Martha's Vineyard

Massachusetts

  • Het eiland staat bekend om de pittoreske 19e eeuwse Victoriaanse huizen met veranda.
    Martha's Vineyard
  • De pleziervaart is enorm populair op het eiland.
    Haven Martha's Vineyard
  • Martha's Vineyard is populair om de prachtige stranden en geliefd onder watersporters.
    Stranden

Martha's Vineyard

Martha's Vineyard is een eiland bij de Verenigde Staten, ca. 8 km ten zuiden van Cape Cod. Het is het grootste eiland van Massachusetts en New England. Martha's Vineyard stond vroeger bekend om de walvisvaart en de grote dovengemeenschap die er woonde. Iets meer dan de helft van de woningen worden seizoensgebonden bewoond en een aantal door beroemdheden. In het zomerseizoen komen de Amerikanen massaal van het vaste land om hier te genieten van het strand en de mooie omgeving.

Het landschap bestaat uit meren, bossen en brede zandstranden. De dorpjes hebben een pittoreske uitstraling en doen nog echt denken aan de tijd van de Walvisvaart. 


Facts

- Jacky Kennedy Onassis kocht op Martha’s Vineyard 1981 een zomerhuis ook de Clintons en Obama’s komen graag op het eiland. 

- Martha’s Vineyard heeft van het begin van de 18e eeuw tot 1952 een eigen gebarentaal gebruikt, Martha's Vineyard Sign Language. Reden was om de dove en horende mensen samen te kunnen laten werken in de gemeenschap.

- De film Jaws is in het dorp Edgartown opgenomen, in de film Amity genoemd. 

- Het eiland is vernoemd naar de dochter van missionaris Thomas Mayhew, die dit eiland in 1642 heeft gekocht en Vineyard verwijst naar de vele wilde druiven die destijds op het eiland groeiden.


De plaatsen van Martha's Vineyard

Martha’s Vineyard heeft 6 plaatsen met elk een eigen persoonlijkheid. De drie ‘down-island’ steden, Edgartown, Oak Bluffs en Vineyard Haven, zijn drukke plaatsen met geweldige winkels, restaurants en andere attracties. Deze plaatsen worden seizoensgebonden of het hele jaar bereikt via veerboten en worden daarom het meest bezocht. De steden West Tisbury, Chilmark en Aquinnah zijn kleiner en het omliggende platteland is dit meer landelijk. De actieve vissershaven van Menemsha (in de stad Chilmark), de wekelijkse Farmer’s Market and Agricultural Fair (in West Tisbury) en de Gay Head Cliffs (in Aquinnah) zijn enkele van de belangrijkste attracties van dit gebied

Martha's Vineyard haventjes
Martha's Vineyard haventjes

Stranden

Martha’s Vineyard staat bekend om de prachtige stranden. De South Shore grenst aan de Atlantische Oceaan; stranden aan de Vineyard & Nantucket Sounds (North Shore) en inhammen bieden rustiger water en zijn perfect voor gezinnen met kleine kinderen. Varen is een populaire bezigheid. Er zijn cruises en visexcursies, windsurfen, kanoën en kajakken. Verhuur is beschikbaar in elke categorie. Andere mogelijkheden voor watersporten zijn jetskiën, waterskiën, surfen en parasailen. Katama Beach nabij Edgartown is het populairste strand van Martha‘s Vineyard. Het vier kilometer lange strand wordt ook graag bezocht door surfers. 

Genieten van prachtige stranden
Genieten van prachtige stranden

Activiteiten

De plaatsjes kennen volop markten met streekproducten, eilandambachten, boetieks, cadeauwinkels en antiekwinkels. Gevestigd in de pittoreske pandjes met veranda. Ook kunstgalerijen, een pottenbakkerij en een glasblazerij zijn vertegenwoordigd. Martha’s Vineyard heeft verschillende filmhuizen en in veel bars, nachtclubs en restaurants van het eiland is livemuziek te horen. Uiteraard kunt u in de restaurants volop genieten van vis en zeevruchten. Martha‘s Vineyard staat ook bekend om zijn prachtige golfbanen, een minigolfbaan en de Flying Horses Carousel.

Authentieke winkels
Authentieke winkels

Wandelingen

Priester's Pond
Op dit kleine en gemakkelijk toegankelijke Land Bank-terrein vindt u twee ontspannende en schaduwrijke paden die kriskras door Beetlebung-bomen lopen en huizen bieden aan visarenden, ijsvogels en vele wijngaardzangvogels. De hoogtepuntsite is Priester's Pond, die vooral in de vroege avond en rond zonsondergang mooi kan zijn.

Waskosim's Rock
Verspreid over de West Tisbury - Chilmark-lijn, biedt deze route zeer mooie schilderachtige paden. Ontdek oude stenen muren en een prachtig uitzicht op Fisher Pond. Volg het groene pad om Waskosim's Rock te vinden, een historische markering voor de "middelste lijn" die het land van Wampanoag scheidt van dat van de kolonisten.

Cape Poge Wildlife Refuge
Rondom de hele oostelijke kust van Martha’s Vineyard ligt het enorme Cape Poge Wildlife Refuge. Het toevluchtsoord strekt zich uit van Wasque Point in het zuiden helemaal naar het noorden tot aan Cape Poge. Er zijn meer dan 22 kilometer aan wandelpaden, waarvan sommige als matig moeilijk worden beschouwd, maar allemaal buitengewoon schilderachtig, met een indrukwekkend uitzicht op de Atlantische Oceaan of Nantucket Sound. 

Menemsha Hills Reservation
Prospect Hill (de op een na hoogste berg van Martha’s Vineyard) is de thuisbasis van het Menemsha Hills-reservaat. Harris Trail loopt rond laaggelegen wetlands, de thuisbasis van rode esdoorns, wateraardbei, beuken en zwarte kersenbome en een pad leidt naar het rotsachtige strand beneden. Een indrukwekkend uitzicht op het dorp Menemsha en de Elizabeth-eilanden en mooie flora en fauna maken deze wandeling zeker de moeite waard. Dit is een wandeling van zeker 3 uur.


Wandelen op Martha's Vineyard
Wandelen op Martha's Vineyard

Aquinnah Cliffs

Deze kliffen aan de zuidkust van Martha’s Vineyard zijn uitgeroepen tot National Historic Landmark en geven een prachtig schouwspel van kleuren. Een landschap dat u alleen in New England kunt aanschouwen. De rode en oranje klei vermengen zich met het zand en bieden een prachtig regenboogeffect.

Dit natuurwonder, miljoenen jaren geleden gevormd door gletsjers, trekt bezoekers van het hele eiland naar Aquinnah (voorheen Gay Head genaamd), waar ook de Gay Head Lighthouse te zien was die te zien was in Steven Spielberg's Jaws. Het is niet toegestaan om klei mee te nemen of op het lichaam aan te brengen, omdat de klei eigendom is van de plaatselijke Aquinnah Wampanoag-stam. De stam gelooft dat de klei rood is omdat hun legendarische grondlegger, Moshup, hen voedde door walvissen tegen de klif te slaan en het bloed van de walvissen de klei rood kleurde.


Aquinnah Cliffs
Aquinnah Cliffs