Zion National Park

Legendarisch heiligdom

  • Genieten van ware schoonheid
    Uitkijkpunten met adembenemende vergezichten
  • Wandelen door het water de narrows verkennen.
    Avontuurlijke wandeltochten
  • Buiten het hoogseizoen kunt u Zion NP zelf met de auto verkennen.
    Entrance

Tussen diepe ravijnen en hoge kliffen

Zion National park ligt in Utah, ca. 4 uur rijden van Salt Lake City en 2,5 uur  rijden van Las Vegas. In tegenstelling tot Bryce of Grand Canyon bekijkt u dit park niet vanaf de bovenkant, maar bevindt u zich al in de kloof bestaande uit een kleurrijk rotsachtig landschap met tot 600 meter hoge zandstenen muren.

Dit gebied mag zich een waar wandelparadijs noemen door de smalle, diepe kloven, torenhoge kliffen, majestueuze tafelbergen, watervallen en smaragdgroene poelen! Een bezoek aan Zion NP mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens uw vakantie in West Amerika. 

Adembenemend landschap

Zion National Park heeft een oppervlakte van ongeveer 580 vierkante kilometer en ligt op een hoogte tussen ongeveer 1126 en 2660 meter. Het park kreeg zijn naam Zion van de Mormoonse kolonisten die zich in Utah vestigden. Het oud-Hebreeuwse woord Zion staat voor "haven" of "heiligdom". Het park bestaat uit twee delen: het eigenlijke Park Center, Zion Canyon, waar de prachtige scenic route doorheen loopt en de grotere, enigszins afgelegen, Kolop Canyons. Als u wat meer tijd kunt plannen voor dit park, dan is dit laatste gebied ook zeker de moeite waard. Vanwege de speciale geografische ligging is het park ook een leefgebied voor een bijzonder grote verscheidenheid aan dieren en planten. 

U kunt het park op slechts twee manieren bereiken, namelijk via een toegangsweg vanuit het oosten, vanaf Bryce Canyon en vanuit het zuiden vanaf Springdale. Wie het landschap in al zijn schoonheid wil ervaren moet zeker de tijd nemen voor tenminste een van de vele wandelpaden langs de imposante rode zandstenen rotsen en door de smalle canyons.

Klimaat

In het populaire zomerseizoen zijn de temperaturen gemiddeld 32 ° C. Het beste seizoen, vooral om te wandelen, is de herfst, omdat de temperaturen wat lager zijn dan in de zomermaanden en er tegelijkertijd aanzienlijk minder regen valt. In de lente zijn er vaak ook al zonnige, warme dagen, echter zijn veel paden dan nog afgesloten in verband met de waterstand door de smeltende sneeuw. De winters zijn nat en vaak mild. Echt veel sneeuw valt alleen op hogere plekken, maar vanwege de winterstormen zijn veel paden gesloten tussen december en maart. Bijna de helft van de jaarlijkse neerslag valt tijdens deze maanden.

Winter
Winter

Aankomst en vervoer

Toegangswegen
Vanuit Bryce Canyon bereikt u het park via de Mt Carmel Tunnel. Een andere toegang is vanaf het zuiden op de SR9, die door Rockville en Springdale loopt. Via deze route komt u direct in het meest bezochte deel van Zion.

Shuttle systeem in het park 
De hoofdstraat van het park, Zion Canyon Scenic Drive, kan tussen maart en oktober niet met eigen auto worden gereden. Er worden dan gratis shuttlebussen ingezet vanaf het bezoekerscentrum waar u de auto kunt parkeren. Op de route zijn acht haltes waaronder alle belangrijke uitkijkpunten. Het in- en uitstappen is zo vaak als gewenst mogelijk, zodat u bijvoorbeeld ook een wandeling kunt maken. 

Shuttle
Shuttle

Bezienswaardigheden en wandelroutes

Emerald Pools
De Emerald Pools danken hun naam aan het smaragdgroene water. Dit water komt als kleine watervallen van de kliffen in bijna circelvormige stenen baden. Deze baden vindt u op de Emerald Pool Trail en behoren tot de meest populaire bezienswaardigheden voor de wandelaars. De eenvoudigste route is ongeveer 1,9 kilometer lang en leidt naar de Lower Emerald Pools. Deze wandeling van ongeveer een uur kunt u uitbreiden met een bezoek aan de Upper Emerald Pools. Houdt u voor dit deel rekening met nog een uur. De route heeft geen steile hellingen en is daarom ook zeer geschikt voor gezinnen.

Kolob Arch
Met een spanwijdte van 89,6 meter is Kolob Arch, samen met de Landscape Arch in Arches National Park, de grootste natuurlijke stenen boog ter wereld wereld. Kolob Arch kunt u via 2 wandelroutes bereiken van 22 en 27 kilometer lang.

Checkerboard Mesa
Deze mesa, bestaande uit zandsteen, heeft door de diepe verticale en horizontale groeven een schaakbordpatroon gekregen. De berg ligt direct aan de oostelijke toegang in Zion Park.

Kolob Arch
Kolob Arch

Angel's Landing 
Deze 1763 meter hoge rotsformatie is toegankelijk via een van de populairste, maar ook meest uitdagende, routes van Zion National Park, de Angel's Landing Trail. Deze 8 kilometer lange route bereikt een hoogteverschil van 450 meter. Het smalste deel van ongeveer 90 meter lang is slechts 30 cm breed met een diepte van 800 meter aan beide zijden. De ca. vijf uur durende wandeling wordt op de "Landing Place of the Angels" beloond met een fantastisch uitzicht over Zion Canyon. Deze route is zeer aan te bevelen voor de professionele wandelaars zonder hoogtevrees. 

The Narrows
Deze kloof ligt aan het einde van Zion Canyon en is een opeenvolging van smalle canyons van de Virgin River. Voor deze route neemt u de shuttle naar de laatste halte "Temple of Sinawa". Vanaf hier is het een wandeling van ongeveer 30-40 minuten naar de Virgin River. Het volgende deel van de route kent geen oevers en alleen steile kliffen aan beide zijden en u loopt dan ook grotendeels direct door de rivier. Goede waterschoenen en eventueel een stok worden aangeraden. Een populair keerpunt op deze route ligt op ongeveer 2 km van de Orderville Canyon met een prachtig uitzicht op de Narrows.

The Narrows
The Narrows

Fast Facts!

- De laagste temperatuur ooit gemeten in het Zion National Park was -29° C in 1989, de hoogste temperatuur 40° C in 1985.

- In 1920 kwamen 3692 bezoekers naar het park, vergeleken met 4,5 miljoen in 2017

- In 1909 heette het gebied het Mukuntuweap National Monument, op 19 november 1919 werd het uitgeroepen tot nationaal park en kreeg het de huidige naam Zion.