Cañon City

Royal Gorge Region

  • De hoogste brug van Amerika
    Royal Gorge Bridge
  • Het uitzicht is hier adembenemend.
    Royal Gorge Park

Cañon City

Cañon City ligt op ca 2 uur rijden ten zuidwesten van Denver. Het stadje heeft een historisch centrum waar u heerlijk even kunt ronddwalen. In 1860 werd dit stadje gesticht. Men dacht hier goud en mineralen te kunnen kunnen delven. In plaats daarvan werd in 1870 een grote vondst gedaan van dinosaurus botten. Zo’n 120 mijl verderop werd in Leadville zilver en lood ontdekt. Deze ontdekking zorgde ervoor dat er een treinverbinding werd aangelegd. Twee spoorwegmaatschappijen wilden maar al te graag de handel van de zilvervondst vervoeren. Er was dus een onderlinge strijd wie het spoor ging aanleggen. De treinverbinding moest dwarsdoor de Royal Gorge, een supersteile kloof met een lengte van ca 10 mijl. De Arkansas rivier die ten westen van Cañon City door het plateau stroomt , heeft deze diepe kloof gevormd en is op sommige plaatsen wel 300 meter diep. Uiteindelijk is de Royal Gorge Route Railroad geboren. In 1890 reden dagelijks 4 treinen door de kloof. Tegenwoordig is het een toeristische trekpleister en kunt u zelf de 2 uur durende treinrit maken door dit prachtige landschap. 

Things to do & see

1. Royal Gorge Bridge & Park

2. Royal Gorge Route Railroad 

3. Jeeptour langs Royal Gorge

4. Museum of Colorado Prisons


Royal Gorge Bridge & Park

Deze hangbrug is de hoogste brug van Amerika en is in 1929 in een tijdsbestek van nog geen 7 maanden door 80 mannen gebouwd. Tegenwoordig is het een gezinsattractie. De brug hangt op 300m hoogte boven de Arkansas rivier. Het uitzicht is hier adembenemend.  Royal Gorge Route Railroad

Elke dag vertrekken er 4 treinen vanaf het Santa Fe depot in Cañon City. Tijdens deze unieke toeristische attractie heeft u een geweldig uitzicht. De treinrit doorkruist de Royal Gorge en de Colorado Rockies, een prachtig landschap. De treinrit duurt ca 2 uur en u kunt naderhand o.a. genieten van een afternoontea in het Royal Gorge Mansion

Royal Gorge Bridge
Royal Gorge Bridge

Jeeptour langs Royal Gorge

Vanuit Cañon City worden er verschillende Jeep tours georganiseerd. Er zijn tours met een duur van een 2 uur maar zelfs ook van een halve dag. Tijdens de rit kunt u genieten van het spectaculaire uitzicht langs de rand van de diepe Royal Gorge kloof, maar ook indrukken op doen van de geschiedenis van de mijndistricten. De Jeep tours zijn geschikt voor alle leeftijden.   

Museum of Colorado Prisons

In deze voormalige vrouwengevangenis, is tegenwoordig het Museum of Prisons gehuisvest. In dit musem in Cañon City wordt de geschiedenis van het leven in de gevangenis tentoongesteld.   

Royal Gorge Park
Royal Gorge Park

Fun facts

- De hoogste hangbrug van de USA is de Royal Gorge Bridge, de oorsponkelijke toll fee bedroeg slechts 0.75 cent.

- De naam Cañon City stamt oorspronkelijk van het spaanse woord “Canyon”

- Op het welkomstbord van de stad staat “Corrections Capitol of the World”, men verwijst hiermee naar het aantal gevangenissen in de omgeving

- De bijnaam van Cañon City is “Klimaathoofdstad van Colorado”. Door een combinatie van de unieke geografische ligging en een hoogte van 1600m. wordt de stad beschermt tegen barre weersomstandigheden.


Klimaat

In Cañon City heerst een semi steppeklimaat. Cañon City heeft 325 dagen zon per jaar. In de zomermaanden is het warm, tussen juni en en september valt er weinig neerslag en de temperatuur loopt op tot boven de 30 graden Celcius. De wintermaanden zijn daarentegen vrij koud De gemiddelde temperatuur is dan doorgaans rond -7 graden Celcius.