Historical Parks & Monuments

 • Kealakekua Bay State Historical Park
  Kealakekua
 • Kohala Historical Sites State Monument
  Hiilawe Falls in State Monument
 • Waimea State Recreation bevindt zich in dit park
  Waimea Canyon
 • De voormalige residentie van de koning in Honolulu
  Iolani Palace Oahu
 • Een herkenningspunt op Big Island
  Captain Coock

Monumenten en erfgoeden


De 50 staatsparken op Hawaï omvatten ook tal van historische monumenten, koninklijke residenties, rustplaatsen en heiaus (religieuze plaatsen). Veel van deze monumenten vertellen religieuze verhalen, andere zijn terug te voeren op veldslagen of de koninklijke familie en hun carrière. Ze hebben echter allemaal één ding gemeen: ze geven een diep inzicht in de vorming en ontwikkeling van het Hawaiiaanse culturele erfgoed.

Historical Parks & Monuments

Hawaii heeft 50 staatsparken, waaronder ook historische parken en monumenten. Om het wat duidelijker te maken hebben we ze opgedeeld. Lees hier meer over de historische parken en monumenten op Hawaï. Ga hier voor informatie over staatsparken op HawaïTijdens onze Hawaii reizen heb je de mogelijkheid om veel van deze interessante plekken te leren kennen.

Big Island / Hawaii:

Hulihe'e Palace

Het Hulihe'e-paleis in Kailua-Kona was ooit een zomervakantiehuis voor de Hawaiiaanse koninklijke familie. Tegenwoordig is deze indrukwekkende residentie een museum, waarin de inrichting van die tijd en oude voorwerpen te zien zijn.

Historisch staatspark Kealakekua Bay

Dit historische park neemt een zeer belangrijke plaats in, in de Hawaiiaanse geschiedenis. In 1779, met de komst van Captain Cook, vond hier het eerste intensieve contact plaats tussen Hawaiianen en inwoners van het westen van Amerika.

Kohala historische locaties State Monument

In het noorden van Kohala herbergt dit monument twee historische locaties, Mo'okini Heiau en een monument voor de geboorteplaats van koning Kamehameha. Mo'okini, omgeven door 6 m hoge stenen muren, is een nationaal historisch monument en een van de beroemdste Luakini Heiau (offertempels) op het eiland, volgens verhalen is het 1500 jaar oud. Kamehameha Akahi´Aina Hanau, de geboorteplaats van koning Kamehameha, is een gedenkteken voor de grootste koning van Hawaï, die ooit alle eilandhoofden verenigde tot één koninkrijk.


Historisch staatspark Lapakahi

In het oude Hawaiiaanse en verwoeste vissersdorp in het noorden van Kohala zijn gedeeltelijk gerestaureerde overblijfselen van de traditionele Hawaiiaanse cultuur te zien. Deze oude nederzetting aan de kust biedt een diepgaande kijk op het Hawaiiaanse erfgoed.


Lava Tree Sate Monument

Toen in 1790 een lavastroom door dit gebied stroomde, vormde het deze unieke lavabomen. Omringd en gevormd door de lava, is er niets vergelijkbaars in de wereld.

Maui:

Haleki'i-Pihana Heiau State Monument
Twee van de belangrijkste gedenktekens bevinden zich in dit 10 hectare grote park. De twee Heiau: Haleki´i en Pihana, nabij de samenvloeiing met ´Iao Beach in Wailuku, werden gebouwd ter nagedachtenis aan twee belangrijke Hawaiiaanse leiders. Het gebied is alleen toegankelijk voor voetgangers, voertuigen zijn niet toegestaan.

Iao Valley State Monument
Als locatie van de Slag om Kepaniwai, waarin koning Kamehameha I het leger van Maui versloeg in 1790, heeft dit monument een zeer belangrijke historische betekenis. Dit monument is omgeven door Hawaiiaanse planten in de Iao-vallei, die geweldige wandelmogelijkheden biedt. Langs de Iao Needle Lookout Trail en de Botanical Loop leidt het pad door de onmiskenbare natuur en typische flora van Hawaï.

Oahu:

Iolani Palace State Monument
Het Iolani Paleis is de enige koninklijke residentie van de Verenigde Staten. Het luxueuze paleis, gebouwd in 1882, werd bewoond door koning Kamehameha en later door zijn zus koningin Liliuokalani. Zelfs vóór het Witte Huis had het Iolani-paleis elektriciteit en telefoonlijnen.

Pu'u O Mahuku Heiau State Historic Site
Gelegen aan de noordkust van Oahu, werd het gebied waarop deze Haiau (religieuze plek) zich bevindt, in 1962 een nationaal historisch monument genoemd en in 1966 toegevoegd aan het nationaal register van historische plaatsen. In het verleden was het mogelijk om de noordkust van Oahu in de gaten te houden en vanaf hier vuursignalen naar Kauai te sturen.

Koningin Emma Zomerpaleis
Koningin Emma Summer Palace of ook wel Hanaianakamalama genoemd was van 1857 tot 1885 de zomerresidentie van koningin Emma, de toenmalige koningin van Hawaï. Het monument is in 1972 geregistreerd in het nationaal register van historische plaatsen en is nu een museum.

Koninklijk Mausoleum State Monument
Het mausoleum is de begraafplaats van de hele Hawaiiaanse koninklijke familie en de laatste rustplaats van de twee koningen Kamehameha en Kalakaua.

Ulupo Heiau State Historic Site
Deze oude site in Kailua, die in die tijd een religieus brandpunt was voor lokale Hawaiianen en die naar verluidt heeft geleid tot rijke oogsten en succes in oorlog, meet 43 mx 55 m en is 9 meter hoog.

Kauai:

Russisch Fort Elizabeth State Historical Park

Dit nationale historische monument ligt ten zuidoosten van
Waimea. In het park staat het laatst overgebleven Russische fort op Hawaï, dat in 1817 werd gebouwd door het Russisch-Amerikaanse bedrijf ter nagedachtenis aan de alliantie met Chief Kaumeali'i.

Waimea State Recreation Pier
De pier, ongeveer 10 km ten noorden van Waimea, bevindt zich midden in de vroeger zeer levendige haven van Waimea.

Historical Parks & Monuments

Fun Facts!


 • Om meer van de Hawaiiaanse natuur te genieten, is er sinds 1927 een verbod op reclameborden op straten van Hawaï
 • Het Hawaiiaanse alfabet bestaat uit slechts 12 letters: A E I O U H K L M N P W
 • Alleen in Hawaii is het mogelijk om een echte kokosnoot zonder verpakking te verzenden