Churchill

''De ijsberen hoofdstad van de wereld''

 • Hobby- en professionele fotografen komen aan hun trekken in Churchill. Let altijd op dieren in het wild.
  Wonderland voor fotografen
 • Met een beetje geluk kun je veel ijsberen tegelijk zien.
  Ijsberen
 • Typische muurschildering in Churchill, Manitoba.
  Op veel gebouwen in Churchill zijn muurschilderingen te vinden
 • Naast het kijken naar ijsberen heeft Churchill nog veel meer te bieden.
  Kajakken in Churchill
 • Beluga-walvissen zijn erg vriendelijke en nieuwsgierige dieren.
  Beluga walvis
 • Ook in de ruige toendra zijn er zomermomenten en natuur te ontdekken.
  Zomer in Churchill
 • Naast ijsberen kun je ook veel andere diersoorten ontdekken.
  Vossen in de sneeuw
 • De ijsberen verzamelen zich in de zomer in Churchill om zo snel mogelijk op zeehonden te kunnen jagen in de bevroren Hudson Bay.
  IJsbeer wacht tot de Hudson Bay is bevroren

Churchill

De kleine plaats met ongeveer 1000 inwoners in het noorden van de provincie Manitoba noemt zichzelf de "IJsbeerhoofdstad van de wereld". Naast ijsberen zijn er ook beluga-walvissen, verschillende soorten vogels en andere arctische dieren zoals de sneeuwhoen, sneeuwuil en vossen. In de wintermaanden fascineert het noorderlicht de bewoners en bezoekers van Churchill. Deze wereldberoemde bestemming is alleen per vliegtuig of trein te bereiken. 


 • Bekijk ijsberen
 • Bezoek hetn Itsanitaq Museum
 • Prince of Wales Fort
 • Verken de omgeving met een hondenslee
 • Bewonder het noorderlicht
 • Ga kajakken en word omringd door beluga-walvissen 


Ijsberen spotten

Het observeren van ijsberen in het wild is zeker een van de levenslange dromen van iedereen. In Churchill zijn er verschillende lokale aanbieders die toendratochten langs de kust (Churchill Wildlife Management Area) en soms ook een overnachting in Wapusk National Park aanbieden, altijd op zoek naar deze gigantische zoogdieren. Met een beetje geluk kunnen zelfs in de zomer ijsberen worden gespot, maar de kans wordt groter in de herfst, wanneer de beren zich verzamelen rond Churchill en wachten tot Hudson Bay is bevroren, zodat ze weer kunnen gaan jagen. Tijdens deze begeerde observatietours moet je altijd je camera bij de hand hebben, want ook andere dieren kunnen ieder moment tevoorschijn komen.


Nieuwsgierige ijsbeer
Nieuwsgierige ijsbeer

Itsanitaq Museum

Het Eskimo Museum herbergt een verzameling Inuit-houtsnijwerk en kunstwerken, enkele van de mooiste en oudste ter wereld. De cadeauwinkel op het terrein is gespecialiseerd in noordelijke boeken, Canadese Inuit-kunst, unieke ansichtkaarten, kunstkaarten, briefpapier en lokale bosbessen in blik.

Itsanitaq Museum
Itsanitaq Museum

Hondensleeën

Gehuld in warme kleding voel je in alle rust de energie van de vrolijke honden en de prachtige natuur. Afhankelijk van de aanbieder kan het ook zijn dat je zelf met het hondenteam mag rijden. Dit is niet te onderschatten, want de honden hebben een sterke wil om te werken en hebben daardoor veel trekkracht. Dus hou je stevig vast en geniet er gewoon van. Mis deze activiteit niet als je Churchill bezoekt!

Hondensledetocht
Hondensledetocht

Beluga walvissen

De witte beluga-walvissen behoren tot de vriendelijke bewoners in de zee. De populatie van ongeveer 55.000 koppen in het westen van Hudson Bay bestaat uit vrij kleinere dieren, die op volwassen leeftijd een gemiddelde lengte van 3 tot 4 meter bereiken en ongeveer 300 tot 500 kg wegen. De jongen zijn bij de geboorte al zo'n 1,5 meter lang. De volwassen dieren kunnen tot 22 km / u zwemmen en tot 600 meter diep duiken. Beluga's zijn erg communicatief en maken veel zingende geluiden. De beste manier om ze te bekijken is tijdens een kajaktocht, hoewel het kan gebeuren dat ze heel dicht bij de boot komen omdat ze erg nieuwsgierig zijn. Als je Churchill in de zomermaanden juli - augustus bezoekt, moet je zeker een Beluga-tour plannen.

Beluga walvis
Beluga walvis

Noorderlicht

Het zien van het noorderlicht staat voor veel mensen waarschijnlijk erg hoog op de bucketlist, net als het kijken naar ijsberen. In Churchill is de kans groot om de Aurora Borealis te ervaren en te observeren, zoals het noorderlicht officieel wordt genoemd, aangezien de locatie zich op het noordelijk halfrond bevindt. Dit fascinerende fenomeen, dat kan worden omschreven als een natuurlijke lichtshow, vindt ongeveer 300 nachten per jaar plaats. Dan is alleen een wolkenloze lucht nodig zodat we het noorderlicht vanaf de grond kunnen observeren. De ervaring heeft geleerd dat het noorderlicht het best kan worden waargenomen in Churchill in de maanden augustus / september en dan weer van eind januari tot eind april.

Noorderlicht
Noorderlicht