Las Cruces

Ontdek de zeer diverse omgeving

  • Organ Mountains
    Organ Mountains
  • White Sand Dunes
    White Sand Dunes

Las Cruces - New Mexico

Met de majestueuze Organ Mountains ten oosten en de machtige Rio Grande ten westen, staat Las Cruces als een oase op de kruising van de I-10 en I-25. Las Cruces is naast Albuquerque de een na grootste stad van New Mexico. De New Mexico State University is hier gevestigd, tussen kunstgalerijen en musea. De zon lijkt bijna altijd te schijnen in Las Cruces, dat gemiddeld 350 dagen per jaar een helderblauwe lucht kent, waardoor het de perfecte uitvalsbasis is om de adembenemende diverse omgeving te verkennen.

Bezienswaardigheden

1. Dripping Springs Natural Area – met uitzicht op Las Cruces zijn de Organ Mountains een toevluchtsoord voor wandelaars en avonturiers. Dit pittoreske gebied met rotsachtige toppen, smalle canyons en open bossen herbergt het Dripping Springs Natural Area, bekend om zijn “treurmuren“.

2. Old Mesilla Village – schilderachtig stadje net buiten Las Cruces waar het lijkt alsof de jaren stil hebben gestaan.

3. Recycled Roadrunner Sculpture – Deze enorme vogel domineert het landschap en kan bij daglicht niet worden gemist wanneer je vanuit het westen op de I-10 richting de Mesilla-vallei rijdt. De roadrunner is opgebouwd uit gevonden voorwerpen waaronder wieldoppen, kammen, tennisschoenen etc.. Je kunt er uren omheen lopen en ziet continu weer een ander item. Daarnaast is de roadrunner de mascotte van New Mexico.

4. Farmers & Crafts Market of Las Cruces – een markt van wereldklasse gelegen in het hart van Main Street Downtown Las Cruces. Alle goederen zijn handgemaakt of verbouwd in New Mexico. Er staan tal van bekwame ambachtslieden, boeren, bakkers, foodtrucks en getalenteerde lokale muzikanten.

5. New Mexico Farm and Ranch Heritage Museum – dit museum vertelt het verhaal van minstens 4000 jaar verbouwen van voedsel in deze regio dmv interactieve tentoonstellingen, demonstraties en educatieve programma’s. Het brengt het opmerkelijke verhaal ter gehore van vindingrijkheid en hoop, het verbindt generaties en weeft mensen uit verschillende culturen.


Omgeving

De omgeving van Las Cruces New Mexico is allesbehalve saai te noemen. Zo kunt u op ca. 50 minuten van de stad het nationale monument White Sands vinden een van ‘s werelds grootste natuurlijke wonderen. Grote golfachtige duinen van gipszand hebben 275 vierkante mijl woestijn overspoeld, waardoor ‘s werelds grootste gipsduinveld is ontstaan. Op 10 minuten van Las Cruces kunt u verkoeling zoeken in La Llorona Park welke grenst aan de Rio Grande rivier, deze ontspringt in Colorado en loopt zuiderlijk door New Mexico om uiteindelijk uit te monden in de Golf van Mexico bij Brownsville. En dan is er natuurlijk nog Dripping Springs Natural Area, een toevluchtsoord voor wandelaars en avonturiers. De orgels, die tot grote hoogte rijken worden zo genoemd vanwege de steile, naaldachtige torenspitsen die lijken op de pijpen van een orgel. 

Rio Grande
Rio Grande

Klimaat

Las Cruces is gelegen in een gebied met een woestijnklimaat. De beste reistijd om een bezoek te brengen is van maart t/m oktober, waarin je een aangename tot hete temperatuur hebt en amper tot weinig neerslag. 

White Sand Dunes
White Sand Dunes

Geschiedenis

Duizenden jaren geleden werd het gebied bewoont door oude indianen genaamd de Mogollon. Het warme klimaat was ideaal om te overleven en de rivier zorgde voor een constante aanvoer van voedsel en water. Na verloop van tijd verdwenen de Mogollons en lieten hun sporen na in rotsen en klovenwanden. Hun cultuur werd vervangen door een nieuwe generatie Mexicanen onder leiding van Don Juan de Onate. In 1598 trok Don Juan en zijn mannen namens de koning van Spanje en reisden vanu           it Mexico door El Paso, de Mesilla-vallei op weg naar Santa Fe. Hun route werd bekend als El Camino Real wat de koninklijke weg betekent. De expeditie van Onate markeerde de eerste grote Europese kolonisatie van Noord-Amerika en de Camino Real hielp het zuiden van New Mexico op de kaart te zetten. Aan het einde van de Mexicaans-Amerikaanse oorlog in 1848 namen de Verenigde Staten de controle over het zuiden van New Mexico over, met als gevolg een stormloop van kolonisten die een deel van het onbewerkte land wilden opeisen. De leiders werden gedwongen een beroep te doen op het Amerikaanse leger, deze stuurde luitenant Delos Bennett Sackett. De luitenant heeft het gebied in 84 stadsblokken verdeeld met elk vier percelen grond. De bewoners moesten tekenen voor hun nieuwe thuislocatie en op deze manier ontstond Las Cruces. Niemand weet precies waar de exacte naam vandaan komt, maar de meeste historici concluderen dat het is afgeleid van de Spaanse vertaling voor "de kruisen“. 

El Camino Real
El Camino Real