Fooien

  • De taxi's in New York zijn te herkennen aan de opvallende gele kleur.
    New York Yellow Cab

Hoeveel fooi mag ik geven?

In Amerika is het gebruikelijk dat u in restaurants een fooi geeft. De obers ontvangen een zeer bescheiden salaris, deze medewerkers zijn mede afhankelijk van fooien die de klanten geven. De gemiddelde fooi ligt rond de 15% van de rekening, 10% als u een slechte service heeft gehad en 20% als u bijzonder tevreden bent. Ook is het gebruikelijk taxichauffeurs, porters, gidsen en kamermeisjes een fooi te geven.

Fooien in restaurants

Fooien in Amerika zijn niet zoals in Nederland. In Nederland zijn prijzen doorgaans inclusief bediening / service en is een fooi een extraatje, hoe laag de fooi ook is. In de Verenigde Staten en Canada werkt het systeem anders.

Bent u in een full service restaurant of zit u in een taxi dan krijgt u met het Amerikaanse fooiensysteem te maken. In de Verenigde Staten is het salaris van het personeel voor een groot deel afhankelijk van 'tips' (fooien).

Vijftien tot twintig procent fooi is dan ook standaard. Voor een Europeaan klinkt dat wellicht veel, maar de prijzen die u ziet op de menukaart zijn 'exclusief bediening' en 'exclusief tax'. Dit wetende kunt u ervan uitgaan dat de eindbetaling doorgaans circa 22-30% hoger is dan wat de menukaart laat zien: U betaalt tax en fooi bovenop de prijzen op de menukaart. Staat er dus een gerecht voor twaalf dollar op de menukaart dan weet u dat er nog vier dollar bij komt en u dus na tax en fooi zestien dollar zult betalen.

Geeft u twintig procent dan bent u tevreden, maar geeft u 'slechts' tien procent fooi dan was er iets aan te merken op de service.

Dit systeem heeft voordelen en nadelen, maar wij ervaren de service in de Verenigde Staten in normale eettentjes van een hoog niveau. Ook zal de bediening altijd met u meedenken en proberen het u zoveel mogelijk naar de zin te maken. Heeft u veel te veel dan kunt u zonder probleem om een 'doggy bag' vragen.

Als u de rekening ontvangt, let dan ook weer op: In eettentjes waar veel buitenlandse toeristen komen is soms de fooi automatisch (veelal achttien procent) al uitgerekend en bij het eindbedrag opgeteld. Dit omdat men te vaak onwetende Europese toeristen bedient die op de Europese manier een (voor Amerikaanse begrippen veel te lage) fooi achterlaten. Hier is dus geen fooi meer toe te voegen.