Steden/bezienswaardigheden in Oost USA

  • Washington
    Washington
  • New England
    New England
  • Niagara Falls
    Niagara Falls

Oost USA

​Het oosten van Amerika staat bekend om een aantal grote en historische steden. Daarnaast vindt u in dit deel van Amerika mooie kusten, bossen, meren en natuurlijk de wereldberoemde Niagara Falls.  

De oostkust van Amerika kent veel verschil in klimaat. In het noorden heeft men koude winters en milde zomers, het noord-oosten kent koude winters en zwoele zomers en in het zuiden zijn de winters zacht en de zomers heet.

Bar Harbor

Lobsters everywhere

Bar Harbor - Historisch vakantieoord voor de rijken

Bar Harbor in Maine was vroeger een geliefd vakantieoord voor rijke en vooraanstaande Amerikanen zoals de families Astor, Ford en de Rockefellers. Deze families hebben hier mooie en grote villa's gebouwd, die nu ook wel Millionaires’ Row wordt genoemd (West Street). Een aantal van deze villa’s vindt u nog aan West Street. Het toeristisch zeer levendige centrum van Bar Harbor kent een aantal leuke boetiekjes en musea. 

Neem in Bar Harbor vooral de moeite om de haven in te lopen, hier zul je in het Lobster seizoen boten aanmeren die honderden lobsters vervoeren. Aan de haven zijn talloze gezellige restaurants die uitnodigen om lobster te proeven. Gezellig zijn de restaurantjes in de haven, gebouwd op de havensteigers. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de baai.

Tevens ligt Bar Harbor aan het Acadia National Park, waardoor Bar Harbor een goede uitvalsbasis is voor een bezoek aan dit park.

Boston

Een van de oudste steden van Amerika

Boston is de hoofdstad van Massachusetts en bekend om de Harvard Universiteit. U kunt de stad makkelijk verkennen met het openbaar vervoer of lopend.

Er lopen verschillende routes door Boston waardoor u langs alle bezienswaardigheden komt. Als u de Freedom Trail volgt, komt u langs Beacon Hill (waar vroeger de elite van Boston woonde in bakstenen huizen uit de negentiende eeuw). Als u de route verder volgt komt u langs State House (groot gebouw met een gouden koepel), waar de regering van Massachusetts zich nu huisvestigt. Ook komt u langs het Old State House, een klein bakstenen gebouw uit het jaar 1712, die tussen de grote kantoren verborgen is.

Cape Cod

Whale Watching

Cape Cod is het beroemdste strand van New England. Hier kunt u zwemmen in de oceaan of in Cape Cod Bay. Tevens heeft u de mogelijkheid om te gaan wandelen en fietsen, hiervoor zijn verschillende routes uitgezet. Ook whale watching, vissen en zeilen behoren tot de mogelijkheden. Als u vanuit Falmouth richting het noorden rijdt, komt u door Mashpee, een kleine vestiging van de Wampanoag-indianen. De geschiedenis van deze indianenstam kunt u vinden in de Wampanoag Indian Museum aan de Route 139. Ook ligt hier in de buurt Hyannis, de residentie van de Kennedy's. Tevens vindt u hier het Kennedy Museum aan Main Street.

The Hamptons Long Island

Buitenverblijf voor de rijke New Yorkers

Met 1401 vierkante mijl is Long Island het grootste eiland van het continent Amerika. Het eiland is verdeeld over vier gemeenten: Nassau, Suffolk, Queens en Kings (hieronder valt Brooklyn). Long Island is met zeven miljoen inwoners een dichtbevolkt gebied, al is dit niet te merken. De stedelijke sfeer en hoogbouw, zoals in New York, zult u niet snel vinden.

De steden en dorpjes op het eiland hebben namelijk hun historische charme behouden, maar zijn ook van alle hedendaagse gemakken voorzien. Dit alles wordt gecombineerd met opvallend mooie parken en een adembenemende kustlijn, waar u de oudste (nog toegankelijke) vuurtoren van Amerika kunt bezichtigen.

Op Long Island kunt u terecht voor rust en natuur, voor theater en uitgaan, maar ook voor surfen en andere buitensporten. Het eiland is dan ook zeer geliefd bij de 'high society', die vooral in de weekeinden en tijdens vakanties in grote getalen vanuit Manhattan naar Long Island reizen.

Newport, RI

Herenhuizen en prachtige tuinen

Newport staat vooral bekend om zijn prachtige kust, herenhuizen en tuinen. Langs de Bellevue Avenue vindt u vele herenhuizen zoals The Breakers, Marblehouse en Rosecliff en deze zijn open voor bezoek. In de 19e eeuw was dit het vakantieoord voor de rijkste Amerikanen, zoals de Vanderbilts. Tevens kunt u een bezoek brengen aan Touro Synagogue (de oudste joodse kerk in Amerika), Museum of Yachting en Old Stone Mill. Tevens worden hier vele festivals georganiseerd, zoals het Black Ships Festival, Irish Festival op Labor Day en een Winter Festival in januari.

New York City

The city that never sleeps

Welkom in New York City! De stad die nooit slaapt, de stad waar dromen werkelijkheid worden. U zult versteld staan van alle bezienswaardigheden en grote gebouwen. De stad New York bestaat uit vijf boroughs of stadsdelen: The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island. Veel monumenten en wijken van de stad zijn wereldberoemd en staan vaak symbool voor de Verenigde Staten in het algemeen. Brengt u in New York bijvoorbeeld een bezoek aan het Central Park, Madison Square Garden, het Theatre District, Times Square, The Empire State Building, het Rockefeller Center, het oude, in 2001 door terroristen vernietigde, World Trade Center met de Twin Towers en de opvolger hiervan, het in 2014 geopende One World Trade Center en natuurlijk het Vrijheidsbeeld. U kunt de stad te voet verkennen of u kunt een tocht maken per touringcar van bijvoorbeeld Grayline. Zij laten u de “hotspots” zien op een comfortabele manier. Indien u van shoppen houdt kunt u uw hart ophalen bij Macy’s of Bloomingdale’s. Natuurlijk is er in New York nog veel meer te zien en te beleven!

Klimaat

New York heeft volgens de klimaatclassificatie een zeeklimaat, omdat de temperatuur in de koudste maanden gemiddeld -1.5 °C is op het John F. Kennedy International Airport en 0 °C in Central Park. De stad heeft gemiddeld 234 zonnige dagen per jaar.

De zomers zijn gewoonlijk warm en vochtig met gemiddelde temperaturen van 21-25 °C. De winters zijn koud, maar door de ligging van de stad aan de Atlantische kust zijn de temperaturen wat minder koud dan in de binnenlanden, met hoge temperaturen net boven het vriespunt en lage net onder het vriespunt. Lente en herfst zijn wisselend en kunnen verschillen van koel tot heet, alhoewel ze gewoonlijk mild zijn met een lage luchtvochtigheid. Extremen komen ieder jaar voor. In de zomer komt de temperatuur gemiddeld 16 tot 19 dagen boven de 32 °C uit; over langere perioden van 4 tot 6 jaar komen zo nu en dan zelfs temperaturen van 38 °C voor. Ook de winter kent extremen: ieder jaar kan de temperatuur enkele dagen dalen tot -12 °C of stijgen tot 10-15 °C.

Winter in Central Park.
Winter in Central Park.

911 Memorial Ground Zero

Op 12 september 2011 is het 9/11 Memorial geopend. Dit memorial is gebouwd ter ere van de bijna 3000 slachtoffers welke zijn gevallen op 11 september 2001.

Het memorial bestaat uit twee grote waterbassins met watervallen, waar alle namen van de slachtoffers in zijn gegraveerd. Het memorial staat precies op de plek waar de Twin Towers hebben gestaan. Tevens staat hier ook een museum waar u foto's, verhalen, video's en ander materiaal kunt vinden over 11 september.

Indien u het 9/11 memorial wenst te bezoeken, dient u van te voren te reserveren. Er zijn aan de reservering geen kosten verbonden.

9/11 Memorial Ground Zero
9/11 Memorial Ground Zero

Muziek en culturele centra

New York is een centrum van de Amerikaanse muziekindustrie sinds de eerste grammofoonplaatopnames in de vroege 20e eeuw. Een aantal bedrijven en organisaties van deze industrie hebben hun hoofdkantoor in New York. Daarnaast zijn ook verschillende redacties van toonaangevende muziektijdschriften in New York gevestigd, zoals die van rocktijdschrift Rolling Stone.

Carnegie Hall is een van de belangrijkste concertzalen ter wereld, ze wordt vooral gebruikt voor klassieke muziek, de zaal wordt geroemd om de goede akoestiek. Het gebouw uit 1890 werd gebouwd door de filantroop Andrew Carnegie. Het raakte in verval maar werd gerenoveerd tussen 1983 en 1995. Radio City Music Hall is een grote concert- en theaterzaal gevestigd in Rockefeller Center. Het is een zeldzaam voorbeeld van art deco stijl en een belangrijke architectonische attractie.

Het Lincoln Center is een 61.000 m² groot cultureel centrum dat plaats biedt aan verscheidene instellingen, zoals de Metropolitan Opera, New York Philharmonic, New York City Ballet, Vivian Beaumont Theatre en de Juilliard School.

Lincoln Center
Lincoln Center

Milieu

New York doet het wat milieu betreft goed in vergelijking met veel andere steden. Zo is het gebruik van openbaar vervoer in de stad het hoogst van gehele Verenigde Staten. Daardoor is het brandstofgebruik gelijk aan het nationaal gemiddelde in de jaren 20 van de twintigste eeuw. Door het intensieve gebruik van het openbaar vervoer bespaarde New York in 2006, 6,8 miljoen liter olie. Daarmee is de stad een belangrijke bijdrager aan energiebesparing door middel van de inzet van openbaar vervoer; het maakt New York tot een van de energiezuinigste steden van de Verenigde Staten.

New York richt zich ook op het gebruik van minder energie in stadskantoren en openbare gebouwen. De stad is koploper met de bouw van energiezuinige groene kantoorpanden, zoals de Hearst Tower. Verder is er een groot wagenpark met energiezuinige openbaarvervoersbussen, met bussen die rijden op aardgas en ook hybride aangedreven bussen. In de stad rijden daarnaast een aantal van de eerste hybride taxi's.

Taxi's in New York
Taxi's in New York

Openbaar Vervoer

MTA verzorgd het openbaar vervoer in deze stad. Informeert u ook eens naar de MetroCard voor onbeperkt reizen. Meer informatie en kaarten van de subway vindt u op: http://mta.info/

Transfers

Supershuttle verzorgt Shuttle vervoer van de luchthavens LaGuardia, John F. Kennedy en Newark naar Manhattan. Voor bedragen tussen de $15 en $25 per persoon. Deze shuttles rijden bijna de hele dag af en aan.

Metro MTA
Metro MTA

Broadway & Times Square

Wat u absoluut niet mag missen is het beroemde Theatre District rondom Times Square. Op dit plein komen de theaterstraat Broadway, 7th Avenue, 42nd & 47th Street samen. De naam Times Square komt oorspronkelijk van de krant The New York Times die hier gevestigd is. Bezoekt u eens een beroemde Broadway show! Zoals onder andere Wicked, Shrek the Musical, Billy Elliot, Mamma Mia en nog veel meer. U kunt bij het TKTS op Broadway West 47th St. kaartjes kopen met korting voor een show op dezelfde dag. Wel kunnen de wachttijden hiervoor erg lang zijn, maar voor de kortingen die heel hoog op kunnen lopen is dit absoluut de moeite waard!

Times Square Broadway
Times Square Broadway

Soho

De kunstenaarswijk van New York stond op de nominatielijst gesloopt te worden, maar toen steeds meer kunstenaars de goedkope woningen gingen betrekken, kwamen er al snel diverse galerijen, winkeltjes en cafetjes. Hierdoor zag men in, dat Soho bewaard moest blijven. Het vele gietijzer dat de gebouwen siert, is typisch voor de wijk. Voor de pioniers van Soho zijn de huurprijzen inmiddels veel te hoog geworden en zijn zij vertrokken naar het nabijgelegen TriBeCa en Meatpacking district. Wilt u de echte artistieke sfeer proeven, bezoek dan hier één van de restaurantjes of barretjes!

Vintage gebouwen Soho
Vintage gebouwen Soho

Wall Street

Hier worden fortuinen gemaakt en weer verloren. De New York Stock Exchange is één van de belangrijkste gebouwen van Wall Street. Het is het grootste en drukste financiële centrum van de wereld. Vanaf een galerij boven de beursvloer is te zien hoe de handelaren te werk gaan.

Wall Street
Wall Street

Statue of Liberty / Vrijheidsbeeld

Lady Liberty is sinds de onthulling van het beeld in 1886 niet alleen wereldwijd het symbool geworden van New York, maar ook van de vrijheid. Het 93 meter hoge beeld staat op een oud fort op een eilandje bij Manhattan.

De Kroon symboliseert de zeven wereldzeeën en continenten, de fakkel is zelfs voorzien van een laag 24 karaats bladgoud. Vanaf Manhattan varen diverse boten naar Liberty Island.

Vanaf eind oktober 2011 wordt het Vrijheidsbeeld gesloten vanwege renovatie werkzaamheden. Ze verwachten dat dit een jaar gaat duren. Liberty Island blijft toegankelijk voor bezoekers.

Statue of Liberty New York
Statue of Liberty New York

Districten en wijken

The Bronx

The Bronx is de noordelijkste borough van New York, de locatie van het Yankee Stadium, de thuisbasis van de New York Yankees. Hier bevindt zich ook de wijk Co-op City, het grootste huisvestingsproject van een woningbouwvereniging in de Verenigde Staten. Op een heel klein stukje van Manhattan (Marble Hill) na, is The Bronx het enige deel van de stad dat zich op het Amerikaanse vasteland bevindt. The Bronx staat bekend als de geboorteplaats van de rap en de hiphopcultuur.

De Bronx, Spoorweg
De Bronx, Spoorweg

Brooklyn

Brooklyn is de borough met het grootste inwonersaantal. Het was een zelfstandige stad tot 1898. Brooklyn is bekend om zijn culturele, sociale en etnische diversiteit, zijn specifieke kunststromingen, zijn wijken met een eigen karakter en om zijn unieke architecturale erfgoed. Het is de enige borough buiten Manhattan die een duidelijk centrum heeft. Er is een lange kustlijn met veel stranden en het bekende Coney Island, een van de eerste pretparken in de regio.

Vier Vrijheden Park, Brooklyn
Vier Vrijheden Park, Brooklyn

Manhattan

Manhattan is de borough met de hoogste bevolkingsdichtheid en is wereldbefaamd door de wolkenkrabbers en het grote Central Park. Manhattan is het financiële centrum van de stad en er bevinden zich hoofdkantoren van vele multinationals en internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties. Ook zijn er belangrijke universiteiten gevestigd, evenals culturele bezienswaardigheden zoals musea, het Broadway-theaterdistrict, Greenwich Village, en Madison Square Garden (waar o.a. the New York Knicks thuis spelen). Manhattan is te verdelen in Lower, Midtown en Upper Manhattan. Upper Manhattan is dan weer verdeeld in de Upper East Side en de Upper West Side, van elkaar gescheiden door Central Park. Het noordelijkste gedeelte heet Harlem.

Central Park
Central Park

Queens

Queens is de grootste borough en is de etnisch meest diverse county in de Verenigde Staten. Het zal Brooklyn in de toekomst waarschijnlijk voorbijstreven qua inwonertal. Van oorsprong is Queens een verzameling dorpjes gesticht door Nederlanders. Tegenwoordig wordt de borough hoofdzakelijk door middenklasse Amerikanen bewoond. Het is de enige grote county in de Verenigde Staten waar het gemiddelde inkomen van een Afro-Amerikaan met ongeveer 52.000 dollar hoger ligt dan dat van een blanke Amerikaan. In Queens liggen twee grote luchthavens, LaGuardia Airport en John F. Kennedy International Airport (JFK).

John F. Kennedy International Airport
John F. Kennedy International Airport

Staten Island

Staten Island is de meest voorstedelijke borough. Staten Island is met Brooklyn verbonden door de Verrazano-Narrows Bridge en met Manhattan door de gratis Staten Island Ferry, die tevens geldt als een populaire toeristische attractie. De Staten Island Greenbelt, die centraal op Staten Island ligt en 25 km² groot is, biedt zo'n 56 km wandelpaden en een van de laatste onverstoorde bossen van de stad. De F.D.R. Boardwalk, gelegen langs de South Beach, is met 2,5 km de op drie na langste boardwalk ter wereld.

Staten Island
Staten Island

Niagara Falls

Een van de grootste watervallen ter wereld

De Niagara Falls behoren tot de grootste en bekendste watervallen ter wereld en vormen samen de grens tussen de VS en Canada, Buffalo (staat New York) en de stad Niagara Falls (Ontario). Niet de hoogte (het verval) is erg groot, gemiddeld ongeveer 60 meter totaal, maar de breedte en de hoeveelheid water die de Niagara watervallen passeert maken ze tot een groot spektakel. Wij raden u aan om een boottocht te maken met de Maid of The Mist. U kunt de watervallen dan van dichtbij zien. Denkt u er wel aan dat u bij deze tocht niet droog blijft.

Meer info over Niagara Falls

Niagara Falls Hornblower Cruise
Niagara Falls Hornblower Cruise

Philadelphia

Ontstaan van de grondwet

In Philadelphia kunt u o.a. een bezoek brengen aan de Liberty Bell, Independence Hall en het Independence National Historic Park. In de Independence Hall komt u meer te weten over het ontstaan van de Verenigde Staten, hier kwam de Grondwet tot stand en werd de Onafhankelijkheidsverklaring aangenomen. Tot 1800 was Philadelphia zelfs de hoofdstad van Amerika. Philadelphia een prima stad om heerlijk te shoppen!

Gaat u eens naar de Rittenhouse Row waar u o.a. Ralph Lauren, Tiffany en andere grote namen vindt. Op Jewelers Row zijn vele sieradenwinkels gevestigd en in Franklin Malls vindt u de bekende merken tegen voordelige tarieven. Of wat dacht u van de King of Prussia Malls: 365 winkels, restaurants, warenhuizen en nog veel meer! Ook zeker een bezoek waard: het graf van Benjamin Franklin en het Betsy Ross House waar de eerste Amerikaanse vlag werd ontworpen.

Washington D.C.

The Capital of the World

Washington D.C. is een stad die u gezien moet hebben! Washington D.C. is de hoofdstad van de Verenigde Staten. Het is niet alleen de hoofdstad, maar ook een erg belangrijke stad! Het bekendste gebouw hier is ongetwijfeld Het Witte Huis, de ambtswoning van de Amerikaanse president; in de directe omgeving daarvan bevinden zich veel bekende gebouwen, musea en monumenten. Officieel wordt met The National Mall het gebied tussen The State Capitol en het Washington Monument bedoeld, maar ook de monumenten die ten oosten daarvan liggen. Het District of Columbia, en dus ook de stad Washington, is geen onderdeel van een staat en heeft bijvoorbeeld daardoor geen stemgerechtigde vertegenwoordiging in het Amerikaanse Congres. Er is al langere tijd een beweging die aan deze situatie een einde tracht te maken en betoogt dat D.C. een staat zou moeten worden.

The White House
The White House

Het weer en klimaat van Washington D.C.

Washington D.C. heeft een warm zeeklimaat. De zomers zijn warm; de winters zijn vrij mild en Washington kent echt vier seizoenen, die soms vrij snel over kunnen gaan in elkaar.

In de zomermaanden is het vrij warm in D.C.; de dagtemperaturen komen in juli en augustus gemiddeld uit op 30-31 graden. Tijdens warme periodes die vooral ontstaan als er droge warme lucht uit het zuiden of westen aangevoerd wordt kunnen de thermometers oplopen tot ruim boven de 35 graden. Het warmterecord voor Washington D.C. ligt op 41 graden Celsius.

Op jaarbasis is Washington DC goed voor 999,5 millimeter neerslag, waarvan ongeveer een derde in de vorm van sneeuw valt. Januari en februari zijn goed voor ieder ongeveer 13 centimeter aan sneeuw per maand. Op jaarbasis valt er gemiddeld een laag van 42 centimeter sneeuw.

Vanaf juli tot en met begin december is er kans op orkaanactiviteit in de regio. De kans dat Washington D.C. door een storm met orkaankracht te naken krijgt is klein. Groter is de kans dat de stad te maken krijgt met restanten van orkanen of tropische depressies, waarbij er nog steeds sprake kan zijn van venijnige wind en zware regenval. De vernietigende kracht van een orkaan ontbreekt dan echter.

Winters Washington
Winters Washington

Federaal grondgebied voor Washington DC

De eerste vergaderingen van het congres van de Verenigde staten werden tijdens de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog (1775–1783 ) gehouden in de stad Philadelphia. Maar al vlak na de onafhankelijkheid besloot het congres de stad te verlaten. Al in 1783, toen de oorlog nog maar net afgelopen was, bestormde een groep opstandige soldaten de vergadering in Philadelphia. Dat leidde tot het idee dat de federale overheid niet afhankelijk moest zijn van één van de staten om voor de veiligheid van het congres te zorgen. De federale overheid zou voor zichzelf moeten zorgen. Er werd besloten om een federaal district te creëren. Het besluit werd vastgelegd in de achtste sectie van het eerste artikel van de Constitutie.

Washington D.C.
Washington D.C.

Musea

Washington D.C. staat vol met diverse musea. Van Art tot aan History. De meeste musea aan de National Mall worden beheerd door The Smithsonian Institution, een onderwijs- en onderzoeksinstuut dat in 1846 werd opgericht. De musea zijn allemaal gratis toegankelijk, en ze zijn elke dag geopend (behalve op 25 december). Breng een bezoekje aan The National Sculpture Garden. Dit 25.000 m² grote beeldenpark behoort is onderdeel van The National Gallery of Art of ga naar Smithsonian Castle waar het administratieve centrum van The Smithsonian Institute is gevestigd. Meer interesse in cultuur? Neem dan een bezoekje aan National Museum of the American Indian. Voor History over Amerika, is een bezoekje aan The National Museum of American History of The National Museum of Natural History zeker de moeite waard. 

Smithsonian Instituut
Smithsonian Instituut

Monumenten

Een aantal monumenten staan bij iedereen bekend. Het is zeker de moeite waard om deze bekende monumenten te bezoeken: The Washington Monument, The Lincoln Memorial, Martin Luther King Jr. Memorial, Thomas Jefferson Memorial en nog heel veel meer. Op de National Mall, recht voor The State Capitol, staat het herdenkingsbeeld van Ulysses S. Grant. Ulysses S. Grant was een bekende Noordelijke generaal tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Als u geïnteresseerd bent in oorlogsmusea is het een aanraden om een bezoekje te brengen aan bijvoorbeeld National World War II Memorial, Vietnam Veterans Memorial, The Marine Corps War Memorial of Korean War Veterans Memorial. Meer dan genoeg keuze voor een bezoek aan diverse monumenten in Washington D.C.

Herdenkingsbeeld  Ulysses S. Grant
Herdenkingsbeeld Ulysses S. Grant

Gebouwen

Washington D.C. biedt u vele bezienswaardigheden aan. Natuurlijk ook in gebouwen. Als voorbeeld het Witte Huis, de ambtswoning van de president van de Verenigde Staten. De bekendste gebouwen zijn onder andere The United States Capitol, The Old Post Office en Het Pentagon. Allen zeker de moeite van uw bezoek waard.

Het Pentagon
Het Pentagon