaal te vinden in Yosemite. Een aantal punten die zeker in uw bezoek aan dit park moeten zitten:

- Tunnel View. Het uitzichtpunt van Yosemite waar u een fantastisch uitzicht heeft op El Capitan, Half Dome en Bridalveil Fall. 

- Glacier Point. Vanaf hier heeft u uitzicht over Sentinel Dome en Half Dome. 

- Yosemite Falls. De bekendste waterval van Yosemite National Park.