Moab

Utah

  • Star Hall is al sinds 1905 een populair evenementengebouw in Moab.
    Star Hall Moab

Nationale Parken en Trails

Moab ligt in de staat Utah, nabij Arches NP en Canyonlands NP. Moab is een klein stadje met o.a. een aantal restaurants, musea en een brouwerij. Moab is een geliefde uitvalsbasis voor een bezoek aan de omliggende nationale parken en daarnaast staat het gebied bekend om de talrijke outdoor recreatiemogelijkheden zoals wandelen, mountainbiking, ATB tours en rafting op de Colorado River. 

Geschiedenis

In 1855 deed een groep mormonen een eerste poging om zich in dit gebied te vestigen. Door de vele gevechten met de Indianen besloten zij het gebied weer te verlaten. 22 jaar later keert alsnog een groep kolonisten terug om zich hier te vestigen. Al snel werden boerderijen gebouwd en in 1881 werd een Mormoonse wijk en een brede school opgericht. 

Vervolgens werd de infrastructuur aangepakt en de Rio Grande Western Railroad tussen Denver en Salt Lake City bracht het spoor op vijfendertig kilometer afstand van Moab. In 1885 ging de veerboot over de Colorado River in bedrijf en in 1912 volgde de eerste brug. Zo was de bereikbaarheid voor Moab een feit. 

Moab stond bekend als het beste fruitteeltgebied van Utah. De oogst bestond uit appels, perziken en druiven. Tevens vonden er enige mijnbouwwerkzaamheden aan de Colorado River en in de La Sal Moutains plaats. Nadat, na decennialang proberen, in 1950 uranium werd ontdekt werd Moab aangetrokken door tientallen goudzoekers, mijnwerkers en arbeiders. Er werd een fabriek opgericht en de stad werd al snel uitgebreid met nieuwe cafés, winkels, scholen en andere bedrijven. 

De laatste 25 jaar is toerisme de grootste industrie van Moab. Dit door de strategische ligging ten opzichte van een aantal Nationale Parken. Daarnaast staat Moab door de vele slickrockpaden ook bekend als het Mountainbikecentrum van de wereld.  


Arches National Park

Moab ligt praktisch aan de rand van Arches NP. Voor Amerikaanse begrippen is het een relatief klein park, maar zeker niet minder indrukwekkend. Arches kent spectaculaire rotsformaties. Deze bogen en andere sculpturen zijn gevormd door wind, water, ijs, extreme temperaturen en de ondergrond van zout, die in Utah in grote hoeveelheid aanwezig is. De grootste boog in Arches National Park is de Landscape Arch. Deze boog overspant maar liefst 90 meter, bijna een voetbalveld in de lengte dus. De kleinere bogen hebben een overspanning van 1 tot 10 meter. Er zijn overigens in Arches National Park maar liefst 2000 bogen te vinden. 

Arches NP >>
Arches NP >>

Moab Brewery

The Moab Brewery werd in 1996 opgericht door John Borkoski en Dave Sabey. Samen met hun partners hebben John en Dave een oase in de woestijn gecreëerd. Moab Brewery is er trots op Moab's enige microbrouwerij te zijn en biedt een keur aan verse, handgemaakte bieren. Naast het bekroonde bier biedt Moab Brewery een restaurant, wat inmiddels al tot populairste restaurant van Moab is uitgeroepen, en een ijssalon met huisgemaakt ijs.

Moab Brewery
Moab Brewery

Slickrock trails

Moab is bij mountainbikers wereldwijd bekend om de Slickrock Trails. Deze 10,5 mijl lange lus doorkruist een schilderachtige en ruige uitgestrektheid van glooiend Navajo-zandsteen, het overblijfsel van een oude woestijnomgeving met door de wind geblazen zandduinen. Oorspronkelijk opgericht in 1969 voor motorfietsen, is het pad een populaire bestemming geworden voor mountainbikers. Het pad staat open voor zowel motorfietsen als mountainbikes. Het is gesloten voor alle vierwielige voertuigen. Het reguliere rijseizoen is van februari tot november, met ideale lente- en herfstmaanden. Van eind december tot februari is er ijs te vinden op delen van het pad. Ritten in de vroege ochtend zijn het beste in de zomer als het kwik in de middag tot enorme hoogte kan stijgen. Vanwege de vele steile beklimmingen hebben veel rijders 3-4 uur nodig om het parcours te voltooien. De uitdagende route is alleen geschikt voor de zeer ervaren mountainbikers en mag op geen enkel punt onderschat worden.

Slickrock Trails rondom Moab
Slickrock Trails rondom Moab