Idaho

The Gem State

  • Idaho Farm
    Idaho Farm
  • Bergen en meren in Idaho
    Bergen en meren in Idaho

Idaho

Wanneer u een rondreis of fly & drive naar Amerika aan het plannen bent, dan is Idaho niet een staat waar u als eerste aan denkt. Toch is deze staat het bezoeken meer dan waard. Door de paar steden die er zijn, het ontbreken van een grote luchthaven en de weinige grote wegen die de staat verbinden met omringende staten, is Idaho relatief gevrijwaard gebleven van massatoerisme.

Puur natuur

Idaho deelt in het noorden de grens met Canada en wordt verder omringd door buurstaten Washington, Oregon, Nevada, Utah, Wyoming en Montana. Idaho heeft een oppervlakte waar Nederland vijf keer in past. Toch wonen er maar 1.8 miljoen mensen. Het overgrote deel hiervan woont in of rond de hoofdstad Boise. Andere steden in Idaho zijn Nampa, Pocatello, Idaho Falls, Lewiston en Coeur d’Alene. 

In Idaho vindt men veel uitgestrekte natuurgebieden. Idaho zit ingeklemd tussen de Cascade bergen in het westen en de Rocky Mountains in het oosten. De staat kent veel bergen, kloven, bosgebieden en rivieren. Mede hierdoor is Idaho een uitstekende plek voor bijvoorbeeld wintersport en raften.

De natuur vormt tevens een groot deel van de inkomsten van Idaho. Mijnbouw, bosbouw en landbouw zijn drie van de meest belangrijke bronnen van inkomsten. Een belangrijke landbouwproduct van Idaho is de aardappel. De staat Idaho is verantwoordelijk voor maar liefst een derde van alle aardappelteelt in de Verenigde Staten.

Wat te doen in Idaho

Yellowstone National Park

Ondanks de redelijke anonimiteit van Idaho, in vergelijking met de veel bekendere buurstaten, ligt het wereldberoemde Yellowstone National Park voor een klein deel in Idaho. Wanneer u een Fly en Drive of rondreis vanuit Salt Lake City begint, is de west ingang van Yellowstone het meest eenvoudig te bereiken via Idaho. Vanaf Idaho Falls is het zo’n twee uur rijden naar West Yellowstone en de ingang van het park.

Craters of the Moon National Monument & Preserve

Zoals de naam al impliceert, wanen bezoekers zich hier in een ruimtelandschap. Als gevolg van vele vulkanische uitbarstingen, zijn er drie grote gestolde lavavelden ontstaan. De gestolde basalt gesteente zorgt voor een grijsbruine ondergrond met weinig begroeiing. Bezoekers hebben de mogelijkheid om via de wandelpaden dit unieke landschap te bekijken.

Yellowstone NP
Yellowstone NP

Boise

In de hoofdstad van Boise vindt u voldoende activiteiten om uw verblijf tot een succes te maken. Breng een bezoek aan het beruchte Old Idaho Penitentiary. In de periode van 1872 t/m 1973 zaten hier veel beruchte criminelen vast. De gevangenis is gebouwd uit zandsteen. Gevangenen werkten in de steengroeve om de materialen uit te graven. Ook bij de bouw van de gevangenis zelf, werden gevangenen ingezet. Dierenliefhebbers kunnen terecht bij de Aquarium of Boise of Zoo Boise.

In Boise vindt u tevens voldoende verschillende restaurants en winkels. In de omgeving van Boise ligt Bogus Basin. Hier kan men in de winter uitstekend skiën.

Sun Valley

Sun Valley is een populair skigebied op zo’n drie uur rijden van de hoofdstad van Idaho, Boise. Behalve de vele toeristen die neerstrijken in het plaatsje, is Sun Valley ook erg geliefd onder Hollywood sterren. Onder andere Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Tom Hanks en Justin Timberlake hebben hier een vakantiehuis (gehad) en zijn vaak op de piste te vinden. Ook in de zomer is Sun Valley het bezoeken waard. In de zomer zullen bezoekers zich niet vervelen met de de vele kilometers aan wandel- en mountainbikeroutes. Ook kan men in de zomer uitstekend paardrijden, vissen en zelfs schaatsen in Sun Valley.

Boise
Boise