Hawaii State Parks

Natuurparken op Hawaii

 • Op Big Island vindt u nog een actieve vulkaan
  Volcano National Park - Big Island
 • In 2020 is de vulkaan nog uitgebarsten
  Volcano National Park - Big Island
 • Vanaf hier heeft u onvergetelijke zonsopkomsten
  Haleakala Krater - Maui
 • Een zeer bekende plek en een fantastisch uitzichtpunt over Maui
  Haleakala Krater - Maui
 • Op het eiland Kauai treft u talrijke watervallen aan
  Watervallen op Kauai
 • Plan een helicoptervlucht boven Waimea Canyon en geniet van geweldige uitzichten
  Waimea Canyon
 • De prachtige kustlijn in het noorden van Kauai.
  Wereldberoemde Napali Coast
 • Diamond Head is het meest bekende nationale park van Hawaii
  Diamond Head Crater, Waikiki Oahu
 • Tot onze grote spijt mogen de Haiku Stairs niet meer bewandeld worden. Het uitzicht is er fantastisch.
  Haiku Stairs Hawaii
 • Vanaf de Pipiwai Trail heeft u een zeer goed uitzicht over de Seven Sacred Pools.
  Seven Sacred Pools, Maui

Adembenemende natuur


Van Akaka Falls State Park op Big Island tot Polihale State Park op Kauai en Pala'au State Park op Molokai, de diversiteit aan natuurparken op Hawaï is enorm. De Hawaiiaanse eilanden hebben in totaal ongeveer 50 staatsparken. Deze omvatten ook historische parken en monumenten.

Dankzij een grote verscheidenheid aan eigenschappen zoals watervallen, regenwouden, vulkanen, dierenwerelden, flora en fauna, omvat het spectrum vele facetten van de natuur en is het bovendien zo uniek dat het vrijwel alleen op Hawaï te vinden is.


State Parks / Natuurparken

Hawaii heeft 50 staatsparken, waaronder ook historische parken en monumenten. Om het wat duidelijker te maken, treft u hier een lijst aan met informatie over de 41 staatsparken.

Tijdens onze Hawaii reizen heb je de mogelijkheid om veel van deze interessante plekken te leren kennen. Big Island / Hawaii:


Akaka Falls State Park

Dit park gelegen ten westen van Honomu en ongeveer 18 km ten noorden van Hilo heeft haar naam te danken aan "Akaka Falls". De 442 meter hoge waterval vormt samen met de kleinere Kahuna Falls het hoogtepunt in dit prachtige groene park. Weelderige plantenlandschappen en indrukwekkende bomen sieren het 650 m lange wandelpad dat een uniek inzicht biedt in de natuur van Hawaï. 


Hapuna Beach State Recreation Area

Deze populaire excursiebestemming herbergt talloze stranden die tot de mooiste ter wereld behoren. Hapuna Beach werd bijvoorbeeld in 1993 door de Florida International University uitgeroepen tot America's Best Beach. Uitgerust met een eigen parkeerplaats, picknicktafels, barbequestations, douches en comfortabele toiletten, is dit de perfecte plek voor een dagje uit.


Kalopa State Recreation Area

Gelegen op slechts 60 km ten noordwesten van Hilo, biedt het Kalopa-gebied een arboretum van inheemse bomen en planten. Door de hoogte van ongeveer 610 m is het klimaat erg vochtig en koud. Langs de gemakkelijke 1,2 km lange wandellus op het Kalopa Nature Trail, kunt u inheemse ´Ohi´a Lehua-bomen bewonderen, vele zeldzame planten zoals de bedreigde Loulu-palmbomen en een aantal zeldzame inheemse hibiscussoorten.


Kekaha Kai State Park

Dit strandpark aan de noordkust van Kona, voorheen ook wel bekend als Kona Coast State Park, biedt tal van mogelijkheden om te sporten. Zwemmen, snorkelen en duiken staan met name op het programma bij Manini'owali Bay, Makalawena Beach en Pi'u Ali'i Bay. De helft van het 7 km lange wandelpad langs de historische Ala Kahakai Trail leidt echter naar de baai van Kua en maakt indruk met een adembenemend uitzicht op de kust.


Kiholo State Park Reserve

Dit met lava bedekte kustpark met kleine baaien gevormd door "uiteraard" lavastromen heeft geen stromend water, winkels of goede toiletten. Een bezoek hier moet daarom goed worden gepland, vergeet vooral niet om voldoende water mee te nemen.


MacKenzie State Recreation Area

Deze wilde en onvoorspelbare vulkanische kust, omringd door Ironwood-bomen, ligt ten zuiden van Puna en is vooral populair bij vissers en ervaren wandelaars. Ruwe wind en steile kusten maken deze kleine plaats erg gevaarlijk, daarom is hier grote voorzichtigheid geboden.


Manuka State Wayside Park

Midden in het Manuka-bos strekt dit arboretumrijke park zich over 13,4 hectare uit. Het 3 km lange wandelpad door het aangrenzende natuurgebied Manuka biedt een onvergelijkbaar inzicht in de Hawaiiaanse geschiedenis van de natuur en de ontwikkeling hiervan.


Wailoa River State Recreation Area

Ontspannen wandelingen, uitgebreide picknicks en rustige vistochten staan hier op het programma. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om de Wailoa Arts & Cultural, opgericht in 1967, te bezoeken. De toegang is gratis binnen beperkte openingstijden.


Wailuku River State Park

Dit park heeft twee indrukwekkende attracties te bieden, de Boiling Pots en Rainbow Falls. De oorsprong van de Boiling Pots is terug te voeren tot grote poelen die met elkaar verbonden zijn door ondergrondse stromingen of cascades en waarvan het water zo sterk borrelt dat het lijkt alsof het kookt. De 25 meter lange Rainbow Falls dankt haar naam aan een regenboog die op zonnige dagen rond 10.00 uur in de mist van de waterval verschijnt. Volgens de legende leefde Hina, een oude Hawaiiaanse godin, ooit in de grot onder de waterval.
Regenwouden Hilo Hawaii
Regenwouden Hilo Hawaii

Maui:


Kamahina State Wayside Park

Dit 7,8 hectare grote park, 45 km ten oosten van Kahului aan de Hana Highway, is een pittoreske plek waar je heerlijk kunt ontspannen. Hier is het mogelijk om een hele dag te ontsnappen aan de drukte, al wandelend genietend van de natuur.


Makena State Park

Dit staatspark ligt net ten zuiden van Wailea en omvat 165 stranden en een 110 meter hoge vulkanische sintelkegel in het midden van het park. Makena Beach, ook wel bekend als Oneloa of Big Beach, is 2,4 km lang en 30 meter breed. Het Pu'u Olai-strand is hier bijzonder interessant, aangezien dit het enige strand op Hawaï is waar naakt zonnen door de politie wordt getolereerd, ondanks wettelijke verboden.


Polipoli Spring State Recreation Area

Het ooit 10 hectare dichte bos werd destijds behoorlijk uitgerooid. In 1930 werd het gebied echter herplant met dennen, eucalyptus, tropische essen en cipressen. Het bijzondere aan dit gebied ligt om in de temperaturen, die door de hoge ligging erg laag kunnen zijn.

Pua´a Ka´a State Wayside Park

Dit regenwoud van 5 hectare ligt ongeveer 40 mijl ten oosten van Kahului aan de Hana Highway en bestaat voornamelijk uit talloze watervallen en natuurlijke poelen.

Wai´anapanapa State Park

Het park aan het einde van de Hana Highway opent met een aantal unieke kenmerken. Een zwart zandstrand, natuurlijk gevormde poelen, die meerdere keren per jaar rood kleuren door de geboorte van kleine garnalen en een grot die van het strand naar de zee leidt. Volgens de legende kleurt het bloed van prinses Popoaleae het water rood omdat ze naar verluidt is vermoord door haar man in een nabijgelegen grot.

Wailua Valley State Wayside Park

Het uitkijkpunt in het park biedt een uniek uitzicht op Ke'anae Valley, Ko'olau Gap en Wailua Village. Gelegen op slechts 50 km ten oosten van Kahului, kunt u hier bij goed weer zelfs de Haleakala-krater zien.
Bamboewoud, Maui
Bamboewoud, Maui

Oahu:


Ahupua´a ´O Kahana State Park

Een van de natste gebieden van Oahu (gemiddeld bijna 300 centimeter per jaar in delen van de vallei), het park is een van de weinige openbare ahupua'a, waardoor het een geweldige locatie is om meer te weten te komen over de inheemse Hawaiiaanse cultuur. Hoewel er genoeg te doen is in dit 5300 hectare grote park, is de primaire functie ervan om les te geven over de inheemse Hawaiiaanse cultuur. Eenendertig families wonen in het park en helpen mensen te informeren over de inheemse Hawaiiaanse cultuur door middel van programma's die de Hawaiiaanse cultuur en waarden delen. Voor wandelaars zijn er twee gemakkelijke routes, Kapa'ele'ele Ko'a en Keaniani Lookout Trail (lus van één mijl) en Nakoa Trail (lus van 2,5 mijl die door een tropisch regenwoud gaat).


Aiea Bay State Recreation Area

Het park biedt een prachtig uitzicht op Pearl Harbor en het Arizona Memorial. Onderweg op het Pearl Harbor Bike Path zijn sportieve activiteiten met een prachtige achtergrond in een geweldige omgeving mogelijk.

Diamond Head State Park

Door de Hawaiianen liefkozend bekend als Le'ahi, wat "voorhoofd van de tonijn" betekent, is deze vulkanische kegel een van de meest populaire staatsparken op Oahu. Langs het wandelpad door de 300.000 jaar oude krater is de ervaring van het mooiste uitzicht van Honolulu onbeschrijfelijk. Meer over Diamond Head.

He´eia State Park

Een perfect uitzicht op Kanoehe Bay, de He'eia Fishpond en de Ko'olau Mountains is hier gegarandeerd. Door de perfecte ligging aan de He'eia Kea boothaven is het 18,5 hectare grote park het perfecte startpunt voor boottochten.

Ka´ena Point State Park

Volgens een oude Hawaiiaanse legende is Ka'ena Point op het meest westelijke puntje van Oahu het punt waarop overleden zielen deze wereld verlaten. De mogelijkheden van sportieve activiteiten voor ervaren mensen zoals wandelen, snorkelen, surfen enz. zijn hier bijna onbegrensd, hoewel veel dingen alleen door professionals mogen worden uitgevoerd. 


Kaiwi State Scenic Shoreline Park

Van november tot mei is dit een van de beste plekken om walvissen in hun natuurlijke leefomgeving te zien. De 3,2 km lange Makapu'u Lighthouse Trail leidt rechtstreeks naar de Makapu'u Lighthouse en een spectaculair uitzicht op de kust van Oahu.

Keaiwa Heiau State Recreation Area

De belangrijkste attractie van Keaiwa Heiau State Recreation Area is Keaiwa Heiau, een tempel die inheemse Hawaiianen zouden bezoeken om te genezen. Door gebeden en kruiden hielp de kahuna zieke en gewonde mensen. Veel van de gebruikte kruiden werden geplukt uit de nabije omgeving, maar in de jaren 1920 werd een groot deel van het omliggende land herplant. Desondanks geloven velen nog steeds in de kracht van de tempel en laten ze offers achter in de hoop zichzelf te genezen van kwalen. De ‘Aiea Loop Trail loopt door het park (7, 5 mijl) en laat mensen de weelderige flora ervaren, waaronder de geurige citroen-eucalyptus en pijnbomen. Let tijdens de wandeling ook op de overblijfselen van een B-24 bommenwerper die in 1944 is neergestort in La´ie Point State Wayside Park


La´ie Point State Wayside Park

Vooral de avonturiers en de dapperen onder ons komen hier aan hun trekken met klifspringen. Deze plek, gekenmerkt door rotsachtige kuststroken, biedt een schilderachtig uitzicht op de ruige kustlijn en het offshore zeevogelreservaat.


Malaekahana State Recreation Area

Afgezien van de wintermaanden is het water hier vrij rustig. Als de perfecte plek voor dagtochten en activiteiten op het strand, is deze plek vooral populair bij gezinnen met kinderen en mensen die meer waterschuw zijn.


Nu´uanu Pali State Wayside Park

Gelegen op 8 km van Honolulu biedt dit park een fantastisch uitzicht op Kane'ohe, Kailua, Mokoli'i Island en de visvijver aan de kust bij Kualoa Point vanaf 1200 meter hoogte. De wind is hier extreem sterk - zo sterk dat je er vaak tegenaan kunt leunen alsof het een muur is. Wees voorbereid op de gevoelstemperatuur welke aanzienlijk lager is dan de overige delen van het eiland en zorg voor een jas of trui.


Pu´u ´Ualaka´a State Wayside Park

De korte wandeling van 1,6 km die hier mogelijk is, biedt een adembenemend panoramisch uitzicht op het zuiden van Oahu. Van Diamond Head tot Pearl Habor, het uitzicht is unieker dan waar dan ook op Hawaï.


Wa´ahila Ridge State Recreation Area

Dit park, gelegen nabij het Wahiawa-stuwmeer, is vooral populair bij vissers en wordt gebruikt voor ontspanning en recreatie. Hoewel het park een ligplaats heeft voor boten, kan deze alleen worden gebruikt voor vistochten.


Sand Island State Recreation Area

Sand Island State Recreation Area ligt in Honolulu en biedt een stadspark waar u kunt kamperen, wandelen over een wandelpad, vissen of bodyboarden. Hoewel kamperen aan de kust is toegestaan (alleen in het weekend), kunnen sommigen worden afgeschrikt door het lawaai van vliegtuigen (het park bevindt zich in de aanvliegroute van de Honolulu International Airport).


Wahiawa Freshwater State Recreation Area

Pittoreske uitzichten op de twee valleien Manoa en Palolo Valley tijdens een wandeling over het 4 km lange pad zijn gegarandeerd. Door het struikgewas van het weelderige bos leidt het pad langs lokale guavebomen door de indrukwekkende natuur van Hawaï.
Oahu, Hawaii
Oahu, Hawaii

Kauai:


Ahukini State Recreation Park 

Gelegen aan de rand van Hanama'ulu Bay en dicht bij Lihu'e Airport, biedt deze plek geweldige vismogelijkheden te midden van een prachtig landschap. De pier is vooral populair vanwege de mogelijkheden voor hengelvissen en het uitwerpen van krabnetten, die hier officieel zijn toegestaan.


Ha´ena State Park

Dit park ligt op slechts een uur rijden van Lihu'e en biedt prachtige stranden, mooie wandelpaden door weelderige natuurlijke landschappen en 4000 jaar oude grotten. Dankzij het kalme water en de grote riffen is dit vooral in juli en augustus de perfecte plek voor snorkel- en duiktrips.


Koke´e State Park

Het park ligt ten noorden van Waimea Canyon en heeft zeven geweldige wandelpaden, zoals: Alakai Swam, Awa'awapuhi, Kawaikoi Stream, Nu'alolo Cliffs, Nu'alolo, Pihea en de Poomau Canyon Lookout Trail. Weelderige inheemse vegetatie, fantastisch uitzicht over zee, zeldzame vogelsoorten die alleen op Hawaï leven, zijn slechts een klein voorbeeld van de uitgestrekte natuur hier.


Napali Coast State Wilderness Park

De 26 mijl lange Napali-kust strekt zich uit van Polihale Beach tot Kee Beach aan de noordkust. Deze kust is een van de mooiste kusten ter wereld en maakt indruk met zijn dromerige stranden, steile kliffen en valleien die tot in de zee reiken. Dit unieke stuk kust is alleen te bewonderen met een helikopter of op een boot, als je niet veel meer dan een ervaren wandelaar bent.


Polihale State Park

Dit stuk strand, dat alleen kan worden bereikt met een voertuig met vierwielaandrijving via een zeer hobbelige 8 km lange weg, biedt de perfecte mogelijkheid om aan de drukte te ontsnappen. Omdat slechts enkelen het stenige pad durven te nemen of zelfs weten hoe ze dit strand kunnen bereiken, is het een van de rustigste stranden van Hawaï. Het is van belang om vooraf duidelijk te maken of het autoverhuurbedrijf zijn voertuigen heeft verzekerd voor onverharde wegen.


Wailua River State Park

De Wailua River Valley, welke fungeert als thuisbasis van de enige bevaarbare rivier in Hawaï, de Wailua River, biedt een fantastisch uitzicht op de Opaekaa Falls en de Wailua Falls. Een beroemd monument is het voormalige machtscentrum van Hawaï, het Wailua-complex van Heiau en kan hier worden bezocht. Dit historische monument toont de overblijfselen van verschillende belangrijke gebouwen, zoals gebedshuizen (Heiau), toevluchtsoorden (Pu'uhonua) en andere gebouwen, die tegenwoordig nog steeds worden geassocieerd met koninklijke geboorten.


Waimea Canyon State Park

Waimea Canyon, ook wel bekend als de "Grand Canyon of the Pacific", verkreeg zijn populariteit na een bezoek van de Amerikaanse ontdekkingsreiziger John Wesley Powell. Ook al is de kloof niet bijzonder groot, en zijn er vergelijkbare natuurwonderen op Hawaï. De kloof is adembenemend en de talrijke wandelpaden kenmerken zich door onbeschrijfelijke natuur. De 22 km lange, 1,6 km brede en 1097 meter diepe Waimea Canyon vormt het centrum van dit opwindende park en biedt een onvergetelijk uitzicht op de bergtoppen, diepe canyons, ruige kliffen en kilometers landinwaarts.
Wailua Falls
Wailua Falls

Molokai:


Pala´au State Park

Het park van 233 hectare herbergt Kaule O Nanahoa, een heilige plaats die vooral bekend staat om zijn vruchtbaarheid. Via een wandelpad naar het uitkijkpunt Kalaupapa, vanwaar een fantastisch uitzicht vanaf 300 meter wordt geboden op Kalaupapa, het voormalige lepra-dorp, leidt dit door de unieke vegetatie van Hawaï.


Mo´omomi Recreational Park

Als het laatste bolwerk van een groot Hawaiiaans kustecosysteem, is het Mo'omomi Preserve een overblijfsel uit een vervlogen tijdperk. Ook al lijken deze duinen, die zijn ontstaan door sterke, gestage passaatwinden in het noordoosten, op het eerste gezicht onvruchtbaar, toch groeien hier meer inheemse en zeldzamere planten dan op de andere bewoonde eilanden. Dit natuurreservaat herbergt meer dan 22 inheemse plantensoorten, waarvan er vier wereldwijd als bedreigd worden beschouwd, waaronder Akoko en Ena. Tegelijkertijd biedt dit gebied de broedplaats voor de bedreigde groene zeeschildpad en is het een van de weinige plekken waar de Hawaiiaanse uil (pueo) kan worden waargenomen.


Pelekunu Preserve Park

Dit spectaculaire natuurgebied aan de ruige noordkust van Molokai wordt beschermd door de sterke seizoensbranding en is daardoor erg moeilijk te bereiken. Hier is de Pelekunu-vallei, omgeven door de hoogste kliffen ter wereld, die 914 m boven zeeniveau uitkomen.


Molokai Forest Reserve Park

Wat begint met een wat en stoffig landschap, ontwikkelt dit zich meer en meer tot een bos dat naar eucalyptus ruikt en wordt bevolkt met cipressen en dennen naarmate het pad verder het binnenland in gaat. Volgens de legende werd deze plek door vrouwen gebruikt om hun nageboorte te begraven, om hun nakomelingen geweldige dingen te geven op hun weg door het leven en om hun toekomst veilig te stellen.


Kakahaia National Wildlife Refuge Park

Dit zoetwatermeer van 44 hectare, aangelegd in 1977, ligt aan de zuidkust van Molokai en vormt de habitat voor de bedreigde Hawaiiaanse meerkoet ´Alae Ke´oke´o. Het heiligdom voor zeldzame en bedreigde diersoorten, dat wordt doorkruist door State Route 450, wordt vaak gebruikt voor picknicks of om te vissen. Dit is echter alleen mogelijk met een speciale vergunning.

Molokai Beach
Molokai Beach

Fun Facts!


 • Hawaii heeft 50 staatsparken, waaronder ook historische parken en monumenten
 • 90% van de ongeveer 1000 inheemse soorten in Hawaï zijn nergens anders ter wereld te vinden
 • Alleen op Hawaii kun je op dezelfde dag zonnebaden en sneeuwengelen maken