Lunenburg

Nova Scotia

  • De historische havenwoningen zijn kenmerkend voor Lunenburg.
    Lunenburg

Kleurrijke Havenplaats

Lunenburg is een kleurrijke havenplaats in de provincie Nova Scotia in het oosten van Canada. In 1995 is Lunenburg door de UNESCO aangewezen als World Heritage Site. De rijke koloniale historie van het vissersplaatsje vindt u ook nog terug in de verschillende Europese bouwstijlen. Lunenburg ligt minder dan een half uur rijden ten zuidwesten van Halifax. 

Fun facts

- De Old Town van Lunenburg staat sinds 1995 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

- Bluenose II – de in 1921 gebouwde race-en visserboot was ooit de snelste en won jaren achter elkaar de International Fishermen’s Trophy, hiermee kreeg het schip de bijnaam “Queen of the North Atlantic” en staat zelfs op het dubbeltje van Canada. Helaas is de originele Bluenose gezonken voor de kust van Haiti in 1946 maar de replica van dit Iconosche schip bevindt zich in Lunenburg.

- Lunenburg heeft ook een jaarlijks Oktoberfest.


Geschiedenis

Gekleurde huisjes kleuren de haven en de oude binnenstad van Lunenburg. In 1753 werd de stad gesticht als een nederzetting van de Britten.

Hieraan voorafgaand woonden de Mi’kmaq-indianen er en heette het aseedÄ­k, toen kwamen de Arcadiërs in dit gebied, zij noemde het dorp “Mirligueche” en leefden hier samen voor meer dan 100 jaar samen. Na een oorlog met de Britten werd dit dorp volledig verwoest waarna Lunenburg is ontstaan. Ook kwamen er in deze jaren de Zwitsers, Duitsers en Fransen te wonen in Lunenburg.  Maar de oorspronkelijke bewoners gaven het niet op, van 1757 en 1759 vielen de Mi’kmaq-indianen en de Arcadiërs Lunenburg negen keer aan. Ook de Amerikanen hadden het voorzien op Lunenburg en zette de aanval in op 1775 en 1782.  

In de 19e eeuw ontwikkelde Lunenburg zich steeds verder in de visserij, met haar goede ligging trok het vissers aan die voor de kust van Nova Scotia en Newfoundland vaarden. In de loop van de jaren werd het toerisme steeds belangrijker voor Lunenburg en trekt het kleurrijke dorpje met haar heerlijke restaurants, leuke musea en tal van kunstateliers nu jaarlijks duizenden toeristen aan. Ook is het de grootste vissersplaats aan de zuidkant van Nova Scotia.   


Lunenburg Nova Scotia
Lunenburg Nova Scotia

Top 5

1. Struin door Old Town en ga dineren bij een van de restaurants die gelegen is aan de haven van Lunenburg. Hier geniet u van een prachtig uitzicht over het water .

2. In het visserij museum, ook wel het Fisheries Museum or the Atlantic kunt u kennis opdoen van de impact van de visserij-industrie op de Atlantische kust.

3. In de zomer is een boottour op het iconische schip de Bluenose II een ware aanrader.

4. Vanuit Lunenburg kunt u een mooi uitstapje maken naar het Pittoreske vissersdorpje Blue Rocks.

5. Ontdek met een tour met paard en wagen de kleurige straatjes van Lunenburg.


Lunenburg