Alaska

“De laatste grens”

  • Seward
    Seward
  • Anchorage
    Anchorage

Alaska

​De grootste, meest dunbevolkte staat van de Verenigde Staten. 

In een oppervlakte waar Nederland maar liefst 40 keer in past, wonen slechts 737438 mensen in deze staat, waarvan ruim de helft in of rondom Anchorage.

Alaska is een van de jongste staten van de Verenigde Staten. Het gebied werd in 1867 opgekocht van Rusland en pas als staat erkend in 1959.


In Alaska staat wildernis letterlijk en figuurlijk centraal en bestaat de staat vooral uit hoge bergen, uitgestrekte toendra’s, dichte naaldbossen en fjorden langs de kust. Alaska heeft maar liefst 8 nationale parken, waarvan enkelen zo afgelegen zijn, dat ze alleen met een klein vliegtuigje te bereiken zijn.

De natuur is tevens de grootste bron van inkomsten van Alaska. Olie, hout, visserij, mineralen en toerisme zijn de grootste bron van inkomsten in deze staat. 

Anchorage

Met driehonderd duizend inwoners is Anchorage de grootste stad van Alaska en de meest noordelijk gelegen stad van de Verenigde Staten. De stad heeft een fijne combinatie van natuur, geschiedenis en (inheemse) cultuur.

Met een oppervlakte van 3138 vierkante kilometer is Anchorage -letterlijk- een van de grootste steden van Amerika. - Huur een fiets en maak gebruik van de ruim 200 kilometer aan fietspad in Anchorage. Aanrader is de Coastal Trail. Deze loopt langs het water, van Kincaid Park in het zuidwesten van Anchorage, tot aan het centrum in het noorden.

Vanuit Anchorage is de Alyeska Tramway een geliefde attractie. Deze kabelbaan brengt passagiers tot een hoogte van 700 meter, waar er een spectaculair uitzicht is over Anchorage, de Chugach bergen en de fjorden in Prins William Sound.

Anchorage Skyline
Anchorage Skyline

Juneau

Juneau is de hoofdstad van Alaska maar met zo’n 31000 inwoners tegelijkertijd een flink stuk kleiner dan Anchorage. Juneau ligt ingeklemd in de fjorden van Alaska en is niet verbonden via autoweg met de rest van Alaska. De meeste toeristen komen per boot of vliegtuig binnen. Met name in de zomer is Juneau erg druk door de vele cruiseschepen die binnenkomen.

Ondanks dat Juneau niet makkelijk te bereiken is, is er genoeg te zien voor toeristen. De Last Chance Mining Museum biedt een unieke inkijk in de geschiedenis van het goudzoeken wat plaatsvond in de 19e eeuw. In het museum vindt men originele gereedschap, kleding en zelfs een mijntunnel. Rondom het museum zijn verschillende wandelpaden die een mooi uitzicht bieden over het natuurgebied rondom Juneau.

Mendenhall Glacier is per bus zo’n 20 minuten rijden vanuit het centrum van Juneau. De Visitors Center biedt allereerst een weergeloos uitzicht over het meer en de gletsjer zelf. Tevens vindt men hier veel informatie over het ontstaan van de gletsjer en de geschiedenis van de omgeving.

Denali National Park

Denali National Park ligt in het midden van Alaska en is na Gates of the Arctic National Park en Wrangell / St. Elias National Park, beiden ook in Alaska, het grootste nationale park van de Verenigde Staten.

Het park is een smeltkroes van bossen en meren, in de lager gelegen delen, en toendra, gletsjer, rots en sneeuw in de hoger gelegen delen. Het middelpunt van het park is Denali, voorheen Mount McKinley. Met een hoogte van ruim 6 kilometer, is dit de hoogste berg van Noord Amerika.

In de winter is een tour met sledehonden erg populair, alsmede sneeuwscooter tochten. Vanaf de Visitors Center bij Highway 3 is in de zomer de weg door het park sneeuwvrij. Van hier rijden bussen naar Kantishna en Wonder Lake Campground. Op een mooie dag maakt u bij Wonder Lake Campground schitterende foto’s van Denali.

Fairbanks

Fairbanks is na Anchorage de grootste stad van Alaska. De stad ligt diep in de binnenlanden van Alaska en is zo’n 6 uur rijden vanaf Anchorage. Andere manieren om vanaf Anchorage af te reizen naar deze stad zijn met trein en vliegtuig.

Fairbanks wordt gezien als een van de beste plekken op aarde om het noorderlicht te zien. Het Geofysical Institute biedt informatie en voorspellingen hierover, zodat mensen het meeste uit hun noorderlicht ervaring halen. Het Noorderlicht ‘seizoen’ loopt van augustus tot april.

Pioneer Park is een pretpark met als thema de geschiedenis van Alaska. Naast attracties zijn er veel historische gebouwen nagebouwd en zijn er winkels en musea.

Fairbanks is tevens de opstapplaats voor vluchten naar Gates of The Arctic National Park. Dit park ligt in zijn geheel boven de poolcirkel, is zo groot als Zwitserland en heeft geen wegen, visitor center of campings. Het park wordt gezien als een van de best bewaarde stukken wildernis op aarde en is alleen met kleine vliegtuigjes te bereiken.

Vanaf Fairbanks loopt de enige weg die de olievelden in het hoge noorden verbindt met de rest van Noord Amerika. Deze weg, Dalton Highway genoemd, is maar liefst 800 kilometer lang en heeft slechts 3 dorpjes langs de route, met 10, 22 en 25 inwoners.