Lake Superior

Het grootste zoetwatermeer ter wereld

 • Gooseberry Falls State Park / Lake Superior
  Gooseberry Falls State Park
 • Split Rock Lighthouse/ Lake Superior
  Split Rock Lighthouse
 • Skyline Duluth / Lake Superior
  Skyline Duluth
 • Boundary Waters Canoe Area Wilderness/ Lake Superior
  Boundary Waters Canoe Area Wilderness
 • Two Harbors/ Lake Superior
  Two Harbors

Het hogere meer

Met een oppervlakte van meer dan 82.000 vierkante kilometer is Lake Superior, dat grenst aan de Canadese provincie Ontario en de Amerikaanse staat Minnesota in het noorden en de staten Wisconsin en Michigan in het zuiden, het grootste van de vijf beroemde grote meren in Noord-Amerika en qua oppervlakte zelfs het grootste zoetwatermeer op aarde.

Rondom het meer, dat op veel plaatsen meer doet denken aan een zee vanwege zijn enorme afmetingen, vind je talloze bezienswaardigheden, fantastische landschappen en spectaculaire natuurwonderen. Hieronder vind je alle highlights die ontdekt kunnen worden in de kustregio's en in het achterland aan de Amerikaanse kant van Lake Superior.


De highlights bij Lake Superior

1. North Shore Scenic Drive - 200 km lange kustweg tussen Two Harbors en Grand Portage met acht staatsparken (Minnesota)

2. Duluth - grootste stad aan de kust van Minnesota, bijgenaamd "The Air-Conditioned" (Minnesota)

2. Pictured Rocks National Lakeshore - talrijke rotsformaties gemaakt van kleurrijke zandsteenrotsen die tot 70 meter boven het meer uitsteken (Michigan)

3. Keweenaw Peninsula - schiereiland met afgelegen stranden, kliffen en eindeloze bossen (Michigan)

4. Isle Royale National Park - Rust en stilte in het minst bezochte nationale park in de VS (Michigan)

5. Apostle Island National Lakeshore - 21 eilanden waar een verscheidenheid aan buitenactiviteiten mogelijk is (Wisconsin)


North Shore Scenic Drive

Tussen Duluth in het zuiden en Grand Portage aan de Canadese grens loopt de North Shore Scenic Drive ongeveer 200 kilometer langs de prachtige kust van Lake Superior. Onderweg naar het noorden zijn er niet alleen fantastische uitzichten, er zijn onderweg ook in totaal acht staatsparken en het Superior National Forest.

Zeker een bezoek waard is Gooseberry Falls State Park, waarvan de belangrijkste attractie, de Gooseberry River Falls, ook via kortere wandelpaden kan worden bereikt. Een van de meest populaire startpunten op de route is echter het Split Rock Lighthouse State Park, gelegen tussen Two Harbors en Silver Bay: de foto hiernaast is de Split Rock Lighthouse, gebouwd in 1910 op een 40 meter hoge klif, die wordt beschouwd als een van de mooiste vuurtorens in de VS. Een klein museum in het aangrenzende gebouw biedt interessante informatie over de geschiedenis van de toren.

Niet ver van Grand Marais ligt de Boundary Waters Canoe Area Wilderness, een ongeveer 400.000 hectare bosrijk gebied met talloze meren en rivieren dat uitnodigt tot uitgebreide kanotochten. Om toegang te krijgen tot dit fascinerende natuurparadijs heeft u echter een bezoekersvergunning nodig, voor de maanden mei tot september moet u ook vergunningen voor overnachtingen kopen - het is aan te raden om dit op tijd te doen.

Als u liever wandelt, moet u de Superior Hiking Trail - of in ieder geval een deel ervan - bewandelen. Het in totaal bijna 500 kilometer langeafstandswandelpad, dat een paar kilometer ten zuiden van de stad Duluth begint, langs de noordkust van Lake Superior loopt en uiteindelijk eindigt bij de grens met Canada, is opgedeeld in 50 stukken van verschillende lengte . De wandeling voert vaak door dichte bossen, langs talloze canyons en donderende watervallen en biedt een fantastisch uitzicht op het diepblauwe Lake Superior.


Split Rock Lighthouse
Split Rock Lighthouse

Duluth

Duluth is de grootste stad aan de kustlijn van Lake Superior in Minnesota en omdat het meer hier voor een koel klimaat zorgt, staat het ook wel bekend als "The Air-Conditioned". Duluth staat bekend om het feit dat dankzij het ruige landschap dat de stad omringt het hele jaar door tal van activiteiten in de natuur mogelijk zijn. Rotsklimmen is mogelijk binnen de bebouwde kom, mountainbiken, wandelen, skiën, snowboarden en langlaufen in het afgelegen bergachtige landschap van Minnesota en Lake Superior kan vanaf hier het beste per kajak of paddleboard worden verkend. Een wandeling over de promenade langs het meer of een ontspannende middag in het Park Point Recreation Area, waar u prachtige zandstranden vindt, zijn ook leuk. Bezoek zeker ook de Aerial Lift Bridge, een hefbrug die - indien nodig - binnen een minuut 40 meter omhoog kan.

Een populair centrum is het Historic Arts and Theatre District, waar je naast een opera ook het Duluth Depot kunt vinden, een soort cultureel centrum met onder meer een theater en vier musea. En vanaf de bijna 25 meter hoge Enger Tower, die net buiten het stadscentrum ligt en via een wandelpad te bereiken is, geniet je van een fantastisch uitzicht over de hele stad.


Duluth Downtown
Duluth Downtown

Pictured Rocks National Lakeshore

Een van de grootste natuurwonderen van Michigan bevindt zich op het bovenste schiereiland, dat te bereiken is via de Mackinac-brug. Tussen de steden Munsing en Grand Marais strekken de zogenaamde "pictured rocks", kleurrijke zandstenen kliffen die tot 70 meter hoog uit het water oprijzen, zich uit over een kuststrook van ruim 65 kilometer. De reden voor de kleurstrepen zijn mineralen die door de regen uit het gesteente worden gespoeld en de kleurrijke pracht achterlaten in talloze rode, oranje en bruine tinten. De spectaculaire rotsformaties kunnen het beste vanaf het water worden verkend, als onderdeel van een kajak- of kanotocht. Deze tochten zijn vooral populair in de late namiddag en vroege avond, omdat dan de zon vanuit het westen op het kustlandschap schijnt en het in bijzonder intense kleuren laat schijnen.

Maar zelfs als u liever te voet of met de mountainbike gaat dan op het water, komt u zeker aan uw trekken dankzij de talrijke wandelpaden die over duinen en, langs watervallen, door dichte bossen naar de kliffen en stranden leiden.


Mosquito Beach
Mosquito Beach

Keweenaw Peninsula

In de staat Michigan strekt het Keweenaw-schiereiland zich uit als het noordelijkste deel van het Upper Peninsula in Lake Superior en biedt het een fascinerend stukje ongerepte natuur met talloze verlaten stranden, diepe bossen en spectaculaire kliffen waarvan je kunt genieten van fantastische uitzichten. Ook hier zijn er tal van buitenactiviteiten, zowel in de zomer als in de winter, variërend van tochten met de sneeuwscooter tot sneeuwschoenwandelen, skiën en sledehondentochten in de winter tot vissen, jagen en natuurlijk kano- en wandeltochten in de zomer.

Naast afwisselende ervaringen in de natuur, biedt het schiereiland Keweenaw ook de mogelijkheid om in de voetsporen van het verleden van de regio te treden. Rond het midden van de 19e eeuw kenden delen van het gebied een enorme bloei toen duizenden mensen hierheen verhuisden om koper te delven. Maar in de afgelopen 100 jaar gingen de plaatsen die werden gesticht ter gelegenheid van de kopermijnbouw steeds bergafwaarts, zodat na de sluiting van de laatste kopermijn in 1968 het Keweenaw-schiereiland zich ontwikkelde tot een structureel zwakke regio. Tegenwoordig kunnen bezoekers een rondleiding krijgen door twee van de niet meer gebruikte mijnen.

En ooit bloeiende plaatsen als Calumet of Central zijn nu een toeristische trekpleister als grote openluchtmusea of spooksteden, die een idee geven van de welvaart van vroeger.


Eagle Harbor Lighthouse
Eagle Harbor Lighthouse

Isle Royale National Park

Als je op zoek bent naar volledige rust en afzondering, ga dan naar Isle Royal National Park, een van de kleinste en minst bezochte nationale parken in de Verenigde Staten. Het gebied, dat bestaat uit een bijna 72 kilometer lang en ongeveer 13 kilometer breed hoofdeiland en ruim 200 kleine eilandjes, is in de zomermaanden tussen half april en eind oktober alleen per boot of watervliegtuig te bereiken. Er zijn hier geen permanent bewoonde plaatsen, slechts twee nederzettingen, waar tijdens het seizoen een restaurant, een hotel, een kleine winkel en campings beschikbaar zijn voor bezoekers, zijn te vinden op het Isle Royale, het grootste eiland.

Met tal van wandelpaden - er is meer dan 265 kilometer beschikbaar voor tochten - is het park een paradijs voor wandelaars. En aangezien de eilanden niet worden bewoond door mensen, maar door ongeveer 1000 elanden en ongeveer 25 wolven, zijn er ook goede kansen voor bezoekers om dieren te observeren in het eenzame landschap van het Isle Royal National Park.


Isle Royale National Park
Isle Royale National Park

Apostle Island National Lakeshore

Een deel van de staat Wisconsin zijn de Apostel-eilanden, een archipel bestaande uit 22 eilanden, die voor het schiereiland Bayfield ligt op een oppervlakte van ongeveer 1165 km² en dankzij de fantastische en diverse natuur tal van recreatiemogelijkheden biedt. Een reis naar de eilanden begint het best in het idyllische dorpje Bayfield, dat ook een bezoek waard is met zijn kleine boetiekjes en kunstgalerijen.

Vanaf hier kunt u de veerboot nemen - u kunt ook uw auto meenemen - naar het grootste en enige bewoonde eiland, Madeline Island, waar veel activiteiten op het water en in de fantastische bossen kunnen worden gedaan, vooral in de zomer: niet alleen kajakken of zeiltochten, vissen of duiken zijn dan beschikbaar, het eiland is ook ideaal om te fietsen of gewoon ontspannende wandelingen te maken. De eilanden zijn ook een populaire bestemming voor vogelaars; met een beetje geluk zijn hier meer dan 240 verschillende soorten vogels te vinden, waaronder valken, adelaars en strandlopers. Als je de andere, kleinere eilanden vanaf Madeline Island wilt verkennen, kun je een privéboot of watertaxi nemen.

Een bezoek aan de beroemde zeegrotten mag u zeker niet overslaan, die, gelegen langs de zandstenen kust van Bayfield en langs de eilanden, een uniek decor vormen en in de zomer het beste per kajak te bereiken zijn.


Devils Island Seacaves
Devils Island Seacaves