Lahaina

Whalers village

  • Coastline
    Coastline

Lahaina

In het westen van Maui ligt het historische walvisdorpje en de voormalige hoofdstad van Hawaï, Lahaina. De resten van het vissersverleden ziet u terug wanneer u door het levendige Front Street wandelt. Het zonnige klimaat van Lahaina en de ligging aan de oceaan bieden de perfecte achtergrond voor een verscheidenheid aan activiteiten en amusement. Denkt u hierbij aan snorkelen, surfen, zwemmen met schildpadden en natuurlijk niet te vergeten walvis spotten! Maar bezoekt u ook een luau, waar je kunt eten, drinken en de traditionele dansen van Polynesië kunt bekijken.

Things to do

1. Lahaina Historic Trail – deze “self guided“ historische wandeling duurt ongeveer een uur en neemt u mee langs vele nationale historische landmarks.

2. Lahaina Art Galleries – Lahaina heeft een goede reputatie opgebouwd als het gaan over kuntstmarkten en gallerijen. De Old Jail Gallery is de thuisbasis van 185 aangesloten kunstenaars en daarmee een van de grootste op Maui. Village Galleries is de oudste galerij van Maui met veelgeprezen lokale kunstenaars.

3. The Banyan Tree – koel lekker af in de schaduw onder een van de grootste banyanbomen in de Verenigde Staten. Geïmporteerd uit India en geplant voor het Lahaina Courthouse en de Lahaina Harbor in 1873, is deze uitgestrekte boom langs Front Street zo groot als een heel stadsblok en meer dan 18 meter hoog. Wanneer je afkoeling nodig hebt, kun je tweederde van een hectare wandelen in de schaduw van zijn uitgestrekte takken. Onder deze populaire ontmoetingsplaats worden veel evenementen en kunstexposities gehouden.

4. Jodo Mission – een Japanse Buddhistische tempel in Lahaina. Deze tempel heeft een van de grootste Boeddha beelden buiten Azië. Dit beeld werd in 1968 geïnstalleerd ter herdenking van de 11ste verjaardag van de aankomst van Japanse immigranten in Hawaï.


Omgeving

Lahaina is gelegen in het westen van Maui, ook wel Valley-Isle genoemd. Het eiland is niet bijzonder groot en vanaf Lahaina is het dus zeer goed te doen om een aantal niet te missen bezienswaardigheden te bezoeken. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan the Road to Hana of de bekende Haleakala krater. Maar ook de regio Wailea is van ongekende schoonheid en komt regelmatig terug in de top-10 lijsten van mooiste stranden.


Road to Hana
Road to Hana

Klimaat

Maui is een tropisch eiland in de Hawaiiaanse keten met een vrij mild klimaat dat het hele jaar door wordt getemperd door de Stille Oceaan. Zoals bij de meeste vulkanische tropische eilanden, herbergt het meerdere klimaten zoals woestijn, regenwoud en bergachtige klimaten. Gebieden met meer regenval zullen groener, weelderinger en vochtiger zijn, terwijl gebieden met weinig tot geen regenval droger, zonnig en warm zijn. Dit laatste is vooral in Lahaina, Kihei, Wailea, Haleakala en Kaupo.

Haleakala
Haleakala

Geschiedenis

Lahaina kent een lange historie welke reeds begon tussen de jaren 300 tot 700 toen Polynesische kolonisten naar Hawaï kwamen, reizend in kano’s. Ze waren honderden jaren de enige bewoners, totdat Tahitianen rond het jaar 1000 het archipel ontdekten. De eerste westerling die voet aan wal zette was Captain Cook, dit was rond het jaar 1778. Gedurende het derde bezoek aan de eilanden archipel werd Cook na een woordenwisseling doodgeschoten op 51-jarige leeftijd. Rond 1790 landde Kamehameha zijn oorlogsvloot aan de kust van Noord-Maui om de Hawaiiaanse eilanden te verenigen. In 1802 heeft King Kamehameha, Lahaina tot de hoofdstad van het Hawaiiaanse koninkrijk gemaakt. Hij bouwde hier een stenen paleis, Laihaina diende meer dan 50 jaar als het centrum van de Hawaiiaanse regering. Daarnaast is Lahaina ook zeer bekend om haar walvisvaart.


Whales
Whales