Big Island

The Orchid Isle

Het grootste Hawaï-eiland, om verwarring te voorkomen wordt dit meestal "The Big Island" genoemd, is het jongste en grootste eiland van de staat Hawaii. Door de continue erupties van de vulkaan groeit het eiland nog steeds: Enorme lavastromen verdwijnen onder luid gesis in de oceaan en langzaam vormen ze weer een nieuw stuk van het eiland. The Big Island staat ook wel bekend als The Orchid Isle, er worden veel orchideeën worden gekweekt.

Het grootste eiland van Hawaii is ook het jongste eiland van de Hawaii eilandenarchipel. Terwijl het aan de kust tussen de 25 en 30 graden warm is, ligt er op de vulkaantoppen sneeuw. 

Verder is Hawaii echt geliefd bij mensen die van rust en het (zwarte lava-) strand houden. U kunt heerlijk zwemmen in de oceaan. Misschien heeft u wel de kans om grote zeeschildpadden of dolfijnen te zien. Verder is Hawaii erg in trek bij de surfers. Maar wij raden u aan gewoon lekker te ontspannen.

Onze tips!

Volcanoes National Park: Wij raden u aan om het Vulcanoes National Park te bezoeken. U zult hier onder ander gestolde lava, steaming vents en vele diverse vulkaankraters kunnen bewonderen.   
Surfen: Op Big Island staat natuurlijk ook bekend als een ideale locatie om te surfen. De meeste surflocaties zijn echt voor de profs. Maar bent u een beginner of heeft u nog nite veel ervaring ga dan naar Pine Trees Beach (dit ligt ten noorden van Kona) of Kahaluu Beach in Keauhou.
Captain Cook: In Kealakekua Bay staat het Monument voor Captain Cook. Hij is op 14 februari 1779 hier overleden tijdens zijn 3e bezoek aan de Hawaiiaanse eilanden.

Kona

De prachtige regio Kona op Big Island Hawaii strekt zich uit over de westkust van Big Island en staat bekend om de vele koffieplantages.

In deze regio vindt u veel historische plaatsen die een bezoek waard zijn zoals bijvoorbeeld Hulihee Palace, een voormalige vakantiewoning van de Hawaiiaanse Royalty of Moluaikaua Church, de oudste kerk van het eiland.


Hilo

De prachtige Hilo-regio op Hawaii, Big Island, het grootste en jongste eiland van de staat Hawaii, staat bekend om de dramatische watervallen, de regenwouden, de bloeiende (orchidee) tuinen en natuurlijk niet te vergeten de vulkanen. Ca. 1u en 15min ten westen van Hilo ligt de slapende vulkaan Mauna Kea. Een prachtige route, waarop u zelfs sneeuw zult tegenkomen, brengt u naar de top en het grootste observatorium ter wereld. 

Hilo is een sfeervolle plaats met goede restaurants, winkeltjes en idyllische plekjes. Ontdek hier ook The Farmers Market, een dagelijkse markt met leuke kraampjes. Hier vindt u onder andere diverse lokale lekkernijen en handgemaakte sieraden en schilderijen. Hier vindt u vast iets moois om mee naar huis te nemen.

Volcanoes National Park

Aan de zuidkant van het eiland vindt u het Hawaii Volcanoes National Park. Hier vindt u vulkanen, variërend in grootte, waarbij de Kilauea een van de meest actieve vulkanen ter wereld is. Het Hawaii Volcanoes National Park staat sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het park biedt u in de vorm van bezoekerscentra uitgebreide informatie over het onstaan van de vulkanen. Meer over Volcanoes National Park.

Kaloko-Honokohau National Historic Park

Een bezoek aan Kaloko-Honokohau National Historic Park is ook zeker aan te bevelen. Hier ziet u het grote contrast tussen het witte zand van Honokohau Beach en de zwarte lavarotsen die daar verspreid liggen. Ook treft u hier nog oude tempels en rotstekeningen die u mee terug in de tijd nemen. Kijkt u hier beslist ook uit naar de plaatselijke wild-life zoals prachtige vogels en zeeschilpadden.

Duiken / Snorkelen

Indien u een liefhebber van duiken of snorkelen bent, dan mag u Kealakekua Bay In Kailua Village, zuid Kona, absuluut niet missen. Hier vindt u kristalhelder water met prachtige koraal en tropische vissen. En misschien komt u hier zelfs nog dolfijnen tegen. Uiteraard leent deze plek zich ook uitstekend om puur te ontspannen en van de omgeving te genieten.

Ironman Hawaii

Sinds 1978 wordt elk jaar op Hawaii in de maand oktober het bekende evenement Ironman Hawaii gehouden. Deze triathlon race geldt als officieel jaarlijks wereldkampioenschap op de triathlon. Bij de triathlon moeten de deelnemers eerst 3,8 kilometer zwemmen in de zee van Kailua Kona (westzijde van het eiland), waarna er 180 kilometer gefietst wordt naar Hawï helemaal in het noorden van Big Island en terug. Na de fiets moet nog een marathon gelopen worden.

Fun Facts!

Lauwiliwilinukunuku'oi'oi: Dit is gele pincetvis en heeft de langste naam voor een vis in het Hawaiiaans.
Papakolea Beach: Het groene strand, ook wel genoemd Green Sand Beach of Mahana Beach, ligt in de buurt van South Point en is 1 van de 4 groene stranden in de hele wereld.
Hawaii's State Fish: Dat is de Humuhumunukunukuapua'a en de naam betekent: "trigger fish with a snout like a pig". De Humuhumunukunukuapua'a is een trekkervis.
Lo'ihi: Op circa 15 mijl van de zuid-oost kust van Big Island ligt onder water deze vulkaan en hij spuwt lava. Het duurt nog wel even voordat de vulkaan aan de oppervlakte komt, maar de krater is al 3 mijl breed en 3 kilometer hoog (2018).