Staatsparken en monumenten

Een bezoek meer dan de moeite waard!

  • Goosenecks State Park
    Goosenecks State Park
  • Valley of the Gods
    Valley of the Gods
  • Four Corners Monument
    Four Corners Monument

Amerika kent naast vele mooie nationale parken ook een tal van staatsparken en monumenten welke een bezoek meer dan waard zijn. Hieronder zetten wij een aantal van deze staatsparken en monumenten op een rijtje:

- Four Corners Monument

- Goosenecks State Park

- Valley of the Gods

- National Bridges National Monument

Four Corners Monument

De originele marker, opgericht in 1912, was een eenvoudig cementkussen dat werd geplaatst nadat overheidsonderzoeken de locatie van het eindpunt van de vier staatsgrenzen hadden aangetoond. Het monument werd in 1992 gerenoveerd met een bronzen schijf, ingebijteld in graniet. Elk van de staatsgrenzen straalt uit vanaf de schijf en het zegel van elke staat ligt binnen de grens van die staat.

Het Four Corners Monument bevindt zich langs de US Highway 160. Het gebied rond het monument is Indiaans land, dat een deel van New Mexico, Utah en Arizona omvat en zo’n 25.000 vierkante mijl beslaat. Zowel de Navajo- of Dine- als de Ute-mensen wonen in het Four Corners-gebied.

Veel mensen die naar Four Corners reizen, willen meer weten over indianen, hun culturen en levenswijzen. Er is enige gelegenheid om dat te doen, door het bezoekerscentrum te bezoeken en met ambachtslieden op hun stands te bezoeken. Wanneer u een meer intense ervaring wenst, raden wij aan om door te reizen naar Monument Valley.


Four Corners Monument
Four Corners Monument

Goosenecks State Park

De San Juan-rivier maakt een reeks scherpe bochten – zwanenhalzen – onder dit uitkijkpunt. De rivier heeft hier een diepe kloof uitgehouwen en valt ongeveer 300 meter onder het uitkijkpunt. Geologen zeggen dat deze erosie een rotsrecord heeft blootgelegd dat zo’n 300 miljoen jaar aan tijd blootlegt. Het staatspark biedt een spectaculair uitzicht op de zwanenhalzen, officïeel bekend als een ingegraven meander. Over een afstand van anderhalve mijl stroomt de San Juan-rivier meer dan zes mijl door de kronkels van de diepgewortelde meander.

Goosenecks State Park biedt picknickplaatsen, primitieve kampeerplekken, gewelftoiletten en een observatie-schuilplaats. De uitzichten zijn uitstekend en fotografie is hier populair. ‘s Nachts is de lucht uitgestrekt, ideaal om naar de sterren te kijken. Let op: er is geen drinkwater beschikbaar.


Goosenecks State Park
Goosenecks State Park

Valley of the Gods

Dit betreft een schilderachtig achterland in het zuidoosten van Utah, in de buurt van Mexican Hat. Het is een verborgen juweeltje met een landschap dat lijkt op dat van het nabijgelegen Monument Valley. Valley of the Gods biedt geïsoleerde buttes, torenhoge pinakels en grote open ruimtes die eeuwig lijken te duren. Monument Valley ligt op het land van Navajo Nation en bezoekers die het gebied verkennen, reizen meestal met een Navajo-gids. Een vergunning van de stam is nodig voordat je het achterland in kunt wandelen. Valley of the Gods biedt een soortgelijk landschap zonder de tribale beperkingen. Er zijn geen aangewezen paden of campings, maar er is genoeg achterland waar je kunt ronddwalen en verkennen.

Een 28 kilometer lange onverharde weg slingert door de vallei. Het is zanderig en hobbelig, met steile stukken. Het zorgt voor een leuke rit door een gebied dat meestal verlaten is. Het is een geweldige plek om weg te komen van de beschaving – om weg te komen van alles wat met het moderne leven te maken heeft. Vooral fietsliefhebers rijden graag over de weg door de vallei. De weg wordt aanbevolen voor voertuigen met een hoge bodemvrijheid. Het is niet toegestaan om met uw huurauto deze weg te gaan rijden.

Vanwege het geïsoleerde karakter, moeten mensen die Valley of the Gods verkennen zelfvoorzienend zijn en noodvoorraden bij zich hebben. Er zijn geen faciliteiten, geen benzinestations, winkels of diensten.

Facts:

Het schilderachtige gebied is in een paar tv-shows verschenen. De 1984 – 1987 CBS-show Airwolf gebruikte een mesa in Valley of the Gods als de geheime schuilplaats van de superhelikopter Airwolf. En twee afleveringen van de BBC-scencefiction-tv-show Docter Who werden gefilmd in The Valley of the Gods.


Valley of the Gods
Valley of the Gods

National Bridges National Monument

Natural Bridges National Monument beschikt over drie enorme, door beekjes uitgehouwen natuurlijke bruggen en een concentratie van voorouderlijke Puebloans-ruïnes. De veelkleurige bruggen zijn te zien vanaf uitkijkpunten langs een negen mijl lange geplaveide lusweg door het monument. De bruggen hebben Hopi_Indiase namen: het delicate Owachomo betekent “rotsheuvels“, Sipapu (de op een na grootste natuurlijke brug ter wereld) betekent “de plaats van opkomst“ en massief Kachina betekent “danser“.

Dark Sky Park – Natural Bridges heeft een van de donkerste luchten in de VS, met bijna geen lichtvervuiling. Het is een van de geweldige plekken om de nachtelijke hemel te observeren. Dat was voor de International Dark-Sky Association aanleiding om Natural Bridges National Monument aan te wijzen als 's werelds eerste International Dark Sky Park.

Oude ruïnes, de Anasazi-indianen bezetten dit deel van Utah ergens tussen 2000 en 650 jaar geleden. In het monument zijn klifwoningen en pictogrammen te vinden. Paden leiden naar elke brug en naar belangrijke archeologische vindplaatsen, of ze kunnen worden bekeken door korte afstanden te lopen naar uitkijkpunten.


Natural Bridge
Natural Bridge