• Rood zandsteen, kenmerkend voor het gebied
    Rood zandsteen, kenmerkend voor het gebied
  • Mexican Hat
    Mexican Hat
  • Monument Valley
    Monument Valley

Bluff - Utah

Tussen zandstenen kliffen en de San Juan rivier op de Trail of the Ancients Scenic Byway is Bluff gelegen. Al duizenden jaren worden mensen aangetrokken tot deze mooie riviervallei. Bluff biedt uitzonderlijke accommodaties, restaurants en winkels en het is een uitstekende uitvalsbasis om het zuidoosten van Utah te verkennen. Denkt u hierbij aan het iconisch Monument Valley, Four Corners, Goosenecks State Park, Valley of the Gods en Natural Bridges National Monument welke op minder dan een half uur gelegen liggen. Daarnaast is de geest van de Navajo bevolking verweven in de eclectische stijl van Bluff. 

Things to do

1. Monument Valley – Eén van de meest herkenbare plekken van Noord Amerika en tevens het meest gefotografeerde gebied ter wereld. Een must see, wanneer u in de buurt bent.

2. Four Corners Monument – verwijst naar het vierstatenpunt waar de staten Arizona, Colorado, New-Mexico en Utah aan elkaar grenzen

3. Goosenecks State Park – gelegen vlakbij de plaats Mexican Hat, op dit punt maakt de San Juan rivier een aantal bochten welke lijken op de hals van een gans. Het uitzicht welke u heeft over de uitgeslepen plateaus is fantastisch.

4. Valley of the Gods – schilderachtige zandstenen vallei ook wel de kleinere versie van Monument Valley genoemd met hoge, rode, geïsoleerde zandstenen mesa’s en kliffen die hoog boven de vlakke woestijnbodem uitsteken.

5. Natural Bridges National Monument – gelegen in het zuidoosten van de staat Utah, op de plaats waar de White Canyon en de Armstrong Canyon samenkomen. Het omvat de op een na grootste natuurlijk brug ter wereld, de Sipapu-brug.


Omgeving

Dit kleine coole stadje is de toegangspoort tot het Bears Ears National Monument, welke opgericht is door president Barack Obama. De naam van het park spreekt voor zich. Een aanrader is om voldoende tijd te plannen in dit stadje omdat u vanaf hier toegang heeft tot vele mooie natuurgebieden. Tijdens uw verblijf mag een rafttrip over de San Juan-rivier of een Canyoningtocht niet ontbreken.   

Monument Valley
Monument Valley

Klimaat

De beste reistijd om een bezoek aan Bluff te brengen is van mei t/m september. In deze periode zijn de temperaturen zeer aangenaam en valt er normaalgesproken nauwelijks neerslag.


Desert View
Desert View

Geschiedenis

Al 13.000 jaar geleden jaagde de jager/verzamelaar Clovis, die wordt beschouwd als de voorouders van de meeste Amerikaanse inheemse culturen, op een plek op minder dan 25 kilometer van Bluff. Een rotstekening waarvan wordt gedacht dat het van een mammoet/bizon is, is gevonden op Sand Island, 4 mijl van Bluff. De overgang naar landbouw vond plaats met de Ancestral Puebloans, de eersten die permanente nederzettingen vestigen in Bluff, die eerst kleine pitwoningen bouwden, daarna grotere woningen met meerdere kamers. Archeologen dateren de eerste Bluff-vestigingen rond 650 na Christus. Tegen 1300 na Christus werden de voorouderlijke Pueboans uit het gebied verdweven. In 1888 stichtte een sterke groep Mormoonse kolonisten de stad Bluff. De partij, die sindsdien bekend is geworden als de Hole-In-The-Rock-expeditie, was naar het huidige San Juan County gestuurd om een religieuze missie onder de lokale indianen te vestigen en de regio open te stellen voor verdere blanke nederzettingen. In november 1879 kwamen de kolonisten, die uit steden in het zuiden en midden van Utah kwamen, samen in Forty-Mile Spring, net ten zuiden van Escalante en realiseerden zich onmiddellijk dat ze te maken hadden met een van de meest ruige en verboden terreinen in het westen van de Verenigde Staten. Het pad dat ze wilden volgen, moest een kortere weg zijn die hen rechtstreeks de colorado rivier zou voeren en bijna 800 kilometer van hun reis zou afsnijden. In plaats daarvan kwamen ze een smalle inkeping in de kloofwand tegen, bijgenaamd de Hole-In-The-Rock die naar de Colorado-rivier leidde, meer dan 300 meter lager. De expeditie koos ervoor om het risico te nemen om de steile spleet af te dalen en schoot, beitelde en schepte een pad naar de rivier. Toen ze de bodem naderden, realiseerden de kolonisten zich dat hun enige hoop om de rivier veilig te bereiken was om hun weg vanaf de muur van de kloof aan te leggen. Dus sloegen ze eikenhouten balken in een reeks gaten die ze in de rots hadden geboord en reden vervolgens met hun wagens over de houten weg naar de veerboot die hen over de Colorado zou brengen. Op de andere over klauwde de groep terug naar een andere canyon en over ruiger terrein, totdat ze uitgeput en hongerig met hun wagens het vlakke land in reden langs de San Juan-rivier waar Bluff nu staat.


Geschiedenis uitgehouwen in gesteente
Geschiedenis uitgehouwen in gesteente