Albany

Nederlandse invloeden

  • Downtown Albany
    Downtown Albany

Albany, hoofdstad van New York State

Albany is de hoofdstad van New York State. Albany County ligt in het oostelijke centrale deel van New York en strekt zich zuidwaarts en westwaarts uit vanaf het punt waar de Mohawk-rivier de Hudson-rivier verbindt en heeft een totale oppervlakte van 533 vierkante mijlen, waarvan 523 vierkante mijl land is en 10 vierkante mijl water is. Albany County bestaat uit 19 gemeenten.

Beverwyck

Albany is vernoemd naar de Schotse titel van de hertog van York, "hertog van Albany" in 1664, toen de Engelsen het gebied overnamen. Voordat de nederzetting Albany heette, heette deze nederzetting Beverwyck ("beversdistrict") nadat het dier een lucratieve handel voor de Nederlanders had gecreëerd. Albany bleef echter tot de Amerikaanse Revolutie Nederlands in taal en gebruiken. Albany is nu een kleine bestuurstad. De rivier de Hudson komt hier samen met de rivier de Mohawk. In Albany zijn veel parken te vinden, waaronder Hoewel het al zo'n 350 jaar geleden is dat Albany Nederlands was, zijn er nog steeds Nederlandse dingen te vinden. In de stad zelf staan geen Nederlandse gebouwen meer. De Nederlandse gebouwen waren van hout en zijn door de eeuwen heen gesloopt, omdat ze niet stevig meer waren. Langs de Hudsonrivier, op het platteland ten zuiden van Albany zijn er nog wel Nederlandse boerderijen.

New York State Museum

Het New York State Museum in Downtown Albany geeft de culturele en natuurlijke geschiedenis van de staat New York weer. Het museum biedt een verscheidenheid aan tentoonstellingen over geschiedenis, wetenschap en kunst. Het museum is samen met enkele overheidsgebouwen onderdeel van Empire State Place, een verzameling van bijzondere architectonische gebouwen. 

New York State Museum
New York State Museum

Washington Park

Washington Park in Albany, New York is het belangrijkste park van de stad en de plaats van vele festivals en bijeenkomsten. Als openbaar bezit dateert het uit het stadsrecht van 1686 en heeft het vele doeleinden gehad, waaronder dat van de opslag van buskruit, het centrale stadsplein en begraafplaats. Het park is ca. 33 ha. Veel panden rondom het park zijn ontworpen door een aantal van de beroemdste architecten van de late 19e eeuw, waaronder Henry Hobson Richardson. Ten minste twee gouverneurs van New York woonden buiten hun ambtsperiode in gebouwen die uitkijken op Washington Park. In 1998 werd het park door de American Association of Architects uitgeroepen tot een van de 100 belangrijkste parken van het land. 

Winter in Washington Park
Winter in Washington Park

Lark Street

Lark Street is een historische straat 1 blok ten oosten van Washington Park. In Lark Street zijn onder meer unieke winkels, koffiehuizen, restaurants, bars kunstgalerijen en antiekwinkels te vinden. 

Lark Street Albany
Lark Street Albany