Hawaii
Islandhopping


Islandhopping overzicht

Islandhopping op Hawaii

De eilanden hebben elk hun eigen charme. In 1991, 1994, 1996 en 2017 ben ik op Hawaii geweest. Mijn ervaring is dat gezien de vliegafstand en het tijdsverschil van 11 uur in de winter en 12 uur in de zomer de ideale reisduur toch wel op 3 weken ligt. Als je dan keist om te Islandhoppen, dan wordt dit geen enkel moment saai. Islandhopping Hawaii is namelijk allesbehalve een simpele strandvakantie. Op de Hawaiiaanse eilanden is zoveel te beleven dat het strand niet de nummer 1 bezienswaardigheid is. Op Hawaii kom je ook vanwege de fenomenale natuur, het onbegaanbare regenwoud, de watervallen, vulkanen, bamboebossen, macadamia plantages, de prachtige natuurlijke oasepools die de watervallen hebben uitgeslepen en de supergave surfers (kitesurfen, windsurfen, golfsurfen).

Oahu

Op mijn Hawaii islandhopping reis 2017 deed ik 5 eilanden aan. In 2017 viel me op dat er met name op Oahu sprake is van een bevolkingstoename, De noordzijde is bij Kailua (Robbie Naish komt hier vandaan!) de afgelopen 20 jaar aardig volgebouwd, Ook ten zuidwesten van Pearl is een hele nieuwe stad ontstaan met de naam Kapolei. Oahu is dus onmiskenbaar het drukste eiland van de 6 Hawaii eilanden die je kunt bezoeken. Toch is ook op Oahu nog 70% van het eiland ongerept en idyllisch te noemen, ga hiervoor met name naar het noordwesten.

Ben je op Oahu, dan is Waikiki waarschijnlijk veel leuker dan je had verwacht. Hier heerst, ondanks de talloze hotels, een heerlijke Hawaiiaans-tropische vibe, vermengd met een vakantiegevoel dat wel wat toeristisch aandoet. Surfscholen, luxe winkels en huisjes van locals wisselen elkaar hier af. Alles concentreert zich in Waikiki op circa 5 streetblocks van de kust. Een auto is hier meer last dan lust. In Waikiki kun je op stap gaan, ook zijn hier talloze leuke restaurants en de hotels hebben allemaal die typisch Hawaiiaanse / Stille Zuidzee openheid. Het strand van Waikiki is Europees vol. Ben je aan het Islandhoppen dan komen er nog genoeg lege stranden op je pad, dus zie hier het strand als een sociale plek. Volle stranden is iets wat we in Amerika eigenlijk niet kennen, behalve misschien een reepje strand van een paar honderd meter in Miami Beach.

Oahu windsurfers aan de northshore

​Ben je op Oahu dan is de ruige noordkust een leuke tip om naar toe te gaan. Hier vind je de hoogste golven van het eiland en dus ook de echte stoere surfers. Zij liggen op hun surfboard te wachten op de hoogste golven waarop ze de prachtigste acrobatische capriolen uithalen. Ik heb op Turtle Beach heerlijk genoten van enkele lokale surfers die hier een paar uur lang de mooiste golven trotseerden. Nog avontuurlijker dan islandhopping.


Big Island

Het leuke van Islandhopping is dat je niet de hele vakantie op één plek bent. De verschillen tussen de eilanden zit hem voornamelijk in de geologische basis. Big Island is het nieuwste eiland met actieve vulkanen met een hoogte van ruimt 4300 meter. Big Island heeft maar liefst 10 klimaatzones. Hier zul je dan ook merken dat het er in Hilo 272 dagen per jaar tropische neerslag valt van in totaal 280 inch, terwijl er aan de andere kant van het eiland in Kona minder dan 1/10 van die hoeveelheid valt, circa 25 inch regen. De gemiddelde temperatuur daarentegen in deze plaatsen is vergelijkbaar. Om die reden zul je in Hilo minder tijd aan het strand inplannen en meer tijd in het regenwoud dan in Kona.

Hilo

Toch heb ik genoten van Hilo. Een prettig hotel (het Doubletree Hilo Naniloa) met een fijne fitnessruimte was hier mijn uitvalsbasis. Het uitzicht vanuit het hotel op de besneeuwde top van de Mauna Kea is dan ook indrukwekkend, op momenten dat er geen wolken zijn. Het kleine zwembad lag leuk aan de rotskust. Hilo is een leuk historisch dorpje. Stranden vind je hier eigenlijk nauwelijks. Het nachtleven stelt ook niet al te veel voor. Maar Hilo is een goede uitvalsbasis voor het bezoek aan de vulkaan waar je stromende lava kunt bewonderen en aan tropisch regenwoud met prachtige watervallen.

Kona

Kona is een heel ander verhaal. Pak je zwembroek en snorkelspullen maar uit. Hier is het warm, zonnig, droog en strandweer. Snorkelen met Manta Rays is iets wat je niet mag missen: Je gaat op een boot voor de kust bij het Sheraton hotel. De enorme Manta Rays zwemmen onder je door terwijl je je aan een vlot kunt vasthouden. Deze uitstapjes worden bij het invallen van de avond gedaan. De boot heeft onderwater schijnwerpers waar de Manta Rays op afkomen.

Verder heeft Kona prima stranden en is hier een grote keus aan restaurants. De hotels hier zijn allen vlak bij de strandboulevard gevestigd. Het hotel dat Exit hier aanbood, het Kona Seaside voldeed prima. Niet zeer luxe, maar wel netjes met recent gerenoveerde kamers. Het Kona Seaside ligt , zoals de naam van het hotel al aangeeft, vlak bij zee.

Volcanoes National Park

Niet iedereen zal het leuk vinden. Maar een lange wandeltocht over zwarte lavavelden met als hoogtepunt het vinden van stromende lava. Of wat dacht je van een kijkje in de vulkaankrater? Dit maakt Volcanoes National Park een bezoekje meer dan waard. Onvergetelijk, want hoe vaak krijgen we de kans om lava te zien stromen. Het visitor center geeft nog een hoop uitleg over lava en verschillende gesteentes. Maar eerlijk gezegd is het echte werk natuurlijk de natuur zelf.