Valdez

Little Switzerland of Alaska

 • De haven van Valdez
  De haven van Valdez
 • Meares Glacier
  Meares Glacier
 • Zonsondergang in Valdez
  Zonsondergang in Valdez
 • Prince William Sound
  Prince William Sound

Omgeven door een imponerend berglandschap.

Opgericht aan het einde van de 19e eeuw tijdens de goudkoorts, ontstond de eerste permanente witte nederzetting in Valdez. In 1964 werd de stad verwoest door een grote aardbeving en enkele kilometers verwijderd van de overlevenden herbouwd. Als eindpunt van de Trans-Alaska-oliepijpleiding, die door de hele staat loopt, beleefde Valdez een enorme economische bloei als scheepvaarthaven voor de olievoorraden, vooral in de jaren zeventig.

Door de fantastische ligging aan Prince William Sound en omgeven door de hoge kustbergen van de Chugach Mountains, is de idyllische plek ook een waar buitenparadijs en is het nu een populaire reisbestemming in zomer en winter.


De meest populaire activiteiten!

1. Prince William Sound en Columbia Glacier - 6 uur durende boottocht met de mogelijkheid om walvissen, dolfijnen, zeeotters en zeeleeuwen te spotten

2. Reis naar Meares Glacier - Vaar door het spectaculaire water van Prince William Sound naar Meares Glacier

3. Buitenactiviteiten - kajaktochten, begeleide wandelingen, wildwatervaren en vissen in de zomer, heliskiën en ijsklimmen in de winter

4. Valdez Museum - interessante tentoonstelling over de geschiedenis van de plaats


De gletsjerwereld van Valdez

Met meer dan 10.000 gletsjers zijn de Chugach-bergen, die Valdez omringen, de sterkste gletsjers in de Verenigde Staten. Een van de meest populaire bestemmingen voor dagtochten is de Columbia-gletsjer, 40 km ten oosten van de stad, de op een na grootste getijdengletsjer van Noord-Amerika, 6 kilometer breed en 65 meter hoog.

Een 6 1/2 uur durende boottocht voert je door de spectaculaire wateren van Prince William Sound, langs beboste eilanden, hoge besneeuwde bergen en natuurlijk door het leefgebied van de diverse inheemse fauna: er is altijd gelegenheid om onderweg zeehonden, walvissen, dolfijnen, adelaars, zeeotters en papegaaiduikers te zien. Als je verder wilt gaan, moet je deelnemen aan de 9 1/2 uur durende tour naar de Meares-gletsjer, waar je het fascinerende landschap van het gebied nog intenser kunt ervaren. En als u liever te voet dan op het water gaat, kunt u ter plaatse begeleide gletsjerwandelingen van verschillende moeilijkheidsgraden boeken.


Columbia Glacier
Columbia Glacier

Valdez

Het centrum van het dorp Valdez, dat door zijn 5000 inwoners ook wel "Klein Zwitserland" wordt genoemd, is de mooie kleine botenhaven, die zich uitstrekt langs de waterkant, omgeven door bergen. Hier en in de omliggende straten vind je een paar restaurants die biefstuk, sandwiches en natuurlijk zeevruchten serveren.

De stad werd verwoest door een zware aardbeving in 1964 en werd een paar kilometer verderop herbouwd. Een gedenkplaat en enkele funderingen herinneren nog aan de oorspronkelijke nederzetting en de mensenlevens die de natuurramp heeft gekost. In dit verband is ook het Valdez Museum een bezoek waard, met een interessante tentoonstelling die informatie geeft over de geschiedenis van de stad en natuurlijk de aardbeving. Het tweede museum van de stad, het Maxine & Jesse Whitney Museum ten noorden van het centrum, heeft een grote collectie opgezette dieren in het wild en inheemse kunst uit Alaska.Port of Valdez Alaska
Port of Valdez Alaska