Cortez

Cortez, the gateway to it all

  • Geniet van de zeer diverse landschappen welke de omgeving te bieden heeft
    Landschap Colorado
  • Mesa Verde
    Rotswoningen
  • Pueblo Native
    Pueblo Native

Cortez, the gateway

Cortez is gelegen in het zuidwestelijke deel van Colorado en wordt vaak de “poort“ genoemd. Een daarvan is de poort naar Canyon County vanwege Canyonlands in het zuiden van Utah. Daarnaast is het ook de poort naar Mesa Verde en de poort tot de ruige bergketens La Plata en San Juan.

Cortez is gelegen op de denkbeeldige grens tussen berg en woestijn, dichtbij de bergketens zodat je kan genieten van mooie uitzichten op grote hoogte maar laag genoeg om de dorre omgeving van de hoge woestijn te ervaren. Het is een uniek gebied dat zicht onderscheidt door zijn ontzagwekkende landschap en rijke geschiedenis uit de oudheid.


Parken nabij Cortez

1. Hovenweep National Monument – een klein nationaal monument met ruïnes van Anasazi Indianen. De meest mooie ruïnes zie je door de Ruins Loop Trail te bewandelen.

2. Mesa Verde – op 15 minuten afstand van Cortez vindt u Mesa Verde, dit park herbergt een aantal goed bewaard gebleven klifwoningen, huizen gebouwd in ondiepe grotten en in de wanden van een ravijn.

3. Canyon of the Ancients National Monument – dit betreft een interessant park met vele plekken waar je ruïnes van de pueblo-indianen kunt vinden, er zijn er echter slechts een beperkt aantal makkelijk te bereiken .

4. San Juan National Forest – wanneer u van wandelen houdt kunt u hier genieten van de prachtige natuur welke u leidt langs onder andere bossen en langs de rivieren

5. Lone Mesa State Park – een gesloten toegangspark in Colorado welke momenteel ontwikkeld en bepland wordt. Het enige toegestane gebruik is voor beperkte jacht.


Geschiedenis

De vroegste volkeren in het Cortez-gebied waren nomaden die leefden van de jacht op wild en het verzamelen van voedselplanten. Meer recentelijk ontwikkelden de voorouderlijke Puebloans een fantastische beschaving in het hele vierhoekige gebied. Hun netwerk van bloeiende steden op de kliffen van Mesa Verde en de duizenden locaties in de regio hebben een rijke verzameling ruïnes en artefacten achtergelaten. In 1886 werd de stad gebouwd om huisvesting te bieden aan de mannen die aan de tunnels en irrigatiesloten werkten die nodig waren om water uit de Dolores-rivier naar de Montezuma-vallei te leiden. De stad is vernoemd naar de Spaanse Conquistador Hernan Cortes. Het is een populaire stop voor toeristen, die er verblijven vanwege de centrale liging tussen de omliggende attracties, zoals Mesa Verde National Park, Monument Valley en de Four Corners. 

Klimaat

Cortez heeft een landklimaat, dit houdt in dat het er in de zomer warm en droog is en in de winter koud en nat. De beste reistijd om deze omgeving te bezoeken is van mei t/m september. In deze periode zijn de temperaturen zeer aangenaam en is er amper neerslag.


Cortez