in Canada
In Canada kunt u vrijwel overal met uw pinpas en met credit card betalen (let voor pinnen op het Maestro logo). Aan de ATM (PIN automaat) kunt u contant geld pinnen, hier wordt dan doorgaans wel een toeslag berekend van enkele dollars. Wanneer u in een winkel betaalt met pinpas in Canadese dollars betaalt bent u het voordeligst uit, er zal circa 1% aan valutaomrekenkosten van de dagkoers in rekening gebracht worden. Bij betalingen met creditcard bent u een fractie duurder uit.
Contant geld uit de ATM halen is duurder, vaak wordt hier nog een lokale fee in rekening gebracht van enkele dollars.
Canadese dollarbiljetten hebben elk hun eigen kleur. De muntjes lopen op in de volgende waardes:
1 cent - Penny - bronskleurig
5 cent - Nickel - groter dan de dime
10 cent - Dime - de kleinste munt
25 cent - Quarter - meestvoorkomend
50 cent - Half
1 dollar - Elfkantige munt
2 dollar - Tweekleurige munt
Traveler's Cheques zijn op hun retour en op steeds minder locaties in te wisselen.
In Canada staat niet het kassabedrag op het prijskaartje. Bij de kassa rekent u het bedrag af vermeerderd met de sales tax. De sales tax verschilt in Canada van provincie tot provincie.
In Canada bedraagt de sales tax vijf procent op overheids niveau vermeerderd met een toeslag van nul tot tien procent die verschilt per provincie. In de noordelijke provincies en ook in Alberta betaalt u alleen de vijf procent overheid sales tax.
Fooien in Canada zijn anders dan in Nederland. In Nederland zijn prijzen doorgaans inclusief bediening / service en is een fooi een extraatje, hoe laag de fooi ook is. In Canada werkt het systeem anders.
Bent u in een full service restaurant of zit u in een taxi dan krijgt u met het Noordamerikaanse fooiensysteem te maken. In Canada wordt bedienend personeel geacht een deel van hun omzet in een fooienpost te stoppen. Vijftien procent fooi is dan ook standaard om te geven. Voor Europeanen klinkt vijftien procent flink, maar hier zit de service dan ook gewoon in de prijzen die u ziet op de menukaart.
Dit wetende kunt u ervan uitgaan dat uw eindbedrag doorgaans circa 25% hoger is dan het bedrag op de menukaart. Staat er een gerecht voor twaalf dollar op de menukaart dan weet u dat er nog drie dollar bij komt en u dus na tax en fooi vijftien dollar zult afrekenen.
Geeft u twintig procent dan bent u tevreden, maar geeft u 'slechts' tien procent fooi dan was er iets aan te merken op de bediening.
Dit systeem heeft voordelen en nadelen, maar wij ervaren de service in de Noordamerika op hoog niveau. Ook zal de bediening met u meedenken en proberen uw diner naar de zin te maken. Heeft u te veel besteld dan kunt u zonder probleem om een 'doggy bag' vragen.
Wanneer de rekening komt, let dan ook weer op: In eettentjes waar veel buitenlandse toeristen komen is soms de fooi automatisch (veelal achttien procent) al uitgerekend en op de rekening toegevoegd. Dit omdat men te vaak onwetende Europese toeristen bedient die op de Europese manier een (voor Amerikaanse begrippen veel te lage) fooi achterlaten. Hier is dus geen fooi meer toe te voegen.