Douane / Visa

Informatie over de benodigde documenten voor uw reis naar de VS of Canada

Douane/Visa

U bent zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten om de reis die u heeft geboekt aan te treden. Klik op de onderstaande links voor meer informatie over documenten welke u nodig heeft wanneer u naar USA of Canada reist.

Paspoort

Machinaal leesbaar

Alle passagiers die met een Nederlands of Belgisch paspoort naar/via de Verenigde Staten en/of Canada reizen, dienen met een machinaal leesbaar paspoort te reizen dat door de computer gescand kan worden, voorzien van een digitale foto en een geïntegreerde chip met biometrische kenmerken.


Kinderen eigen paspoort

Ook alle meereizende kinderen hebben, ongeacht leeftijd, een eigen paspoort nodig en mogen niet bij één van de ouders in het paspoort staan.


Geldigheid

Het Nederlands of Belgisch paspoort dient voor reizen naar de VS en Canada zowel voor de heen- als terugreis geldig te zijn, voor andere landen soms langer. Uw Nederlands of Belgisch paspoort dient voor reizen naar de VS en Canada minimaal geldig te zijn t/m de dag van thuiskomst. Let op! Voor de Bahama's en eventuele andere landen geldt dat uw paspoort geldig dient te zijn t/m 6 maanden na de dag van terugkomst in Nederland.Namen op tickets

Het is uitermate belangrijk dat de namen op uw vliegticket correct staan vermeld. Bij een verkeerd gespelde naam kan het gebeuren dat u niet mag vliegen en een correctie kan hoge kosten met zich meebrengen die wij t.a.t. aan u moeten doorberekenen. Let dus goed op bij het invullen van uw gegevens en controleer of de namen in het vluchtschema van uw boekingsbevestiging, in uw factuur en op uw e-ticket(s) exact overeenkomen met de namen in uw paspoort.

Omdat op vliegtickets een beperkt aantal tekens beschikbaar zijn worden daarop alleen de achternaam en eerste voornaam vermeld. Achter de schermen wordt aan de betreffende autoriteiten uw evt. tweede voornaam (doopnaam) en geboortedatum doorgestuurd.

Let op uw eerste voornaam (dit is niet per definitie uw roepnaam!) dient op de juiste wijze gespeld te zijn.


Leestekens
Leestekens in uw naam, zoals accenten spaties trema’s en apostrof worden per definitie niet op vliegtickets vermeld. De juiste spelling is echter wel van belang, controleer deze dus ook goed.

Kijk goed hoe uw naam in de Machine Readable Zone van uw paspoort vermeld staat. Bij een ü, ö, ä wordt daar vaak ue oe en ae geschreven. Het machinaal leesbare gedeelte van uw paspoort wordt gebruikt voor het inchecken en bij de paspoortcontrole tijdens het uit- en inreizen.


Visum & Visa Waiver Programma (VWP)

Visum & Waiver Programma

Indien u beschikt over een Nederlands of Belgisch paspoort en u 90 dagen of langer naar de VS of 6 maanden of langer naar Canada reist, dient u tijdig voor vertrek een visum aan te vragen. Is uw reisduur korter en voldoet u aan bepaalde voorwaarden, dan kunt u in de meeste gevallen zonder visum reizen. U valt dan onder het Visum Waiver Programma (VWP), hiervoor dient u te beschikken over een geldige ESTA (USA) of ETA (Canada) zie hieronder.

ESTA aanvraag (VS)

Verplichte ESTA-reistoestemming

Alle reizigers die onder het Visum Waiver Programma vallen en zonder visum reizen, dienen voor vertrek naar/via de VS een goedgekeurde online ESTA-reistoestemming te hebben, ongeacht of het inreizen over land, zee of per vliegtuig plaatsvindt. ESTA staat voor 'Electronic System for Travel Authorization' en is voor iedere reiziger verplicht. Is u geen reistoestemming verleend, dan kan u de toegang tot uw vluchten of de VS worden geweigerd.

Voor het aanvragen van ESTA of meer informatie gaat u naar:
https://esta.cbp.dhs.gov/.

Tevens kunt u op deze pagina uw ESTA status verifiëren. Kies dan voor de tweede button Check Existing Application.

ESTA App
Op 1 juni 2023 is de mobiele ESTA-app uitgebracht en deze is nu beschikbaar in de Apple Store en op Google Play. Klikt u hier voor de uitleg in Engelse taal.

Informatie over aanvraag

ESTA staat voor ‘Electronic System for Travel Authorization’. Alle reizigers die onder het Visa Waiver Programma vallen, moeten voordat ze naar en/of via de Verenigde Staten reizen een goedgekeurde ESTA-reistoestemming hebben. Deze dient u uiterlijk 72 uur voor vertrek online aan te vragen en kost ca. USD 21 per persoon. Is u geen reistoestemming verleend, dan kan u de toegang tot uw vluchten of de VS worden geweigerd. Het Visa Waiver Programma maakt het mogelijk voor staatsburgers van bepaalde landen (waaronder Nederland en Belgie) om naar en/of via de VS te reizen, voor een verblijf van 90 dagen of minder, zonder dat een visum hoeft te worden aangevraagd. Indien u niet voor het Visa Waiver Programma in aanmerking komt, dient u te beschikken over een visum. Exit Reizen heeft geen inzage in (de status van) uw aanvraag, neem voor vragen hierover contact op met de dichtstbijzijnde ambassade.

Voor meer informatie en het aanvragen van een ESTA-reistoestemming, klik hier. Let op bij uw aanvraag: in het documentnummer van Nederlandse paspoorten komt de letter ‘O’ niet voor, echter is het wel mogelijk dat dit het cijfer ‘0’ (nul) bevat.

Uw online ESTA-reistoestemming is een verplicht en persoonlijk reisdocument, wordt elektronisch gekoppeld aan uw paspoortnummer en dient u zelf aan te vragen. Exit Reizen kan dit niet voor u regelen. Tevens hebben wij geen inzage in (de status van) uw aanvraag. Indien u hierover vragen heeft en/of de online reistoestemming is geweigerd, dient u contact op te nemen met de dichtstbijzijnde ambassade.

Indien u niet over een Nederlands of Belgisch paspoort beschikt, stelt u zich dan tijdig op de hoogte van de visum- en verblijfsreglementen van het land waar u heen reist en/of doe tijdig navraag bij de dichtstbijzijnde ambassade of het consulaat, ook in geval van twijfel. Indien uw paspoort geen biometrische kenmerken heeft, bent u visumplichtig en dient u contact op te nemen met de dichtstbijzijnde ambassade.

Belangrijk

Vliegt u via de VS naar Canada of via Canada naar de VS, dan dient u te beschikken over zowel een geldige ESTA- (VS) als ETA-reistoestemming (Canada), zie hieronder. Let tevens op bij uw aanvraag: in het documentnummer van Nederlandse paspoorten komt de letter 'O' niet voor, echter kan deze wel het cijfer '0' (nul) bevatten.

Verscherpte ESTA-regelgeving per 21 januari 2016 voor reizen naar/via de VS:
- Alle reizigers die onder het Visa Waiver Programma vallen en tevens beschikken over de onderstaande nationaliteit zijn visumplichtig en kunnen niet naar/via de VS reizen op basis van een online ESTA-reistoestemming.
• Iran
• Irak
• Noord-Korea
• Syrië
• Soedan
• Jemen
• Libië
• Somalië
• Cuba


- Alle reizigers die onder het Visa Waiver Programma vallen en op of na 1 maart 2011 naar de onderstaande landen zijn afgereisd, zijn visumplichtig en kunnen niet naar/via de VS reizen op basis van een online ESTA-reistoestemming.
• Iran
• Irak
• Noord-Korea
• Syrië
• Soedan
• Jemen
• Libië
• Somalië

Bent u na 11 januari 2021 in Cuba geweest, dan kunt u ook niet naar/via de VS reizen op basis van een online ESTA-reistoestemming.

Indien u visumplichtig bent, adviseren wij u ruim voor vertrek contact op te nemen met de dichtstbijzijnde Amerikaanse ambassade of consulaat.

eTA aanvraag (Canada)

Verplichte eTA-reistoestemming

Alle reizigers die onder het Visum Waiver Programma vallen en zonder visum reizen, dienen voor vertrek naar/via Canada een goedgekeurde online eTA-reistoestemming te hebben. eTA staat voor 'Electronic Travel Authorization' en is voor iedere reiziger verplicht. Is u geen reistoestemming verleend, dan kan u de toegang tot uw vluchten of Canada worden geweigerd. Voor het aanvragen van eTA of meer informatie gaat u naar: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta.asp

Bij het onderdeel Check your eTA status kunt u op deze pagina de status van uw applicatie verifiëren.

Informatie over aanvraag

eTA staat voor 'Electronic Travel Authorization'. Alle reizigers die onder het Visa Waiver Programma vallen en die zich op of na 15 maart 2016 in Canada ophouden, moeten voordat ze naar en/of via Canada reizen een goedgekeurde eTA-reistoestemming hebben. Deze reistoestemming dient u tijdig voor vertrek online aan te vragen en kost ca. CAD 7 per persoon. Is u geen reistoestemming verleend, dan kan u de toegang tot uw vluchten of Canada worden geweigerd. Het Visa Waiver Programma maakt het mogelijk voor staatsburgers van bepaalde landen (waaronder Nederland en Belgie) om naar en/of via Canada te reizen zonder dat een visum hoeft te worden aangevraagd. Indien u niet voor het Visa Waiver Programma in aanmerking komt, dient u te beschikken over een visum. Exit Reizen heeft geen inzage in (de status van) uw aanvraag, neem voor vragen hierover contact op met de dichtstbijzijnde ambassade.

Voor meer informatie en het aanvragen van een eTA-reistoestemming, klik hier. Let op bij uw aanvraag: in het documentnummer van Nederlandse paspoorten komt de letter ‘O’ niet voor, echter is het wel mogelijk dat dit het cijfer ‘0’ (nul) bevat.

Belangrijk: vliegt u via Canada naar de VS of via de VS naar Canada, dan dient u te beschikken over zowel een geldige eTA- (Canada) als ESTA-reistoestemming (VS), zie hierboven.

Indien u visumplichtig bent, adviseren wij u ruim voor vertrek contact op te nemen met de dichtstbijzijnde Canadese ambassade of consulaat.

Uw online eTA-reistoestemming is een verplicht en persoonlijk reisdocument, wordt elektronisch gekoppeld aan uw paspoortnummer en dient u zelf aan te vragen. Exit Reizen kan dit niet voor u regelen. Tevens hebben wij geen inzage in (de status van) uw aanvraag. Indien u hierover vragen heeft en/of de online reistoestemming is geweigerd, dient u contact op te nemen met de dichtstbijzijnde ambassade.

Indien u niet over een Nederlands of Belgisch paspoort beschikt, stelt u zich dan tijdig op de hoogte van de visum- en verblijfsreglementen van het land waar u heen reist en/of doe tijdig navraag bij de dichtstbijzijnde ambassade of het consulaat, ook in geval van twijfel. Indien uw paspoort geen biometrische kenmerken heeft, bent u visumplichtig en dient u contact op te nemen met de dichtstbijzijnde ambassade.


Belangrijk!

Belangrijk: vliegt u via de VS naar Canada of via Canada naar de VS, dient u te beschikken over zowel een geldige ESTA- (VS) als eTA-reistoestemming (Canada). Let tevens op bij uw aanvraag: in het documentnummer van Nederlandse paspoorten komt de letter 'O' niet voor, echter kan deze wel het cijfer '0' (nul) bevatten.


Verscherpte ESTA-regelgeving per 21 januari 2016 voor reizen naar/via de Verenigde Staten:
- Alle reizigers die onder het Visa Waiver Programma vallen en tevens beschikken over de onderstaande nationaliteit, zijn visumplichtig en kunnen niet naar/via de VS reizen op basis van een online ESTA-reistoestemming.
• Iran
• Irak
• Noord-Korea
• Syrië
• Soedan
• Jemen
• Libië
• Somalië
• Cuba

- Alle reizigers die onder het Visa Waiver Programma vallen en op of na 1 maart 2011 naar de onderstaande landen zijn afgereisd, zijn visumplichtig en kunnen niet naar/via de VS reizen op basis van een online ESTA-reistoestemming.
• Iran
• Irak
• Noord-Korea
• Syrië
• Soedan
• Jemen
• Libië
• Somalië

Bent u na 11 januari 2021 in Cuba geweest, dan kunt u ook niet naar/via de VS reizen op basis van een online ESTA-reistoestemming.

Bahama's en Mexico

Bahama's en Mexico

Nederlandse en Belgische staatsburgers hebben voor de Bahama's en Mexico momenteel geen visum nodig, wel dient uw paspoort geldig te zijn t/m 6 maanden na de dag van terugkomst (t.a.t. onder voorbehoud van wijzigingen). Heeft u geen Nederlands of Belgisch paspoort, dan heeft u mogelijk een visum nodig. Neem hiervoor contact op met de dichtstbijzijnde ambassade.

Overige landen

Reizigers die niet naar USA of Canada de Bahama’s of Mexico reizen of reizigers die niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben:

Indien u een reis of een ticket heeft geboekt naar het buitenland bent u ten allen tijde zelf verantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten zoals een geldig paspoort, eventuele visa, inentingsbewijzen en dergelijke. Let op, in sommige landen is ook een visum nodig voor een overstap korter dan 24 uur of heeft uw paspoort bij vertrek een geldigheid van meer dan 6 maanden nodig.

Als u een (elektronisch) visum nodig heeft, kunt u dit zelf regelen via de bevoegde autoriteiten of eenvoudig online aanvragen via het gespecialiseerde bureau CIBT https://visumcentrale.nl/ tegen een kleine vergoeding.

APIS

Advanced Passenger Information System

APIS

APIS staat voor 'Advanced Passenger Information System'. Om veiligheidsredenen hebben verschillende landen het APIS-systeem ingevoerd voor internationale reizigers. Dit houdt in dat reizigers voorafgaand aan hun internationale reis bepaalde gegevens over zichzelf en over de reis/verblijfplaats moeten opgeven aan de luchtvaartmaatschappij, die de gegevens doorspeelt aan de autoriteiten van het land waar het APIS-systeem geldt.