New York State

De Keizerrijk Staat

New York State

New York is een grote staat in het noordoosten van Amerika. New York was een van de oorspronkelijke dertien kolonien en heeft tot heden veel Europese invloeden. De staat is de op vier na meest bevolkte staat van de Verenigde Staten. Ondanks dit gegeven kent New York een grote diversiteit in de indeling.

New York kent een diverse indeling. In het noorden grenst New York aan Canada, met Lake Ontario en Lake St Lawrence als natuurlijke grenslijn. In het westen scheiden Lake Erie en de Niagara rivier met de immense Niagara watervallen New York en Canada van elkaar. Langs het oosten van de staat bevindt zich het enorme Adirondack State Park en het Appalachen gebergte. Het midden van de staat is vlak bestaat uit veel bossen, weilanden en merengebied. 

New York State

Het merendeel van de inwoners van New York woont in de gelijknamige stad of in de voorsteden er omheen. Op gepaste afstand maken Buffalo en Rochester de top drie van grootste steden compleet voor deze staat.

New York City

65 miljoen bezoekers in 2018, de stad die nooit slaapt en eigenlijk ook geen beschrijving nodig heeft. Als een van de meest populaire en meest bezochte steden op aarde, heeft New York van alles te bieden voor een stedentrip of onderdeel van een rondreis.

Er is geen draaiboek over hoe een verblijf in New York het meest efficient ingedeeld kan worden. New York heeft verschillende wijken, verschillende luchthavens en stations en een zeer breed aanbod van hotels in en buiten het centrum.

De toeristische trekpleisters zijn er in veeltal en verspreid door de hele stad. New York is opgedeeld in 5 delen: Manhattan, Brooklyn, Queens, Staten Island en The Bronx. Verreweg het meest populaire deel van New York is Manhattan. Het vrijheidsbeeld, One World Trade Center, Empire State Building, Central Park, Times Square, Wall Street, Rockefeller Center, Broadway, 9/11 Memorial, 5th Avenue, Guggenheim Museum, Museum of Modern Art en Metropolitan Museum of Art, Chinatown en Little Italy bevinden zich allemaal in dit deel van New York.

De meest populaire icoon van New York is natuurlijk het vrijheidsbeeld. In 1886 werd dit beeld cadeau gedaan door Frankrijk en in losse delen verscheept naar Amerika. Dit 46 meter hoge beeld staat op Liberty Island in de upper bay van New York. Via verschillende ferry’s is het mogelijk om naar of langs het eiland te varen.

Vanaf het vrijheidsbeeld is de imposante skyline van Manhattan te zien. Een onderdeel hiervan is de One World Trade Center. Deze prachtige wolkenkrabber is gebouwd ter vervanging van het World Trade Center dat tijdens de 11 september aanslagen in 2001 volledig verwoest werd. Zonder antenne is One World Trade Center 541.3 meter hoog, ofwel 1776 voet, verwijzend naar het jaar dat Amerika de onafhankelijkheid uitriep. Naast One World Trade Center bevinden zich de memorial pools. Deze waterbakken staan waar tot 2001 de World Trade Center stond. Langs de rand van deze immense waterbakken zijn namen gegraveerd van alle 2983 slachtoffers.

Wallstreet bevindt zich dichtbij One World Trade Center en het 9/11 memorial. Vang een glimp op van de hectische effectenbeurs waar de (Amerikaanse) economie op draait.

Zowel Chinatown als Little Italy bevinden zich vlakbij Wall Street. In deze wijken wordt de autenthieke sfeer geproefd van beide landen.

Wat dieper het centrum in bevinden zich Times Square en Broadway. Herkenbaar aan alle grote schermen, uithangborden en neonverlichting. In dit deel van New York vindt u zo’n beetje iedere winkel, musical, (fastfood)restaurant of bioscoopfilm. Een paar straten verderop ligt 5th Avenue, de kalverstraat van New York. O.a. Sephora, Louis Vuiton, Michael Kors en Armani vindt u hier. Rockefeller Center ligt ook aan deze straat. In de winter staat de bekende Rockefeller Chistmas Tree opgetuigd, met een schaatsbaan ervoor.

Langs 5th Avenue ligt ook het enorme Central Park. Dit stuk natuur ligt in het hartje van Manhattan en is de ideale oase voor degenen die het drukke stadleven even willen ontvluchten. Het park is het hele jaar geopend en heeft 93(!) km aan wandelpaden en meer dan 9000 zitbanken. In het park bevinden zich golfbanen, tennisbanen, honkbalvelden en zelfs de Central Park Zoo.

Behalve de vele hoogtepunten zijn er tal van mogelijkheden in New York. Maak een rit met de metro of iconische, gele taxi en ontdenk alles wat deze wereldberoemde stad te bieden heeft.


Niagara Falls

Deze natuurlijke grens van de Verenigde Staten en Canada behoort tot de grootste en bekendste watervallen ter wereld. Opgesplitst in drie watervallen, Horseshoe Falls, American Falls en Bridal Veil Falls, valt het water zo’n 50 meter. Per minuut gaat er 168000 vierkante meter water de watervallen af.

Vanaf Prospect Point Park zijn de watervallen goed te zijn van de Amerikaanse kant. In het park bevindt zich ook de Prospect Point Observation Tower en de aanleghaven voor de Maid of the Mist. Met laatstgenoemde kunnen bezoekers een tour maken tot vlak aan de watervallen. Houd er rekening mee dat u niet droog uit deze tour komt.

Adirondack Mountains

In dit enorme park bevinden zich uitgestrekte bossen, rivieren, meren, bergen en pittoreske dorpjes. Het park heeft een oppervlakte waar ruim de helft van Nederland in zou passen. Het park verleent zich uitstekend voor een veeltal van buitenactiviteiten, zoals kajakken, mountainbiken, skien en wandelen.

Een van de vele dorpjes in het park is Lake Placid. Lake Placid was tweemaal toe gastheer voor de Olympische Winterspelen, in 1932 en 1980. In 1980 vond de -voor Amerikanen zeer belangrijke- overwinning plaats tegen de Sovjet Unie in halve finale ijshockey van de winterspelen. De Amerikanen zouden uiteindelijk de goude medaille winnen. Veel geschiedenis over deze Olympische spelen is terug te vinden in het Lake Placid Olympic Museum, Herb Brooks (de coach destijds) Arena en Lake Placid Olympic Center.

In Adirondack staat ook het fort Ticonderoga. Dit fort was in gebruik door de Britten, die het als distributiecentrum gebruikten tussen Canada en New York. Toen de onafhankelijkheidsoorlog begon, namen de Amerikanen het (met geweld) over van de Britten in 1775 en werd de fort inzet van touwtrekken tussen de Amerikanen en Britten tot de officiele Amerikaanse onafhankelijkheid in 1781.