Dry Tortugas National Park

Prachtige stranden en koraalriffen

  • Dry Tortugas kan alleen per boot, ferry of watervliegtuig worden bereikt.
    Dry Tortugas
  • Er worden dagelijks rondleidingen door Fort Jefferson gegeven.
    Fort Jefferson
  • Vesting Fort Jefferson is een opvallende verschijning vanaf het azuurblauwe water.
    Dry Tortugas National Park/Fort Jefferson

Dry Tortugas Nationalpark

De Dry Tortugas zijn een kleine onbewoonde eilandengroep, ze behoren tot de staat Florida en markeren het einde van de Florida Keys. Het afgelegen Dry Tortugas National Park ligt ongeveer 110 km ten westen van Key West. Het park heeft in totaal zeven eilanden. Het park is alleen per boot, veerboot of watervliegtuig te bereiken. Het park staat bekend om zijn prachtige koraalriffen, ongerepte stranden, verschillende vogelsoorten, turquoise wateren en Fort Jefferson.

De naam

De Dry Tortugas hadden oorspronkelijk een Spaanse naam "Las Tortugas" (schildpadden) omdat veel zeeschildpadden zich op de stranden nestelden en vaak rond de eilanden zwommen. De naam "Dry" is later toegevoegd omdat er op de eilanden geen drinkwater is.

Dry Tortugas

Talrijke koraalriffen vormen de basis van de Dry Tortugas-eilanden. Hier heeft u de mogelijkheid om tropische vissen, octopus, koralen, kreeften, zeeschildpadden en nog veel meer te observeren. Het Dry Tortugas National Park wordt beschouwd als een van de beste mogelijkheden om onder water te kijken in de VS en is daarom erg populair om te snorkelen en duiken. Vanwege de naar het oosten stromende Golfstroom ten zuiden van het Nationaal Park en de afgelegen locatie, ziet u hier meer zeeleven dan waar dan ook in de Florida Keys. In totaal zijn er ongeveer 30 koraalriffen in het park, deze herbergen een verscheidenheid aan zeeleven zoals kleurrijke vissen, zeesterren en nog veel meer. Het zeeleven zoals rifvissen, zeeschildpadden of koralen worden beschermd, zorgt u ervoor dat u niet te dichtbij komt of ze aanraakt. Mocht u willen duiken, informeer uzelf dan vooraf over de mogelijkheden. Een veerboot of een watervliegtuig kan geen duikuitrusting of tanks vervoeren. Plan deze excursie dus met uw eigen boot of charterschip.

Het Dry Tortugas National Park staat ook bekend om zijn talrijke vogelsoorten. Met een beetje geluk ontdekt u zeldzame vogelsoorten zoals de tropische witstaartvogel.

Koraalrif
Koraalrif

Garden Key

Garden Key is het op een na grootste eiland van de Dry Tortugas, hier bevindt zich ook het historische Fort Jefferson. De overtocht is mogelijk vanuit Key West per boot, veerboot of watervliegtuig. Bezoekers kunnen van zonsopgang tot zonsondergang het eiland verkennen. Op het eiland zijn geen overnachtingsmogelijkheden, maar wel op Garden Key. Dit is een unieke ervaring, kampeer op dit prachtige eiland en geniet van de zonsondergang en de afzondering onder de sterren. Lees van tevoren de kampeermogelijkheden in het Dry Tortugas National Park.


Garden Key, Fort Jefferson
Garden Key, Fort Jefferson

Loggerhead Key/Bush Key

Het onbewoonde tropische eiland Loggerhead Key ligt ongeveer 4 km ten westen van Garden Key en is het grootste eiland van de Dry Tortugas.  Op Loggerhead Key staat de 157 meter hoge vuurtoren. In 1873 werd de vuurtoren zwaar beschadigd door een orkaan. Er werden plannen gemaakt om een nieuwe vuurtoren te bouwen, maar de reparaties aan de top van de toren waren zo succesvol dat er nooit een nieuwe vuurtoren werd gebouwd. De vuurtoren werd in 1909 voor het eerst omgebouwd tot een nieuw verlichtingssysteem, dat veel meer licht produceerde. Eind jaren tachtig werden verdere verbeteringen aan het verlichtingssysteem aangebracht. De vuurtoren is nog steeds in bedrijf, maar is gesloten voor het publiek.

Het op twee na grootste eiland is Bush Key en is overdag te bezoeken van half oktober tot half januari. Om broedvogels te beschermen is het eiland in de overige maanden onbereikbaar. In Bush Key kunt u bijzondere vogels en prachtige zandstranden aanschouwen. Er zijn routes op het eiland uitgezet waar niet van mag worden afgeweken om nestelende wilde dieren niet te storen. Bezoek voor meer informatie het bezoekerscentrum op Garden Key.

De overige eilanden Long Key, Hospital Key, Middle Key en East Key worden beschouwd als een natuurreservaat en kunnen daarom niet worden bezocht.

Loggerhead Key, vuurtoren
Loggerhead Key, vuurtoren

Fort Jefferson

Fort Jefferson is een fort dat werd gebouwd in 1846 en vernoemd naar de Amerikaanse president Thomas Jefferson. In totaal werden 16 miljoen rode bakstenen gebruikt voor het enorme achthoekige fort. Het fort werd voor het eerst in gebruik genomen in 1850, maar de voltooiing duurde nog 30 jaar, hoewel het vanwege bouwproblemen nooit helemaal af is. Het fort is gebouwd op zand, wat leidde tot scheuren in de nederzetting, dus er is daar nooit gevochten. Het fort werd voor het eerst gebruikt als militaire basis. Het werd vervolgens gebruikt als gevangenis tijdens en na de burgeroorlog, met maximaal 800 gevangenen. 

Na een gele koorts-epidemie en verschillende orkanen werd het fort in 1874 verlaten door het leger. Van 1888-1900 werd het gebruikt als quarantainestation voordat het in 1908 een vogelreservaat werd. Het fort werd in 1935 door de Amerikaanse president Roosevelt uitgeroepen tot nationaal monument en in november 1970 werd het ingeschreven in het nationaal register van historische plaatsen. In 1992 riep de Amerikaanse president Bush het fort uit tot nationaal park. Er worden dagelijks rondleidingen gegeven.

Fort Jefferson
Fort Jefferson