Washington

“De Altijd Groene Staat”

  • In de achtergrond ziet u de Space Needle en Mount Rainier.
    Seattle
  • Strand van Ruby
    Strand van Ruby
  • Port Angeles grenst aan Olympic National Park.
    Olympic National Park

Staat Washington

Washington is gelegen in het uiterste noordwesten van Amerika (Alaska niet meegeteld). De noordgrens wordt gedeeld met Canada en in het oosten en zuiden liggen de staten Idaho en Oregon.

Washington wordt gezien als een van meest rijke en meest liberale en progressieve staten binnen de Verenigde Staten. Werkloosheid is laag en de levensverwachting is hoog. Grote (tech)bedrijven, zoals Amazon, Microsoft, T-Mobile US, Nintendo US, Boeing en Starbucks zijn gevestigd in deze staat.

De meeste bedrijven en inwoners bevinden zich in Seattle of een voorstad ervan. De rest van de staat is relatief dunbevolkt met veel natuurgebieden. De diversiteit in natuur is groot. Besneeuwde bergtoppen, vulkanen, dichtbegroeide bossen, naaldwouden en bloemenvelden komen veelvuldig voor in deze staat.

Little Facts

Hoofdstad: Olympia
Grootste stad: Seattle
Inwoners: 7536000
Oppervlakte: 184827 km2
Hoogste punt: Mount Rainier (4392 m.)

Seattle

Seattle is het kloppend hart van Washington. In en rondom deze stad woont bijna de helft van alle inwoners van Washington. Om Seattle heen liggen uitgestrekte bossen en wateren. Seattle wordt door haar ligging en indeling gezien als een van de mooiste steden van de Verenigde Staten.

In Seattle is veel met openbaar vervoer of zelfs te voet bereikbaar.

Ga naar de top van Space Needle en bekijk de stad vanaf 153 meter hoogte. In 2017 is er renovatie geweest in de Space Needle, waardoor de glazen vloer nu langzaam draait, zodat u nooit iets hoeft te missen van het uitzicht.

Breng ook een bezoek aan Pike Place Market. Pike Place Market bestaat als sinds 1907 en diende eerst als ontmoetingsplek voor boeren en consumenten om landbouw producten te verhandelen. Sindsdien hebben restaurants en toeristen zich gemengd in deze culinaire ambiance.

Voor de ultieme Seattle Skyline fotoshoot moet u beslist naar Kerry Park. Van hier heeft u een geweldig uitzicht over de baai en het centrum van de stad.

De kade van Seattle toont vergelijkenissen met Fishermans Wharf in San Francisco. Vanaf de pier vertrekken ferry’s naar de nabijgelegen eilanden in de baai. Langs de pier liggen verschillende restaurants en ook de Seattle Great Wheel. Dit enorme ruizenrad is ruim 50 meter hoog en geopend in 2012. ‘s Avonds kleurt hij mooi op, waardoor het een attractie is van zowel binnen als buiten.

Reuzenrad Seattle
Reuzenrad Seattle

Olympic National Park

Langs de noordwest kust van Washington, op een paar uur rijden van Seattle, ligt Olympic National Park.

Het park staat bekend om zijn enorme biodiversiteit en is enorm populair bij natuurliefhebbers. Het park heeft hoge bergen, ruige kuststrook, gematigd regenwoud en tevens uitgestrekte vlakten.

Dit park is in feite opgedeeld in twee delen. Een klein deel van Olympic National Park is kuststrook en het grotere deel van het park ligt wat meer landinwaarts.

In het midden van het park bevinden zich de Olympic Mountains, met Mount Olympus als hoogste berg (2428 meter). Langs de bergwand bevinden zich oeroude gletsjers en veel sneeuw.

Aan de westkant van het park bevinden zich regenwouden met veel regenval (gemiddeld 3800 mm per jaar).

Mede door de verschillende soorten natuur binnen het park, kent het park ook verschillende soorten dieren, zoals beren, coyotes en bergleeuwen. Langs de kust zwemmen o.a. dolfijnen en orca’s.

Beach Ruby
Beach Ruby

Mount Rainier National Park

Het park ligt ongeveer 140 kilometer ten zuidoosten van Seattle, op ongeveer 2 uur rijden. Het park is vooral bekend van de gelijknamige vulkaan die zich in het park bevindt. Deze prachtige vulkaan kenmerkt zich door de vele gletsjers en permafrost. Hierdoor is de vulkaan op een heldere dag makkelijk waar te nemen vanaf Seattle en zelfs helemaal vanuit Oregon of British Columbia (Canada).

Behalve het bezichtigen van Mount Rainier, heeft het park nog een tal van andere activiteiten. Zo is het nationale park een van de mooiste plekken op aarde om wilde bloemen te zien. Halverwege juli tot halverwege augustus komen de vruchtbare graslanden tot leven. Een rustige wandelroute hiervoor is de Nisqually Vista Trail.

Voor de fanatiekere wandelaars zijn de Sunrise Trails een aanrader. Deze korte trails brengen u langs gletsjers, grasvelden, meren en rotsformaties.

Christine Falls is een van de vele watervallen in het park. Met name in de zomer, wanneer er veel smeltwater is, is Christine Falls het bezoeken waard

Mount Rainier
Mount Rainier

North Cascades National Park

Dit nationale park zal weinig mensen bekend in de oren klinken. Sterker nog, het park is in 2018 door slechts 30000(!) mensen bezocht. Toch is het bezoeken van dit park absoluut de moeite waard. Dit park ligt in het relatief onbevolkte noorden van Washington, aan de grens met Canada.

Door de ongerepte omgeving, binnen en buiten het park, voelt dit park als de perfecte wildernis.

Niet alleen de ligging is hier een voorbeeld van, ook de faciliteiten binnen het park zijn zeer beperkt.

Langs de hoofdweg zijn enkele voorzieningen, zoals de de Visitor Center. Tevens zijn de meeste startpunten van wandelpaden langs deze weg. De hoofdweg word took wel de North Cascades highway genoemd en is een van de mooiste routes binnen Washington.

Toegang tot het park is, in tegenstelling tot veel andere parken, gratis.

Diablo Lake
Diablo Lake
Kaart