Millennium Park

Chicago

Hoogtepunt van de stad

Het Millennium park in Chicago wordt door veel inwoners als het hoogtepunt van de stad gezien. Het park is 10 hectare groot en lokale bewoners en toeristen komen hier het hele jaar door voor concerten, om te fietsen en te joggen en om de beeldhouwwerken te bewonderen die her en der in het landschap staan. Millennium Park is vooral bekend vanwege de spectaculaire architectuur en het ontwerp van het landschap. Het park heeft heel wat prijzen in de wacht gesleept dankzij het innovatieve ontwerp. Het park ligt niet ver van andere attracties, dus het is heel eenvoudig om een wandeling door het park te combineren met een bezoek aan het Art Institute of Chicago of met winkelen op de Magnificent Mile.

Gratis rondleiding door het Millennium Park

Het hele jaar door worden er gratis rondleidingen gegeven in Millennium Park door inwoners van Chicago. De rondleidingen starten vanaf het informatiegebouw aan de noordzijde van het park.

Geschiedenis

Van 1850 tot de jaren negentig van de vorige eeuw bestond dit gebied voornamelijk uit pakhuizen. In 1977 lanceerden enkele organisaties een plan om een park en kunstpaviljoen aan te leggen. Het park heeft tientallen miljoenen dollars gekost en is vooral gesponsord door lokale bedrijven. De intentie was om het park voor de millenniumwisseling klaar te hebben, vandaar de naam. Door geldgebrek en enkele vertragingen tijdens de bouw van onder meer het podium is het niet gelukt om het voor millenniumwisseling klaar te krijgen. Uiteindelijk is het park in 2004 geopend.


Activiteiten

Millennium Park is uitgegroeid tot een stedelijke ontmoetingsplaats waar culturele, economische en ecologische activiteiten in samenhang plaatsvinden. Het centrale gedeelte van het park is Wrigley Square, een uitnodigend, met bomen omgeven gebied waar bezoekers relaxen op het gras of over de paden wandelen. Hier bevindt zich ook het spectaculaire Millennium Monument de Cloud Gate. 

Cloud Gate

Een bezienswaardigheid die u niet mag missen is de Cloud Gate. Een roestvrij stalen beeld van 20 meter lang en 10 meter hoog. Het heeft de vorm van een boon en het reflecteert de prachtige skyline van Chicago. Het weegt maar liefst 110 ton en is gemaakt uit gepolijste platen roestvrij staal. De 3,5 meter hoge boog in het midden van de sculptuur dient als een soort poort en bezoekers kunnen er onderdoor wandelen en het staal aanraken waardoor ze vervormde reflecties van zichzelf zien.

Tip

In de zomer is er een grote fontein waar honderden mensen verkoeling komen zoeken. Verder is er ook een vrij toegankelijke tuin waar honderden plantensoorten kunnen worden gevonden.

Als u Chicago bezoekt tussen het einde van de lente en het begin van de herfst, kunt u (vaak gratis) genieten van de openluchtconcerten in het Jay Pritzker Pavilion. Er is ruimte voor ongeveer 11.000 personen op echte stoelen of in het gras op de heuvel. In de koudere maanden zijn er muziek- en dansvoorstellingen in het Harris Theater. 

Kies hier uw reis naar Chicago