John Day Fossil Beds National Monument

  • Painted Hills in John Day Fossil Beds National Monument
    John Day Fossil Beds National Monument
  • Painted Hills in John Day Fossil Beds National Monument
    John Day Fossil Beds National Monument
  • John Day Fossil Beds National Monument  in de staat Oregon
    John Day Fossil Beds National Monument

John Day Fossil Beds National Monument

Het John Day Fossil Beds National Monument is een natuurpark van ruim 13 hectare groot en ligt gelegen in de John Day River Basin midden in de staat Oregon. Het park is dan ook vernoemd naar de John Day River, die weer vernoemd is naar de 19e eeuwse handelaar John Day. John Day Fossil Beds National Monument staat bekend om de kleurrijke badlands en door de vele fossiele vondsten van planten en zoogdieren, die er zijn gedaan in periodes van 44 miljoen tot 7 miljoen jaar geleden. De diverse landschappen met bijzonder indrukwekkende rostformaties en bergen geven verschillende kleuren en lagen. Het monument bestaat uit drie aparte gebieden: Sheep Rock, Painted Hills en Clarno.

Afstanden en reistijden tussen de 3 eenheden

Sheep Rock naar Painted Hills: 45 mijl - 1 uur rijden

Painted Hills naar Clarno: 75 mijl - 1 uur en 30 minuten rijden

Clarno naar Sheep Rock: 81 mijl – 2 uur rijden


Sheep Rock

Van de drie parkdelen ligt Sheep Rock het meest oostelijk. Het Sheep Rock gebied heeft een oppervlakte van ca. 36 vierkante kilometer en beschikt over mooie blauw/groene rostformaties van vulkanische as ophopingen. In Sheep Rock kun je veel wandelroutes volgen. De verschillende wandelroutes bieden een prachtig uitzicht over natuurschoon. Bij het Visitors Center kun je starten aan de eerste wandelroute die je brengt naar een prachtig uitzicht over de riviervallei. In Sheep Rock bevindt zich ook de James Cant Ranch Area. De ranch is momenteel een museum die het leven laat zien van het begin in de vorige eeuw. Ook de Blue Basin Area is te vinden in het gedeelte van Sheep Rock. Hier tref je blauwgroen gekleurde rotsformaties aan en beschikt over 2 wandelroutes. Het laatste deel van Sheep Rock brengt je naar Foree Area. Dit is een basin met blauwgroene kleisteen van de John Day Formation.

Wandeltrails in Sheep Rock

1. Thomas Condon Overlook Trail (ca. 0,4 km) met een uitzicht over de riviervallei.

2. River Trail (ca. 0,9 km) met een uitzicht over de John Day River.

3. Sheep Rock Overlook Trail (ca. 0,8 km) biedt uitzicht over de vallei.

4. Island in Time Trail (ca. 2 km) is een wat langere wandelroute langs de amphitheater dat is uitgesleten in de blauwgroene John Day Formation.

5. Blue Basin Overlook Trail (ca. 5 km) is een zware wandelroute met hoogteverschil van ruim 180 meter rond het amphitheater met een uitzichtpunt over een groot deel van de John Day River Valley. Wanneer het geregend heeft, kan het pad erg glad zijn.

6. Story in Stone Trail (ca. 0,4 km) is een eenvoudige wandelroute langs een blauwgroene kleisteen basin van de John Day Formation.

7. Flood of Fire Trail (ca. 0,8 km) is ook een eenvoudige route en beidt uitzicht over John Day River Valley en de omliggende basalten kliffen.


Painted Hills

De Painted Hills, met een oppervlakte van 13 vierkante kilometer, is het bekendste gedeelte van John Day Fossil Beds National Monument. De verschillende kleuren van de Painted Hills zijn in de namiddag het spectaculairst door de belichting van de zon. Er loopt maar 1 weg door de Painted Hills met enkele korte zijwegen. Bij de eerste zijweg aan de linkerkant kom je uit op een picknickplaats. Neem je de tweede zijweg links, heb je de mogelijkheid de auto te parkeren en te genieten van een prachtig uitzicht over de Painted Hills. Tevens heb je hier de mogelijkheid om 2 wandelroutes te volgen. De derde en tevens ook laatste zijweg is wederom een parkeerplaats waar je ook een wandelroute kunt volgen door de donkerrode heuvels van de Painted Hills.

John Day Fossil Beds National Monument
John Day Fossil Beds National Monument

Wandeltrails in Painted Hills

1. Carrol Rim Trail (ca. 2,6 km) biedt een facinerende uitzicht over het gehele gebied.

2. Painted Hills Overlook Trail (ca. 0,8 km) is een wandelroute bij de kleurrijke badlands met een prachtig uitzichtpunt.

3. Painted Cove Trail (ca. 0,4 km) is een korte wandelroute tussen de donkerrode heuvels.

4. Leaf Hill Trail (ca. 0,4 km) neemt je mee op een wandeling door heuvelgebied waar duizenden fossielen van bladeren zijn gevonden.

5. Red Hill Trail (ca. 0,4 km) is een indrukwekkende wandelroute en brengt je naar een plek achteraan in het park, waar een prachtige rode heuvel ligt.


Clarno

Clarno ligt in het noordwestelijke gedeelte van het John Day Fossil Beds National Monument en beschikt over een oppervlakte van 8 vierkante kilometer met 3 eenvoudige wandelroutes en een picknickplaats. De eerste wandelpad is de Geologic Time Trail (ca. 0,8 km) die de trailhead area en de picknickplaats met elkaar verbindt. De trail brengt je langs de Palisades Cliffs en langs de route staan verschillende borden met geologische gebeurtenissen van de laatste 50 miljoen jaar. Elke 30 centimeter geeft een tijdsperiode van 37.000 jaar weer. De tweede trail in Clarno is de enige trail in het hele John Day Fossil Beds National Monument waar je ook daadwerkelijk fossielen, van planten die hier in een jungle-achtig gebied 44 miljoen jaar geleden stonden, in de rotsen kunt zien. De trail heet dan ook Trail of the Fossils met een lengte van ca. 0,5 km. 44 miljoen jaar geleden gutsten vulkanische modderstromen door dit gebied. De laatste trail in Clarno is de Clarno Arch Trail. Hier klim je omhoog naar een basis van een klif waar je een natuurlijke stenenboog in de rotswand kunt bewonderen. Tevens kom je in deze trail van ca. 0,8 km versteend hout tegen. De rotsformaties in Clarno noemen ze The Palisades. Indien je alle 3 de wandelroutes combineert, is dit een route van ongeveer 2 kilometer.

Klimaat

De warmste maanden zijn juni, juli, augustus en september met een gemiddelde maximumtemperatuur tussen de 25 en 31 graden. De koudste maanden zijn december, januari en februari waar het overdag gemiddeld 6 tot 9 graden kan zijn met dieptepunten van gemiddeld -4 graden. In de wintermaanden kan het veel regenen, maar toch is met een gemiddelde neerslag van 42 mm mei de natste maand.

Bezoekersinformatie

Sheep Rock, Painted Hills en Clarno liggen relatief ver uit elkaar en de routes gaan deels via smalle en bochtige wegen. Houd daarom rekening dat de gemiddelde snelheid laag ligt. Het is handig om eerst het Thomas Condon Paleontology and Visitor Center te bezoeken gelegen in het Sheep Rock gebied. Dit is een bezoekerscentrum waar je terecht kan voor informatie en een duik in de geschiedenis van de gevonden fossielen in de gebieden. Tevens kun je vragen stellen en voor informatie terrecht bij de rangers. Houd er rekening mee dat er weinig tot geen faciliteiten zijn in het park. Het Visitors Center is geopend dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Op maandagen is het park gesloten. Echter kan dit soms afwijken en wordt verzocht de parkcondities op de website te controleren voor aankomst.

John Day Fossil Beds National Monument
John Day Fossil Beds National Monument