Huurautotarieven

Autohuur in 2021 en 2022, de actuele feiten voor u op een rij!

Zoals u misschien al vernomen heeft zijn de autoverhuurprijzen in de VS en Canada deze zomer aanzienlijk gestegen. Nu het zomerseizoen afneemt is dit overigens ook weer merkbaar in de huurautotarieven die voor deze periode weer lager worden. Nu is weliswaar het afgelopen Amerikaanse hoogseizoen aan ons als Europese toeristen voorbijgegaan, wel moeten wij rekening gaan houden met wederom stijgende huurautotarieven voor de komende reisseizoenen, wanneer u gelukkig ook weer de oversteek kunt maken. Zoals u van ons gewend bent staat transparantie over de reiskosten hoog bij ons in het vaandel, vandaar dat wij hieronder de reden voor de prijsstijging graag voor u uiteenzetten.

De problemen voor de autoverhuursector begonnen toen de pandemie in 2020 de sluiting van fabrieken over de hele wereld dwong, waardoor de productie van microchips die nodig zijn voor elektronische apparaten, laptops en auto's werd onderbroken. De pandemie sloot ook havens in Azië, wat de toeleveringsketen van microchips verstoorde. Autofabrikanten hadden chiporders geannuleerd, ervan uitgaande dat de vraag naar nieuwe auto's tijdens de pandemie zou opdrogen.

Maar toen de vraag naar voertuigen en elektronische apparaten voor thuisgebonden werknemers steeg, hadden chipfabrikanten moeite om de nieuwe bestellingen bij te houden. Om concrete voorbeelden van dit tekort te noemen, de Japanse autofabrikant Nissan gaf destijds aan in 2021 maar liefst 500.000 voertuigen minder te maken vanwege het chiptekort. Andere autofabrikanten, zoals General Motors, hadden voertuigen gemaakt en waren genoodzaakt om deze in aantallen van duizend op grote parkeerplaatsen op te slaan, wachtend op de benodigde microchips.

Dit tekort heeft dan ook gevolgen voor de Amerikaanse autoverhuursector. Deze bedrijven konden in 2020 slechts ongeveer 800.000 nieuwe auto's kopen om de verouderde vloot aan te vullen, minder dan de helft van wat de sector in 2019 heeft aangeschaft. Fabrikanten van microchips hebben aangegeven dat het een jaar of twee kan duren voordat de voorraden aan de groeiende vraag kunnen voldoen. Dat betekent dat het tekort aan auto’s pas in 2022 of later zal afnemen, zeggen experts uit de industrie.

Geadviseerd wordt dan ook om huurauto's zo vroeg mogelijk te boeken of eventueel te kiezen voor locaties op kleine of middelgrote luchthavens waar de vraag lager is. Het helpt als u vroegtijdig uw vakantieplannen aan ons doorgeeft en wellicht wat flexibiliteit heeft in de vertrekdata. U mag er bij ons uiteraard vanuit gaan dat wij altijd een voor u zo gunstig mogelijke constructie in uw reis proberen te verwerken.