Canmore

Alberta

  • Het voormalige mijnwerkersstadje Canmore is tegenwoordig een ware toeristische trekpleister nabij Banff NP.
    Downtown Canmore

Canmore

Canmore is een stad in de Canadese Rocky Mountains in de provincie Alberta en ligt op een steenworp afstand van het wereldberoemde Banff.

In eerste instantie werd Canmore gezien als het rustige zusje van Banff. Maar vandaag de dag is Canmore een bruisende toeristische stad en zeker de moeite waard voor een bezoek.


Geschiedenis

De geschiedenis van Canmore gaat terug naar de 19e eeuw. in het jaar 1884 kreeg de stad zijn naam door Donald A. Smith, werknemer van de CPR, ook wel de Canadian Pacific Railway. De stad lag op het moment ideaal voor de vertakking van de Canadese spoorwegen. Ook kwam men erachter dat er in het gebied rondom Canmore veel mineralen te vinden zijn. In 1886 gaf koningin Victoria toestemming voor het bouwen van mijnen en in 1887 werd de eerste mijn gerealiseerd.

Er kwamen veel arbeiders naar Canmore en aan het eind van de 19e eeuw telde het dorp meer dan 3000 inwoners. Er is een volledig dorp ontstaan met winkels, een school en een kerk waar mijnwerkers en hun families woonden. In de loop van de jaren heeft Canmore zich ontwikkeld tot een belangrijke speler in de mijnenindustrie in zuidelijk Alberta.

Op 13 juli 1979 sloot Canmore Ltd haar deuren, dat betekende het einde van het mijnentijdperk voor Canmore. 120 mijnwerkers kwamen zonder werk te zitten, maar er werd al snel aangekondigd dat de Olympische Winterspelen van 1988 in Calgary en Canmore worden gehouden. Sindsdien veranderden de inwoners van Canmore een klein mijnstadje met een eens onzekere toekomst in een internationale toeristenbestemming.


Canmore Museum & Geoscience Centre

Dit kleinschalige museum in geeft de geschiedenis van Canmore weer, voornamelijk over de mijnindustrie. Maar ook de geschiedenis van de First Nations die ook in dit gebied leven wordt weergegeven. In 2016 is dit museum volledig gerenoveerd en klaar om gasten te ontvangen.

Banff

De plaats Banff en het Banff National Park liggen op ongeveer 25 kilometer van Canmore. Banff National Park is het eerste nationale park opgericht in Canada. Het park is ongeveer 6641 km2 groot en staat bekend om de valleien, bergen, gletsjers, bossen en meren. Banff zelf is de hoogstgelegen stad van Canada en heeft een ontzettend gezellig stadshart.

Banff
Banff

The Legacy Trail

Deze 26.8 kilometer lange weg verbindt Canmore met Banff. De Legacy Trail is een verhard pad die (gescheiden) parallel aan de snelweg loopt zodat fietsers, wandelaars en skaters ook van de prachtige uitzichten kunnen genieten en misschien wel een eland aan de zijkant van de weg spotten!

Rotsklimmers

Voor de rotsklimmers onder ons is Canmore een perfecte uitvalsbasis. Er zijn een aantal populaire plekken om te klimmen in de omgeving. Grotto Canyon is een smalle kalkstenen kloof ten oosten van Canmore. Carrot Creek is een kalkstenen muur gelegen langs de Trans-Canada Highway ten westen van Canmore. 

Rotsklimmen
Rotsklimmen

Canmore Cave Tours

Het gehele jaar door gaan er tochten door de Rat’s Nest Cave een 4 kilometer lang grottenstelsel gelegen onder Grotto Mountain. Er zijn hier geen aangelegde paden, dus je klimt en klautert je door de grotten heen. Ontdek de geschiedenis van de grotten en waan je door 7000 jaar oude botten van dieren en oude grotformaties.  

Grassi Lakes

Een van de populairst en mooiste hikes in de omgeving van Canmore brengt je naar Grassi Lakes, de upper en lower Grassi Lakes kleuren beide bijna hemels blauw. De weg naar de meren toe gaat via een makkelijke of een moeilijke hike, beide zijn 4 kilometer lang. De makkelijke wandeling gaat dwars door het bos en is ideaal voor gezinnen. De moeilijkere hike is een steilere hike en komt langs prachtige vergezichten over de omgeving van Canmore en watervallen.

De meren zijn vernoemd Lawrence Grassi, meneer Grassi was een Italiaanse Pioneer werkte in de mijnen van Canmore. Hij heeft veel wandelpaden gemaakt in de buurt van Canmore en die naar de Grassi meren was zijn favoriet.


Grassi Lakes Canmore
Grassi Lakes Canmore

Facts!

- Tijdens de Olympische Winterspelen van 1988 was Canmore een wedstrijdlocatie waar langlauf-en biatlonwedstrijden werden gehouden bij het Canmore Nordic Centre Provincial Park .

- Ha Ling Peak is de top van de Mount Lawrence Grassi berg, deze top kan worden beklommen via de Ha Ling Trail.

- Bij de Upper Grassi Lakes kunt u via een korte klim naar een kloof met rotstekeningen gemaakt door de Hopi-indianen


Canmore