Hawaii

informatie over Hawaii

Over Hawaii

​Hawaii is de vijftigste staat van de Verenigde Staten. De hoofdstad is Honolulu, gelegen op het eiland Oahu. De meeste van de 137 vulkanische eilanden die samen de Hawaii-archipel vormen zijn klein en onbewoond. Hawaii ligt in het midden van de Stille Oceaan op een zeebodem van vierduizend meter diepte. De grootste en belangrijkste eilanden zijn bewoond en te bezoeken!


Oahu - Hawaii 's gathering place

Oahu is het drukste eiland van Hawaii. Houdt u van uitgaan en winkelen, dan kunt u uw hart ophalen op het eiland Oahu. Dit is het meest toeristische eiland van de archipel, bekend van de hoofdstad Honolulu en de beroemde boulevard Waikiki Beach. Verder vinden we hier de bekende marinebasis Pearl Harbor. Met uw huurauto kunt u het eiland Oahu uitgebreid gaan verkennen: rijdt u eens naar Pearl Harbor of naar Diamond Head, een oude vulkaankrater vlakbij het beroemde Waikiki Beach. Als u van snorkelen houdt, dan kunnen wij u de wereldberoemde Hanauma Bay zeker aanraden. Hier komt u de zeldzaamste vissen tegen. De noordwestkust is door haar hoge golven de thuishaven voor veel surfers, maar ook kite- en windsurfers kunnen hier prima uit de voeten. Vergelijkt u Oahu met de andere eilanden van Hawaii dan is het verschil groot. Hawaii heeft in totaal 1.4 miljoen inwoners, verdeeld over alle eilanden. Hiervan leven er één miljoen op Oahu.

Waikiki Beach Oahu, Hawaii
Waikiki Beach Oahu, Hawaii

Maui

Maui is Hawaii's Valley-Isle. Het eiland met prachtige natuur, een aantal niet te missen rijroutes ('Road to Hana'), schitterende stranden en gezellige winkel- en uitgaanscentra in de plaatsjes Kihei, Kapalua en Lahaina. Ook de regio Wailea is van een ongekende schoonheid en komt regelmatig terug in de top-10 lijstjes mooiste stranden. Snorkelen, bijvoorbeeld bij de gezonken vulkaankrater Molokini, is een must! Alle topsurfers bezoeken de noordkust van Maui, op zoek naar de hoogste golven ter wereld.

Tevens een aanrader is de ingeslapen vulkaan Haleakala; na een 55 km lange weg kunt u op de top genieten van de prachtige zonsopgang of zonsondergang met prachtig uitzicht over Maui en de naburige eilanden Hawaii en Oahu. Misschien leuk om met een mountainbike deze vulkaan af te dalen zonder te trappen in een vliegend tempo! De prachtige bochtige weg naar Hana leidt u naar talloze watervallen, waaronder de unieke 'seven sacred pools', (O'heo Gulch) waar u in natuurlijke zwembaden onder de watervallen kunt zwemmen. Let op: indien u op deze locatie de zonsopgang wilt zien, dan dient u vooraf te reserveren. Dit gaat om een bezoek tussen 03.00 en 07.00 uur. Meer informatie vindt u via de volgende link: https://www.nps.gov/hale/planyourvisit/index.htm

Strand op Maui, Hawaii
Strand op Maui, Hawaii

Big Island

Het grootste eiland Hawaii wordt veelal Big Island genoemd om verwarring met de naam van de staat Hawaii te voorkomen. Big Island is het grootste eiland van de Hawaii archipel en het eiland heeft maar liefst tien verschillende klimaatzones. Hier vindt u vijf afzonderlijke schildvulkanen, waarvan een tweetal actief zijn en te bezichtigen in het Hawaii Volcanoes National Park. Het eiland is tevens bekend om de triatlon 'Ironman Hawaii', welke jaarlijks in oktober wordt gehouden. Aan de vochtige oostzijde vindt u veel watervallen en regenwouden. In het Mauna Kea-observatorium vindt u de grootste telescopen ter wereld. Neem de moeite om bij Big Island te snorkelen of duiken; reuzeschildpadden en koraalriffen zijn hier in overvloed en van zeer dichtbij te bewonderen. De Mauna Kea is niet alleen het hoogste punt van Hawaii, maar met een hoogte van 10.203 meter feitelijk de hoogste berg ter wereld. Doordat de oceaan hier ca. 6.000 meter diep is, steekt deze berg 'slechts' 4207 meter boven zeeniveau uit. Hier kunt u sneeuw aantreffen, iets wat weinig mensen verwachten op Hawaii.

Big Island, Hawaii
Big Island, Hawaii

Kauai

Het noordelijkste en groenste eiland van de Hawaii archipel, om die reden ook 'Garden Isle' genoemd. Kauai is het oudste bewoonde eiland van de Hawaii archipel. De bijzondere flora op dit eiland was reeds het decor van vele films en series, waaronder Jurassic Park, Indiana Jones en Pirates of the Caribbean. Waimea Canyon, ook wel de 'Grand Canyon van de Pacific' genoemd, is ruim 900 meter diep en mag u niet missen. Houdt u van een stevige wandeling, dan is het Napali Coast State Park met haar ongerepte natuur zeker een aanrader. Laat u verrassen door Kauai, het groenste eiland van Hawaii !

Napali kust Kauai, Hawaii
Napali kust Kauai, Hawaii

Molokai

Molokai weerspiegelt het traditionele plattelandsleven van Hawaii. Net als het eilandje Lanai wordt Molokai minder bezocht door toeristen. Er zijn hier dan ook slechts een handjevol hotels te vinden. Molokai werd vooral bekend na de vestiging van de Belgische pater en missionaris Damiaan, die hier tot zijn dood in 1889 leefde. Op dit eiland vindt u veel hoge kliffen en diverse parken en witte zandstranden.

Kust van Molokai
Kust van Molokai

Lanai

Ook wel het 'Ananaseiland' genoemd, omdat hier tot 1992 's werelds grootste ananasplantage te vinden was. Dit kleinste (358 km2) bewoonde eiland van Hawaii heeft slechts 3200 inwoners, kent weinig toerisme en is vooral bekend om haar luxe Four Seasons-resorts en een tweetal prachtige golfbanen. Het stadje Lanai City is één en al rust: geen stoplichten, één postkantoor en een paar cafeetjes. Op zoek naar de charme van het oude Hawaii? Dat vindt u zeker op Lanai. 

Lanai
Lanai

Oahu vakantie

Oahu is meer dan alleen Honolulu & Waikiki

Oahu is meer dan Honolulu & Waikiki

Ga je op vakantie naar Oahu dan kom je er snel achter: Oahu is een eiland op Hawaii met 2 gezichten. Aan de zuidoostzijde van Oahu vinden we de gezellige drukte van de hoofdstad en zakencentrum van Hawaii, Honolulu en ten oosten hiervan Waikiki, een prachtig strand waar veel hotels zijn verrezen. De bijzondere vakantiesfeer die we vinden we in Waikiki is er wel één van goede restaurants, leuke winkels en talloze mogelijkheden om uit te gaan. De invloeden in Waikiki zijn onmiskenbaar toch erg Hawaiiaans.

Komen we op de vakantie aan autorijden toe (huur een auto voor één of enkele dagen) Dan brengt ons dit helemaal aan de oostzijde van Oahu bij één van de bekendste plekjes: Hanauma Bay, een snorkelparadijs. In deze ondiepe baai kun je werkelijk prachtig snorkelen, maar ga dan vroeg in de ochtend, dan is het nog enigszins rustig. Niet ver van Hanauma Bay is een prachtig plekje: De Lanai Lookout. In de wintermaanden kun je hier de walvissen in de zee zien zwemmen. Het strand van Sandy Beach Park is rustiger dan Waikiki, dus ook zeker een bezoekje waard.

Gaan we verder Oahu rond dan zien we aan de noordoostzijde de surfers in het stadje Kailua. Ooit bekend geworden door zijn beroemde inwoner Robbie Naish, de absolute windsurflegende. Op Oahu kun je surfen, windsurfen en kitesurfen om precies te zijn, afhankelijk van locatie en windrichting.

De noordwestzijde van Oahu is spectaculair en hier vinden we dan ook nog kleine dorpjes en afgelegen stranden. 

Maken we het rondje over Oahu compleet dan komen we aan de zuidzijde van Oahu nog de haven Pearl Harbor en het stadje Pearl City tegen. Dit snelgroeiende dorp ligt aan een baai, een natuurlijke haven aan de zuidzijde van Oahu. De verassingsaanval van Japan op de VS in de Tweede Wereldoorlog op Pearl Harbor heeft geleid tot een indrukwekkend museum.

Kortom: Oahu is een eiland dat tijdens je vakantie werkelijk van alles te bieden heeft. Wel raden we aan om op dit eiland in elk geval een paar uitstapjes te maken. Omdat parkeren in Waikiki lastig of prijzig is  raden wij aan om een auto voor enkele dagen te huren in plaats van voor een hele week. 

Oahu - Uitgaan en winkelen

Houdt u van uitgaan en winkelen, dan kunt u uw hart ophalen op het eiland Oahu. Oahu is het meest toeristische eiland van de archipel. Oahu is beter bekend door de hoofdstad Honolulu en het beroemde strand van Waikiki Beach. Verder vinden we op Oahu de bekende marinebasis Pearl Harbor.


Oahu Waikiki
Oahu Waikiki

rondtouren over Oahu met een huurauto

Oahu is circa 60 mijl van oost naar west en 30 mijl van Noord naar Zuid.  Met uw huurauto kunt u het eiland Oahu uitgebreid gaan verkennen: rijdt u eens naar Pearl Harbor of naar Diamond Head, een oude vulkaankrater vlakbij het beroemde Waikiki Beach. Als u van snorkelen houdt, dan kunnen wij u op Oahu de wereldberoemde Hanauma Bay aanraden. Hier komt u de zeldzaamste vissen tegen. De noordwestkust van Oahu is door haar hoge golven de thuishaven voor veel surfers, maar ook kite- en windsurfers kunnen hier prima uit de voeten.

Hawaii Oahu strand
Hawaii Oahu strand

Oahu - het hoofdeiland van Hawaii

Oahu is het hoofdeiland van Hawaii. Circa 75% van de Hawaiiaanse bevolking woont op dit eiland. Oahu is dan ook het meest Amerikaanse eiland. De infrastructuur is hier goed, er zijn veel restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden. U kunt op Oahu prima shoppen naar kleding.

Oahu bestaat uit 2 vulkanen, de Waikanae en de Mount Ka'ala. 

Oahu kaartje
Oahu kaartje

Oahu - The Gathering Place

Oahu wordt in Hawaii ook wel  "The Gathering Place" genoemd. Gewoon omdat het hier zo gezellig is. Ondanks de bezoekersaantallen is ook op Oahu nog veel authentieks te vinden. Derhalve is het altijd aan te raden om op Oahu een aantal tours of een huurauto toe te voegen voor enkele dagen.

Honolulu Iolani Palace
Honolulu Iolani Palace

Maui

een favoriet bij de kenners

  • Hula girls
    Hula girls

De Lei greeting

Dit is de authentieke manier op Hawaii om iemand ​welkom te heten. De traditie gaat ervan uit dat de bezoeker een lange reis achter de rug heeft. Het minste wat je dan kan doen is deze persoon welkom heten. Daarmee is de Lei van verse, geurige bloemen in Hawaii een symbool van gastvrijheid, liefde, respect.


Maui vakantie

Een vakantie op Maui is paradijselijk. Maui is een eiland dat erg veel plezier te bieden heeft voor een leuke vakantie. Dagtrips: De Road to Hana is een must tijdens uw vakantie op Maui. De ingeslapen vulkaan Haleakala; na een 55 km lange weg kunt u op de top genieten van de prachtige zonsopgang of zonsondergang of met een mountainbike deze vulkaan zonder te trappen in een vliegend tempo afdalen! 

Waar vindt je nog kokosnoten, avocado's en papaya's plukrijp aan de boom? De prachtige bochtige weg naar Hana leidt u tevens naar de unieke 'seven sacred pools', waar u in natuurlijke zwembaden onder de watervallen kunt zwemmen. Trek sowieso een dag uit voor uw trip naar Hana (en nog een stukje verder) en terug. Er zijn voldoende watervallen op de route naar Hana om te bezoeken, te bekijken of zelfs om onder te zwemmen. 

Aan de noordkust vinden we ook het surfersbolwerk Paia, een dorpje dat vlakbij Ho'okipa Beach Park ligt. Ho'okipa staat bekend als de plek met de hoogste golven van heel Hawaii. Hier zul je dan ook alleen de gevorderde surfers aan het werk zien.

Een vakantie op Maui is dan ook zonder auto niet half zo leuk. Want naast de weg naar Hana zijn ook het walvissersdorpje Lahaina en de nabijgelegen Ka-anapali kust als ook Wailea een bezoekje meer dan waard. 

Op Maui vinden we stranden in de kleuren wit, zwart, rood en groen. 

Maui is al een herinnering als je er nog bent

Het eiland met prachtige natuur, een aantal niet te missen rijroutes ('Road to Hana'), schitterende stranden en gezellige winkel- en uitgaanscentra in de plaatsjes Kihei, Kapalua en Lahaina. Ook de regio Wailea is van een ongekende schoonheid en komt regelmatig terug in de top-10 lijstjes mooiste stranden. Snorkelen, bijvoorbeeld bij de gezonken vulkaankrater Molokini, is een must! Alle topsurfers bezoeken de noordkust van Maui, op zoek naar de hoogste golven ter wereld.

Tevens een aanrader is de ingeslapen vulkaan Haleakala; na een 55 km. lange weg kunt u op de top genieten van de prachtige zonsop- en ondergang of met een mountainbike deze vulkaan zonder te trappen in een vliegend tempo afdalen! De prachtige bochtige weg naar Hana leidt u tevens naar de unieke 'seven sacred pools', waar u in natuurlijke zwembaden onder de watervallen kunt zwemmen.

Kauai

The Garden Island
Hawaii

  • Na apali Coast Noord Kauai
    Na apali Coast Noord Kauai
  • Waimea Canyon, Kauai
    Waimea Canyon, Kauai

Kauai, the Garden Island

Kauai is h​et noordelijkste en groenste eiland van de Hawaii archipel, om die reden ook 'Garden Isle' genoemd. De bijzondere flora op dit eiland was reeds het decor van vele films en series, waaronder Jurassic Park, Indiana Jones en Pirates of the Caribbean. Waimea Canyon, ook wel de 'Grand Canyon van de Pacific' genoemd, is ruim 900 meter diep en mag u niet missen.

Houdt u van een stevige wandeling, dan is het Napali Coast State Park met haar ongerepte natuur zeker een aanrader. Op Kauai geniet u van de bijzondere en vrijwel ongerepte natuur, prachtige steile watervallen en hier kunt u perfect hiken.


Kauai - Het oudste eiland

Kauai is het oudste Hawaiiaanse eiland met de meeste legenden. De meeste legenden gaan over het Menehunen volk, de Hawaiiaanse variant van de elfjes en trollen. De mythes zijn fascinerend. De zeer kleine Menehunen waren erg begaafd in aquacultuur. De talloze bomen, enkele vismeren en aquaducten worden nog steeds door de locale bevolking toegeschreven aan de Menehunen.

Weetjes over Kauai

De familie Robinson heeft 20.000 hectare grond op Kauai in haar bezit. veel van dit land is volledig onontwikkeld. Deze familie bezit ook nog 18.000 hectare op het 'verboden' eiland Niihau, waar nog in het geheel geen wegen zijn aangelegd. 

Niihau klinkt daarom als een interessante bestemming, maar het eiland is simpelweg verboden toegang. Alleen de nog steeds aanwezige oorspronkelijke Niihauans en de Robinsons hebben toegang.

Big Island (Hawaii)

Big Island (Hawaii)

Het grootste eiland en veelal Big Island genoemd om verwarring met de naam van de staat te voorkomen. Hier vindt u vijf afzonderlijke schildvulkanen, waarvan een tweetal actief en te bezichtigen in het Volcanoes National Park. Het eiland is tevens bekend om de triatlon 'Ironman', welke jaarlijks in oktober wordt gehouden.

Aan de vochtige oostzijde vindt u veel watervallen en regenwouden. In het Mauna Kea-observatorium vindt u de grootste telescopen ter wereld. Neem de moeite om bij Big Island te snorkelen of duiken; reuzeschildpadden en koraalriffen zijn hier in overvloed en van zeer dichtbij te bewonderen. De Mauna Kea is met een hoogte van 10.203 meter feitelijk de hoogste berg op aarde. Doordat de oceaan hier echter ca. 6.000 meter diep is, steekt deze berg 'slechts' 4207 meter boven zeeniveau uit.