Springfield

Abraham Lincoln meets Route 66

  • Hier kunt u een rondleiding krijgen
    Het huis van Abraham Lincoln
  • Tegenwoordig doet het gebouw dienst als museum
    Old State Capitol
  • Het graf van Abraham Lincoln
    Het graf van Abraham Lincoln

Land of Lincoln

De hoofdstad van Illinois op Route 66, bereikbaar in ongeveer drie uur rijden vanaf Chicago, wordt voornamelijk gedomineerd door de voormalige Amerikaanse president Abraham Lincoln. Lincoln werd in 1809 in Kentucky geboren en verhuisde in 1837 naar Springfield. Tot hij in 1861 werd benoemd tot 16e president van de VS, woonde hij met zijn vrouw en kinderen in het enige huis dat hij ooit bezat en dat nog steeds kan worden bezocht. Naast tal van bezienswaardigheden rondom Abraham Lincoln biedt de charmante stad ook nog vele andere hoogtepunten: musea, architectonische meesterwerken en natuurlijk de flair van de historische Route 66, die dwars door de stad loopt. 

Onze Top 5!

1. In de voetsporen van Abraham Lincoln - Bezoek talloze attracties rond de 16e president van de VS.

2. State Capitol - de zetel van de regering van de staat Illinois, gebouwd in de Renaissance Revival en Second Empire-stijl.

3. Old State Capitol - Huis van Afgevaardigden van Illinois van 1840 tot 1876, waar Lincoln diende als advocaat en politicus.

4. Dana-Thomas House - Gebouwd in prairiestijl, ontworpen door de beroemde architect Frank Llyod Wright.

5. Route 66 - Nostalgische bezienswaardigheden en traditionele diners rond Mother Road in en nabij Springfield


In de voetsporen van Abraham Lincoln

Bezoek talloze bezienswaardigheden met betrekking tot Abraham Lincoln.

Een hoogtepunt is het voormalige huis van Lincoln, dat hij in 1844 kocht en waar hij 16 jaar met zijn gezin woonde. Na uitgebreide restauratiewerkzaamheden, waarbij niet alleen het huis maar de hele straat werd gerepareerd, is het houten huis van twee verdiepingen nu open voor het publiek. Als onderdeel van rondleidingen kunnen bezoekers de originele meubels bekijken in totaal 12 authentiek gerenoveerde kamers, die het leven van de familie Lincoln illustreren.

De Abraham Lincoln Presidential Library & Museum is gewijd aan het leven en werk van de voormalige president met informatieve tentoonstellingsruimtes, spannende tentoonstellingen en multimediapresentaties - van zijn jeugd tot zijn ambtsperiode van 1861 tot 1865 tot zijn moord bij een moordaanslag in 1865.

Ongeveer 15 minuten rijden ten noorden van het stadscentrum vond Abraham Lincoln - samen met zijn vrouw en drie van hun vier kinderen - zijn laatste rustplaats op Oak Ridge Cemetery, een van de meest bezochte begraafplaatsen in de VS. Voor het mausoleum, waarvan het interieur van marmer is, staat een gouden borstbeeld van Lincoln. Zorg ervoor dat u tijdens uw bezoek de neus van de president aanraakt, want er wordt gezegd dat het geluk brengt.Lincoln Home National Historic Site
Lincoln Home National Historic Site

Illinois State Capitol

Het Illinois State Capitol, gebouwd tussen 1868 en 1888, is nog steeds het regeringscentrum van de Amerikaanse staat en dient als het Huis van Afgevaardigden en de zetel van de Senaat. Met zijn spectaculaire glazen koepel van 110 meter is het niet alleen het hoogste gebouw in Illinois, maar torent het ook uit boven het Capitool in Washington D.C. dat meet slechts 88 meter. Je kunt het interieur zelf bekijken of van tevoren een rondleiding boeken en, als er bijeenkomsten zijn, de politiek live meemaken vanaf bepaalde plekken.

Er zijn verschillende gedenktekens in het gebied rond het Capitool, waaronder een van Abraham Lincoln, een replica van de Liberty Bell, en symbolisch een van de arbeiders, brandweerlieden en politieagenten die in het veld zijn omgekomen.


State Capitol
State Capitol

Old State Capitol

Het Old State Capitol werd gebouwd tussen 1837 en 1840 en werd 36 jaar lang gebruikt als Huis van Afgevaardigden - van 1840 tot 1876 - totdat het werd vervangen door het huidige State Capitol. Abraham Lincoln diende als politicus en advocaat in dit gebouw en kondigde hier in 1858 zijn presidentiële kandidatuur aan, gevolgd door Barack Obama als de toenmalige senator uit Illinois in 2007. Tegenwoordig doet het gebouw, dat op 4 juli 1961 werd erkend als nationaal historisch monument, dienst als museum en hebben bezoekers de mogelijkheid om alle zalen te bezichtigen, inclusief de originele meubels. 

Old State Capitol
Old State Capitol

Dana-Thomas House

Het Dana-Thomas huis heeft meer dan 35 kamers, welke stuk voor stuk honderden orginele meubelstukken bevatten alsook meer dan 250 deuren en ramen van synthetisch glas. Tussen 1902 en 1904 werd het ontworpen door de beroemde schrijver en architect Frank Lloyd Wright. Hij heeft ook o.a. het Guggenheim Musem in New York ontworpen. Deze architecturale stijl staat bekend als "Prairie Houses".

De zalen, die nog nagenoeg volledig zijn ingericht met de originele meubels, kunnen bezocht worden als onderdeel van dagelijkse rondleidingen (reserveren niet nodig), die een uitgebreid inzicht geven in de architectuur.


Dana-Thomas House
Dana-Thomas House

Route 66

Hoewel Springfield dankzij de vele bezienswaardigheden zeker een reis waard zou zijn ook zonder de beroemde Route 66, is de stad vaak slechts een onderdeel van een tocht langs Route 66, die van Chicago naar Los Angeles loopt. Je vindt in Springfield en omgeving ook diverse nostalgische bezienswaardigheden die gerelateerd zijn aan deze historische klassieker.

Ga bijvoorbeeld eens langs bij de Cosy Dog Drive Inn, een traditioneel restaurant waar de Cosy Dog, een hotdogworst gebakken in een beslag aan een spies, al sinds 1949 en nog steeds volgens het originele recept wordt geserveerd. Bezoek ook de Route 66 Motorheads Bar, die niet alleen is ingericht in de stijl van een typische truckerbar, maar ook een museum is met zijn klassieke auto's voor de deur en talloze neon- en vintage borden.

Het International Route 66 Mother Road Festival, dat elk jaar in september plaatsvindt in Springfield, neemt je mee terug in de tijd met meer dan 1.000 klassieke auto's die door de straten van de stad rijden, eten, entertainment en livemuziek. Route 66 was de belangrijkste oost-westverbinding in de Verenigde Staten en van groot belang voor het land.

Ongeveer 20 minuten rijden ten zuiden van Springfield, is Auburn de thuisbasis van de historische Route 66 Brick Road, een twee kilometer lang stuk weg dat nog steeds is gemaakt van de originele stenen van de originele Route 66.


Brick Paved Road Route 66
Brick Paved Road Route 66