Volcanoes National Park

Kilauea & Mauna Loa

  • Volcanoes National Park
    Volcanoes National Park
  • Stromende lava
    Stromende lava

Actieve vulkanen en kraterlandschappen

Het Volcanoes National Park ligt op Big Island en is de thuisbasis van een van de meest actieve en meest bezochte vulkanen ter wereld, Kilauea en de Mauna Loa. Door zijn oppervlakte en volume is Mauna Loa de grootste vulkaan ter wereld.

Tijdens onze Hawaii-reizen kunt u deze natuurlijke wonderen zelf ervaren!

Facts

Het Volcanoes National Park beslaat 135 hectare en heeft 240 km aan wandelpaden. Vulkanische kraters, woestijnachtige lavavelden en regenwouden nodigen u uit om te gaan wandelen en ontdekken.

Het park herbergt twee actieve vulkanen, Kilauea en Mauna Loa, waarvan de laatste zijn laatste uitbarsting heeft gehad in 1984. Kilauea is daarentegen continu actief sinds 3 januari 1983 en brak voor het laatst uit in 2020.

Vanwege zijn unieke landschap en gevarieerde natuur werd het nationale park in 1980 door UNESCO aangewezen als World Biosphere (biosfeerreservaat) en in 1987 tot Werelderfgoed.

Kilauea

Een van de meest actieve vulkanen ter wereld, Kilauea, bevindt zich in het Volcanoes National Park op Big Island. Het wordt elk jaar door miljoenen toeristen bezocht en wordt beschouwd als de meest bezochte attractie van Hawaii en de meest bezochte vulkaan ter wereld. Tussen 1983 en 2020 barst de vulkaan keer op keer uit en stroomt de gloeiende lava de oceaan in. 

Kilauea Visitor Centre - Bekijk in dit centrum een
indrukwekkende informatiefilm over het park en dit natuurwonder.

Crater Rim Drive - Deze 17 km lange weg leidt rond het Kilauea kratergebied en brengt u bij alle belangrijke bezienswaardigheden zoals het Jagger Museum en Halemaumau Crater, evenals de Devastation Trail of de Thurston Lava Tube.

Voor een unieke ervaring raden wij u aan om in Volcano te overnachten. Sinds 1846 biedt het hotel "Volcano House" zijn gasten een direct uitzicht op de Halemaumau-krater en gloeiende lava. Schrijver Mark Twain verbleef hier terwijl hij zijn boek aan het schrijven was.

Vanwege de huidige activiteit is de lavastroom verschoven naar de East Rift Zone. Om het natuurlijke spektakel van de ontmoeting tussen hete lava en de oceaan van zo dicht bij mogelijk te ervaren bezoekt u het einde van de Chain of Craters Road

Mauna Loa

De Mauna Loa is een nog actieve vulkaan in Volcanoes National Park. Qua oppervlakte en volume is de Mauna Loa de grootste actieve vulkaan ter wereld en draagt het terecht zijn naam, wat zich vertaalt als "lange berg". De 4.000 meter hoge vulkaan strekt zich vanaf zeeniveau 12.800 meter diep uit en beslaat met zijn grootte de helft van het land van Big Island.

Na uitbarstingen in 1907, 1919 en 1926 vond de meest spectaculaire uitbarsting van de vulkaan plaats in 1950. De uitbarsting duurde maar liefst 23 dagen. Sinds 1843 is de vulkaan 33 keer uitgebarsten en daarmee een van de meest actieve vulkanen ter wereld. Tijdens de laatste uitbarsting in 1984, stopte de hete stromende lava slechts 8 km van Hilo. De vulkaan wordt door wetenschappers de klok rond geobserveerd.

Toegang tot deze vulkaan is iets moeilijker dan tot zijn buurman. Ervaren wandelaars kunnen de top bereiken langs het vulkanische landschap, mits ze rekening houden met de ijle berglucht en het barre klimaat en voorbereid zijn op het gevaarlijke terrein.

Kamperen in de wildernis rond Mauna Loa is toegestaan. Er zijn zelfs twee hutten waarin wandelaars tot wel drie dagen kunnen verblijven voordat ze hun weg vervolgen naar de top. In principe moeten alle wandelaars en kampeerders echter vooraf een vergunning hebben, zonder welke toegang niet is toegestaan.

Voor geïnteresseerden biedt de Mauna Loa ook een meteorologisch onderzoeksstation / meetstation en een observatorium.