Verloren reisdocumenten

Verloren paspoort of id-kaart (in buitenland)

Verlies van uw paspoort of identiteitskaart moet u zo spoedig mogelijk melden bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort of een nooddocument aanvragen. Dit doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

Noodpaspoort

Een nooddocument kan een noodpaspoort zijn of een laissez-passer. Een nooddocument krijgt u alleen als u kunt aantonen dat het om een noodsituatie gaat. In de regel kunt u een nooddocument alleen aanvragen tijdens kantooruren. Let hierbij ook op lokale én Nederlandse feestdagen. De kans is klein dat u dan iets geregeld krijgt. Een nooddocument is alleen geldig als reisdocument voor de reis waarvoor het is uitgegeven. Het kan enkele dagen duren voordat u het nooddocument in uw bezit heeft.

Deze regels gelden ook voor kinderen. Voor afgifte van een nooddocument aan een minderjarige is toestemming vereist van degene(n) die het gezag over het kind uitoefen(t)en.

Contact met ambassade of Bureau Nooddocumenten

Voor meer informatie neemt u contact op met de ambassade of het consulaat in de VS of Canada. Daarnaast kunt u contact opnemen met de helpdesk van het Bureau Nooddocumenten op Schiphol. De helpdesk is 24 uur per dag geopend en bereikbaar via telefoonnummer (020) 603 86 92.

De ambassade zit in Washington DC, Consulaten vindt u in Chicago, New York, Miami en San Francisco, en in 22 andere grote steden vindt u honoraire consuls. Hen kan men aanspreken voor hulp, maar doorgaans zijn zij niet in staat om reisdocumenten af te geven.


Verloren tickets

Hoewel er tegenwoordig vrijwel geen papieren tickets meer bestaan kan het toch voorkomen dat u uw reisschema of papieren informatie betreffende uw vluchten kwijt bent. Bel ons tijdens Nederlandse kantooruren of bel de airline in de VS en verzoek hen u de informatie te verstrekken. 

Reistip: fotografeer uw documenten

Heeft u er wel eens aan gedacht om een foto met uw telefoon te maken van uw rijbewijs, uw id kaart, uw credit card en enkele waardevolle spullen (serienummers) voor u op reis gaat? Het is een kleine moeite en ideaal als de nood aan de man is: U kunt weliswaar niet reizen met een foto van uw reisdocument, maar krijgt sneller zaken telefonisch geregeld.