Juneau

De prachtige hoofdstad van Alaska

 • De hoofstad van Alaska
  Juneau
 • Gletsjer van ongeveer 22 km lang in Mendenhall Valley
  Mendenhall Glacier
 • Mount Roberts Tramway
  Mount Roberts Tramway
 • Juneau Old Town
  Juneau Old Town

Charmante stad midden in een fantastisch landschap

Omgeven door rotsachtige bergen in het oosten en de Stille Oceaan in het westen, is de stad Juneau in het uiterste zuiden van Alaska niet bereikbaar met de auto, maar alleen per veerboot of vliegtuig. Juneau, een van de oudste steden in de staat, werd gesticht nadat Joe Juneau en Richard Harris in 1898 de eerste goudklompjes hadden gevonden. Benoemd tot territoriale hoofdstad in 1900, werden alle regeringsfuncties verplaatst naar Juneau in 1906. Tegenwoordig trekt de stad elk jaar talloze bezoekers dankzij de levendige binnenstad en spectaculaire hoogtepunten.

De meest populaire activiteiten!

1. Juneau Downtown - een charmant stadje met oude huizen, talloze winkels, leuke pubs en een levendige promenade

2. Mendenhall-Glacier - enorme gletsjer op slechts een paar minuten rijden van het centrum van Juneau 

3. Mount Roberts Tramway - kabelbaan die naar een bergstation op een hoogte van 500 meter leidt en een spectaculair uitzicht biedt 

4. Glacier Bay National Park - ongerept natuurwonder met meer dan 100 gletsjers en talrijke bedreigde diersoorten 

5. Tracy Arm Fjord - smalle fjord met gletsjers, watervallen en kliffen tot 1000 meter hoog

Juneau Downtown

Omlijst door het Gastineau Channel, Mount Juneau en Mount Roberts, is de stad, dankzij de spectaculaire ligging, vooral een startpunt voor  voor excursies in de prachtige natuurlijke omgeving. Als een van de oudste steden van Alaska heeft Juneau zelf ook veel te bieden.

Wandel door de smalle straatjes van het historische Downtown District, langs Victoriaanse herenhuizen, oude huizen en moderne gebouwen met talloze restaurants, pubs en kleine winkeltjes waar lokale kunstenaars vaak handgemaakte items verkopen. Het State Capitol, de Russisch-orthodoxe kerk van Sint Nicolaas en verschillende interessante musea die bezoekers vertrouwd maken met de oorsprong en geschiedenis van Juneau, liggen op slechts een paar minuten lopen van de levendige haven. Het Alaska State Museum laat bijvoorbeeld de cultuur van de inheemse Tlingit -Indiërs en Alaska op weg naar de officiële staat van de VS zien. Het Juneau Douglas Museum biedt voornamelijk tentoonstellingen over de geschiedenis van de mijnbouw en de goudkoorts. Deelname aan gratis rondleidingen door de stad is erg populair, waarbij je veel informatie krijgt over Alaska en zijn inwoners. En probeer aan het einde van de dag zeker de specialiteiten van de stad: zeevruchten, verse zalm en krabben.

Juneau
Juneau

Mendenhall Glacier

Een van de beroemdste attracties van het gebied ligt op slechts een paar minuten rijden van Juneau: de 67 meter hoge en 2,4 km brede Mendenhall-Glacier, die zich in het Tongass National Forest bevindt. Deze gletsjer ligt 1555 meter boven zeeniveau en is een kleine uitbreiding van de bijna 4000 km2 Juneau Icefield. Bezoekers kunnen zich verheugen op een grote verscheidenheid aan flora en fauna: let op orka's, zeehonden, bultruggen en orka's en de imposante Amerikaanse zeearend. Een absoluut hoogtepunt is om de gletsjer vanuit de lucht te ervaren tijdens een rondvlucht. Er zijn verschillende helikoptervluchten die in totaal ruim twee uur duren en meestal inclusief een gletsjerlanding zijn. Maar u moet zeker de tijd nemen om de omgeving te voet te verkennen. De wandeling van een uur naar Nugget Falls, een waterval van ongeveer 115 meter hoog, is ook zeker aan te bevelen. Vanaf hier, met een geweldig uitzicht op de gletsjer, zijn er veel mooie fotomomenten.

Mendenhall Glacier
Mendenhall Glacier

Mount Roberts Tramway

De Mount Roberts Tramway is een kabelbaan die in mei 1997 werd geopend en binnen zes minuten een hoogteverschil van 532 meter over een lengte van 941 meter overwint. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 68% is het een van de steilste kabelbanen ter wereld. Onderweg vanaf het dalstation, dat direct aan de cruiseschipkade ligt, tot aan het bergstation, heb je spectaculaire uitzichten over de stad en het Gastineaukanaal. Eenmaal bovenaan kun je door souvenirwinkels snuffelen en lokale kunstenaars aan het werk zien, een film over de geschiedenis en cultuur van de Tlingit-indianen bekijken in het Chilkat Theater, of jezelf trakteren op heerlijke visspecialiteiten of hamburgers voor de terugreis in een panoramarestaurant. En natuurlijk zijn er diverse wandelroutes waarbij je het unieke landschap van Alaska van dichtbij kunt ervaren.

Mount Roberts Tramway
Mount Roberts Tramway

Glacier Bay Nationalpark

Ongeveer 65 mijl ten noorden van Juneau ligt Glacier Bay National Park. Dit nationale park is een unieke, ongerepte wildernis van majestueuze gletsjers, diepe fjorden, dichte regenwouden en diverse flora en fauna. Er zijn meer dan 100 gletsjers, waarvan 17 direct aan zee, verspreid over vier bergketens, de meest spectaculaire daarvan is de Margorie-gletsjer. Deze gletsjer mondt zich na 34 km met een 70 meter hoge muur uit in zee. Dicht beboste eilanden herbergen talloze diersoorten, waarvan sommige worden bedreigd, waaronder zwarte en grizzlyberen, coyotes, vossen, wolven en elanden. In de wateren rond de eilanden leeft een grote verscheidenheid aan zeeleven, waaronder zeehonden, verschillende soorten walvissen, zeeleeuwen en zelfs ijsberen. Je kunt het park wandelend verkennen, maar je kunt ook het water op met een kajak of raften of op een hondenslee. Walvistochten zijn ook erg populair.


Glacier Bay Nationalpark
Glacier Bay Nationalpark