Films Alcatraz

Welke films spelen zich (gedeeltelijk) af in Alcatraz?

Gevangenis Alcatraz

De gevangenis Alcatraz, gelegen in de baai van San Francisco, speelt in verschillende films de (kleine) hoofdrol. Hieronder hebben wij er een paar vermeld. 

Birdman of Alcatraz (1962)

De film gaat over het gevangenisleven in Leavenworth en Alcatraz van de gevangene Robert E. Strout, gespeeld door Burt Lancaster. De film begint in 1912 wanneer Robert E Strout wordt overgeplaatst naar Leavenworth. Na een moord op de gevangenisbewaarder, doordat een bezoek van zijn moeder werd afgezegd, wordt hij tot dood veroordeeld. De president zet dat later om in levenslang. De gevangenis neemt geen risico en zet hem in isolatie voor de rest van zijn gevangenistijd. Op een dag vindt Strout een jonge mus welke uit zijn nest is gevallen. Hij voedt de vogel op totdat hij sterk genoeg is om zelf weg te vliegen. Strout merkt dat hij hierdoor een doel heeft gevonden in zijn leven en hij gaat vogels bestuderen en wordt hierin een expert. Maar dan komt de tijd dat hij naar Alcatraz wordt overgeplaatst en moet hij zijn vogels achterlaten.  

Mus
Mus

Point Black (1967)

Walker (gespeeld door Lee Marvin), is een een gangster en wordt neergeschoten en voor dood achtergelaten op Alcatraz door zijn partner Mal Reese (John Vernon). Walker wil wraak en daarvoor wil hij zijn deel van het geld terug halen. Hij krijgt hulp van Chris (Angie Dickinson). Deze vrouw kent Mal. De strijd vindt plaats in Los Angeles.  


Escape from Alcatraz (1979)

Alcatraz is een gevangenis waaruit ontsnappen onmogelijk is. Totdat 3 gevangenen (Frank Morris, Clarence en John Anglin) het toch lukt. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de 3 gevangenen die ontsnapt zijn uit Alcatraz, maar waar niet bekend van is of ze het overleefd hebben. De hoofdrollen in deze film worden gespeeld door Clint Eastwood, Jack Thibeau en Fred Ward.  


De cellen
De cellen

The Rock (1996)

Alcatraz wordt ook wel “The Rock” genoemd en er is een gelijknamige film over gemaakt met Sean Connery en Nicolas Cage. Zij spelen een zachtaardige chemicus en een ex-veroordeelde die een generaal moeten tegenhouden. De generaal is zijn vrouw verloren en is alle realiteitszin kwijt. Hij wil zich wreken op San Francisco door vanuit Alcatraz een gas los te laten.  


X-Men: The Last Stand (2006)

In dit 3e deel wordt er een geneesmiddel gevonden voor de mutants. De X-Men willen elke mutant hierin zijn eigen keuze laten maken, maar Magneto niet. Hij wil het ten koste van alles het tegen houden. In Alcatraz zit een jonge mutant Jimmy waarbij ze het genoom hebben weten te isoleren voor het uiteindelijke geneesmiddel. Magneto wil de jongen vermoorden en plant de bestorming van Alcatraz waar hij tegenover de X-Men komt te staan. De hoofdrollen worden onder andere gespeeld door Patrick Stewart (Xavier), Hug Jackman (Logan), Halley Berry (Storm), Famke Janssen (Grey) en Ian McKelleen (Magneto).