Everglades National Park

Grootste subtropische wildernis van de USA

  • Mangrove
  • Zonsondergang in de Everglades
  • Alligator

Everglades National Park

Everglades National Park, gelegen in het zuidwesten van de staat Florida, is het tweede grootste National Park van Amerika. Het Everglades National Park staat op de werelderfgoedlijst en op de bedreigde werelderfgoedlijst van UNESCO. Eigenlijk vormt de Everglades een grote ondiepe rivier van 150 kilometer breed. Op veel plekken wordt deze rivier bedekt door moerasgrassen en een andere naam voor de Everglades is dan ook River of Grass.


Mangrovebos

In het park ligt het grootste mangrovebos ter wereld. Omdat het ecosysteem in dit gebied erg bijzonder is, komen er veel unieke, maar ook bedreigde, planten en diersoorten voor zoals de Amerikaanse alligator, de Mana en de Florida panter. In de Everglades heb je te maken met het droge en het natte seizoen. In het natte seizoen staan veel gebieden onder water, terwijl in het droge seizoen het waterpeil juist ontzettend zakt. De kans dat u in deze periode alligators ziet is veel kleiner, omdat deze dan naar de diepe wateren trekken. Het droge seizoen is van december tot april. Na april loopt alles weer langzaam vol met water.

Mangrovebos in de Everglades

Everglades bezoeken

Het park is goed begaanbaar met de auto, maar u ziet het meest als u een mooie boottocht maakt of een prachtige wandeling. Het park heeft veel mooie uitzichten, die zeker de moeite waard zijn. Na een bezoek aan het bezoekerscentrum kunt u op verschillende manier het park gaan ontdekken. Bewandel bijvoorbeeld over speciaal daarvoor aangelegde "trails". Een voorbeeld van zo'n trail is "Tram Road" in het Shark Valley gebied. Dit is een vlak, verhard pad van ca. 24 kilometer (heen en terug) dat gebruikt wordt voor de Shark Valley Tram Tour, per voet of fiets. Ook kunt u de Everglades verkennen op een Air-boat of via kanotrips onder begeleiding van de rangers van National Park Service.

Tour met een airboat

Kleding

Als u in de zomermaanden naar de Everglades gaat, zorg dan dat u bedekkende kleding draagt. Dit als bescherming voor muggenbeten, want in de zomer zijn er ontzettend veel muggen. In het bezoekerscentrum kunt u ook een spray kopen tegen de muggen.

Kleding tegen muggen