St. John's

City of Legends

 • De kleurrijke gevels van de huizen zijn typerend voor de hoofdstad St. John's.
  De kleurrijke gevens van huizen in St. John's
 • Als je geluk hebt, kun je de schattige papegaaiduikers vanaf het land zien of kun je deelnemen aan een vogelspottocht.
  Papegaaiduiker
 • Een van de populaire attracties in de stad St. John's.
  Cabot Tower op Signal Hill
 • Als het seizoen goed is, zijn Newfoundland en Labrador geweldige plekken om ijsbergen voorbij te zien komen.
  IJsbergen voor de kust
 • Prachtig landschap en deels ruige natuur kenmerken het beeld van deze provincie.
  Newfoundland & Labrador
 • Ga walvissen kijken en zie ijsbergen voorbij komen!
  Walvissen en ijsbergen bekijken
 • In de haven liggen niet alleen vrachtschepen en vissersboten, maar af en toe ook cruiseschepen.
  Haven van St. John's

St. John's

De levendige, historische en kleurrijke hoofdstad van de provincie Newfoundland en Labrador in het oosten van Canada is meer dan 500 jaar oud. Hier vind je de combinatie van de luxe van een grote stad en de charme van een kleine stad. St. John's is de meest oostelijke stad van Noord-Amerika! De opvallende, kleurrijke huisgevels, die het stadsbeeld sterk karakteriseren, zijn zo ontworpen dat schepen door de mist de kust kunnen zien. Als je door het centrum loopt, zie je veel historische gebouwen, waaronder veel kleurrijke appartementsgebouwen, die worden gezien als kunstwerken en worden aangeduid als "Jellybean Row". Bijna 110.000 mensen wonen in St. John's, wat deze stad een modern, charismatisch karakter geeft. De bekende Trans-Canada Highway begint hier in St. John's en loopt dwars door het land naar de westkust van het land. 

Geschiedenis

Er wordt gezegd dat de Venetiaan Giovanni Caboto (Engelse John Cabot) op 24 juni 1497 de huidige haven van St. John's ontdekte met zijn zeilboot. Maar niemand weet precies waar het land daadwerkelijk is geraakt. Hij was absoluut de eerste Europeaan die na de Vikingen het Amerikaanse vasteland bereikte. Daarom werd het ook wel "Terra de prima vista" genoemd, wat in het Nederlands "als het eerste land gezien" betekent en in gebroken Engels vertaald wordt als "New Founde Land". Hieruit kan de huidige naam Newfoundland worden afgeleid. De dag waarop Caboto het land ontdekte, was St. John's Day, waaruit de naam St. John's is ontstaan. 

Cape Spear Lighthouse National Historic Site

Als je aan de oostkust van het schiereiland Avalon staat, ben je de eerste persoon in Noord-Amerika die 's ochtends naar de zonsopgang kijkt. Hier op het meest oostelijke punt is ook St. John's. Wanneer u de zee de rug toekeert, ligt heel Noord-Amerika voor u en achter u is absoluut niets anders dan water totdat u Ierland bereikt. Vanaf de Cape Spear Lighthouse heb je adembenemende uitzichten over de zee, de beukende golven, walvissen en, afhankelijk van het seizoen, ijsbergen die voorbij drijven. De vuurtoren van Cape Spear is de oudste nog bestaande vuurtoren in de provincie. Het werd gebouwd in 1836 en werd gedurende meer dan 150 jaar gedurende meerdere generaties door dezelfde familie Cantwell bewoond. U kunt de woning bekijken en een indruk krijgen van de 19e eeuwse levensstijl. 

Cape Spear Lighthouse
Cape Spear Lighthouse

Signal Hill

Wandel vanuit het pittoreske Battery door een prachtige natuurlijke omgeving om Signal Hill te beklimmen. Eenmaal bovenaan zie je de opvallende Cabot Tower, een kasteelachtig gebouw dat werd gebouwd ter gelegenheid van de 400e verjaardag van de ontdekking van St. John's door Cabot. Vanaf de toren heb je een fantastisch uitzicht op de kliffen, de haven en hoog aan de horizon The Rooms - de thuisbasis van een uitgebreide collectie kunst en archiefstukken - naast de opvallende dubbele klokkentorens van de Basiliek-kathedraal van Johannes de Doper. Hier op Signal Hill ontving Guglielmo Marconi op 12/12/1901 voor het eerst transatlantische radiosignalen.

Cabot Tower op Signal Hill
Cabot Tower op Signal Hill

Walvissen en ijsbergen bekijken

In de wateren rond Newfoundland en Labrador leven veel walvissen. In het voorjaar is er een tijdvenster waarin de kans erg groot is om gigantische ijsbergen voorbij te zien komen. Boek een boottocht om via gidsen meer te weten te komen over de dieren en de geschiedenis van het gebied en om van het uitzicht te genieten. 

IJsbergen en walvissen
IJsbergen en walvissen

Vogels spotten

De oude havenstad St. John's heeft vogelaars het hele jaar door iets te bieden. Boreale vogels zijn hier in overvloed en de zeevogels verlaten de regio niet het hele jaar door. Rij vanuit St. John's een half uur naar Bay Bulls en Witless Bay, vanwaar je een boottocht kunt boeken naar Witless Bay Ecological Reserve. In dit zomerhuis leven 2,5 miljoen zeevogels en de grootste kolonie papegaaiduikers in Noord-Amerika. Deze kleine, onhandige papegaaiduikers die tot grote diepten kunnen duiken, zijn leuk om naar te kijken. 

Leuke papegaaiduikers
Leuke papegaaiduikers

Facts!

- St. John's is de oudste stad van Noord-Amerika (aangegeven op kaarten uit 1519) en Water Street is de oudste straat van het continent.

- Er zijn geen slangen, stinkdieren, herten, stekelvarkens of marmotten op Newfoundland Island.

- Er zijn meer vierkante meter pubs in George Street in St. John's dan waar dan ook in Canada.

- De twee hondenrassen Labrador Retriever en de Newfoundlander zijn vernoemd naar de provincie Newfoundland & Labrador.

- Newfoundland heeft een van de grootste soorten walvissoorten ter wereld! Er zijn hier 22 verschillende soorten walvissen.

- De taalkundige accenten tussen Waterford in Ierland en St. John's in Newfoundland zijn bijna identiek.

- De eerste transatlantische non-stop vlucht vertrok op 14 juni 1919 vanuit St. John's.


Newfoundlander hond
Newfoundlander hond
St. John's