San Francisco

  • Deze brug verbindt het noorden van San Francisco met het  schiereiland van San Francisco.
    Golden Gate Bridge
  • Wist u dat de cable car in San Francisco een National Historic Landmark is?
    Cable Car
  • In Fisherman's Wharf ligt Pier 39 en de zeeleeuwen vinden het hier heerlijk om uit te rusten en te genieten van de zon.
    Zeeleeuwen Pier 39

Waarom een bezoek brengen aan San Francisco?

San Francisco ligt in Californië en is volgens velen een van de mooiste en populairste steden ter wereld. Dat komt niet alleen omdat de stad op 43 heuvels is gebouwd of om de leuke bezienswaardigheden of prachtige uitzichten, maar vooral omdat het een stad is met veel culturen en een vriendelijke bevolking.
De grote trekpleisters van San Francisco zijn de Golden Gate Bridge, Alcatraz, Lombard Street, Pier 39, Chinatown, homowijk castro en de cable cars

Hieronder staan meer tips en leuke weetjes, zodat u zeker weet dat u alles uit uw verblijf in San Francisco haalt!

Kies hier een San Francisco reis of excursie?

Onze Top 10!

1. Cable Cars: Een ritje met de Cable Car in San Francisco is een must! Deze trams die via een roulerende kabel onder het wegdek worden getrokken, zijn uniek in zijn soort en zijn de laatste handbediende kabeltrams die nog in gebruik zijn.

2. Lombard Street: Een korte straat van één huizenblok lang met wel 8 scherpe haarspeldbochten ligt in het centrum van San Francisco. U mag hier stapvoets met een auto doorheen rijden, maar let op dit kan alleen maar van boven naar beneden.

3. Alcatraz Island: Op Alcatraz Island ligt de beroemde gevangenis Alcatraz waar onder meer Al Capone gevangen heeft gezeten. Tijdens een bezoek krijgt u informatie over deze toendertijd zwaar bewaakte gevangenis via een audio head set tour.

4. Sausalito: Side trip vanuit San Francisco via de Golden Gate Bridge naar Sausalito, een charmant klein stadje aan de overkant van de baai. Je kan ernaar toe fietsen of rijden over de Golden Gate Bridge òf er met het pontje naar toe varen.

5. Painted Ladies: De painted ladies zijn huizen met drie of meer kleuren en deze liggen in San Francisco in de wijk Alamo Square. Om een painted lady te zijn moet het huis ook in Victoriaanse of Edwardiaanse stijl zijn.

6. Chinatown: Chinatown is één van de grootste Chinese gemeenschappen buiten China zelf. Ontdek de unieke winkeltjes en restaurants, het leukst is om deze drukke buurt van San Francisco overdag te bezoeken op Grant Avenue en Stockton Street, ’s avonds is er niet veel meer te beleven.

7. California Academy of Sciences: Dit museum bestaat onder andere uit een aquarium, een regenwoud in een glazen koepel van 4 verdiepingen hoog en een planetarium. U vindt het museum in het Golden Gate Park.

8. Twin Peaks: Dit zijn 2 heuvels beide 281 meter hoog en deze liggen in het Twin Peaks Natural Area. Loop naar de top voor een prachtig uitzicht (bij mooi weer) over de stad, Golden Gate Park, Golden Gate Bridge, Alcatraz en San Francisco Bay.

9. AT&T Park San Francisco: Het AT&T Park honkbalstadion ligt in de wijk South Beach aan de San Francisco Bay en hier kunt u een honkbalwedstrijd kijken van de San Francisco Giants.

10. Presidio San Francisco: Dit is een oorspronkelijke Spaans Fort en sinds 1848 in Amerikaanse handen. Nu is het een Nationaal Park met waanzinnige uitkijkpunten over de Golden Gate Bridge, de Baai en de oceaan. Bij mooi weer schiet je hier de mooiste plaatjes!

Golden Gate Bridge

De Golden Gate Bridge is 2737 meter lang en 67 meter hoog. De brug werd geopend in 1937. Destijds was dit de langste hangbrug ter wereld. Per jaar rijden er ruim 40 miljoen auto's over de Golden Gate Bridge. Er wordt alleen maar tol geheven (ca. 8 dollar) naar San Francisco toe, maar dit gebeurt alleen electronisch. Heb je geen electronische tolpas dan kun je vooraf of tot 48 uur nadat je over de Golden Gate bent gereden betalen. Je dient dan wel de kentekenplaat van de huurauto in te voeren.

Tevens is het mogelijk om deze brug lopend te betreden, tijdens uw wandeling kan het zijn dat u de brug voelt bewegen. Leuk om te doen, het kan namelijk ook flink waaien en de brug steekt maar liefst 225 meter boven het water uit. De kabels die over de brug liggen zijn bijna een meter dik. De Golden Gate is onderdeel van de Highway 101, die van Los Angeles in kustnabijheid via San Francisco helemaal naar Seattle leidt.

Bay Bridge

De Bay Bridge, welke minder bekend is dan de Golden Gate Bridge, verbindt de steden Oakland en San Francisco en ligt over de Baai van San Francisco.  

Golden Gate Bridge
Golden Gate Bridge

Omgeving

Napa Valley: Op ongeveer een uur ten noorden van San Francisco vindt u de wijnstreek Napa Valley.
Silicon Valley : Bent u nieuwsgierig naar waar alle belangrijke technologie bedrijven gevestigd zijn, zoals Google, Netflix, Facebook, Apple Inc. Etc? Breng dan een bezoek aan Silicon Valley. Dit is op een klein uurtje rijden ten zuiden van San Francisco. 


Alcatraz

Wanneer u in San Francisco bent, raden wij u aan om zeker een bezoek te brengen aan Alcatraz Island. In deze gevangenis hebben meer dan 1500 mensen gevangen gezeten. Een van de bekendste gevangene was Al Capone. Hij verbleef ongeveer 4 jaar op Alcatraz. U kunt vanaf Pier 41 een rondvaart naar Alcatraz maken, een gids vertelt u over de bijzonderheden van deze beruchte gevangenis.

Reserveer uw bezoek aan Alcatraz ruim voordat u  op reis gaat, een trip naar Alcatraz is doorgaans volgeboekt voor de eerstkomende dagen.

Alcatraz
Alcatraz

Cable Car

Een ritje met de Cable Car is eigenlijk de beste manier om San Francisco te ervaren. In 1873 reden voor het eerst de unieke Cable Cars in San Francisco. Het Cable Car museum is het zenuwcentrum van deze beroemde trams. Hier kunt u in een ondergrondse kijkruimte zien hoe de Cable Cars werken. In dit museum komt u alles te weten over de Cable Cars.

Cable Car
Cable Car

Lombard Street

De meest bekende heuvel is Russian Hill, al was het alleen maar om het prachtige straatje Lombard Street, dat door haar acht haarspeldbochten een gigantische toeristentrekpleister is geworden.

Lombard Street
Lombard Street

Pier 39

Fisherman's Wharf is een gezellig, toeristisch deel van San Francisco. Bij Pier 39 vinden we talloze restaurants. Maar kijk ook even op de vlonders in het water. Honderden zeeleeuwen liggen hier in de zon. Iets verderop, bij Pier 33 vertrekken boten naar Alcatraz en rondvaartboten. 

Fisherman's Wharf

Fisherman's Wharf is gebouwd in 1846 voor de schepen die hun goederen kwamen afleveren. Allerlei soorten vis werden er verhandeld. Tegenwoordig komen er veel toeristen naar Fisherman's Wharf om winkels te bezoeken of om lekker te eten in een van de vele restaurantjes. Vanaf Fisherman's Wharf ziet u het eiland Alcatraz liggen.

Fisherman's Wharf
Fisherman's Wharf

Coit Tower

Op Telegraph Hill ligt deze 64 meter hoge toren en heeft u een prachtig uitzicht over San Francisco.

Muir Woods National Monument

Het Muir Woods National Monument maakt deel uit van de Golden Gate National Area, het ligt op circa 12 mijl van de Golden Gate Bridge. Door de mist is het klimaat hier altijd vochtig en koel, dit schept een uitstekend klimaat voor de Redwood-bomen. De bomen zijn zo'n 75 meter hoog en 1000 jaar oud. De Redwood-bomen maken van dit park een uniek National Monument.

Coit Tower
Coit Tower

Iconische gerechten San Francisco

- Clam Chowder van Boudin San Francisco Sourdough aan de Fisherman’s Wharf - Clam Chowder is een romige soep met schelpdieren geserveerd in een uitgehold zuurdesumbrood.

- Cioppini van Tadich Grill - Dit gerecht met allerlei stukken vis, zoals krab, garnalen en witvis wordt gekookt in een bouillon van onder andere tomaat en wijn. Het gerucht gaat dat dit gerecht is ontstaan doordat Italiaanse vissers, welke geëmigreerd waren naar San Francisco, na een dag op zee de overblijfselen van de vis in 1 pot deden en daar dit heerlijke gerecht van maakten.

- Joe’s Special van Original Joe's - De Joe’s Special bestaat uit spinazie, uien, champignons, gehakt en eieren. Ergens in de jaren 1920 – 1930 had het restaurant alleen deze ingrediënten nog over en een klant wilde toch graag wat eten. Hij vroeg of ze dit wilde mixen en zo is dit gerecht ontstaan.

- IT’S-IT Ice Cream Sandwiches van IT’S-IT Ice Cream in Burlingname - In 1928 heeft George Whitney de ice cream sandwich gecreëerd en deze bestaat uit 2 havermoutkoekjes met ijs ertussen en chocola erover. Hemels! 

Omgeving

Napa Valley: Op ongeveer een uur ten noorden van San Francisco vindt u de wijnstreek Napa Valley.

Silicon Valley: Bent u nieuwsgierig naar waar alle belangrijke technologie bedrijven gevestigd zijn, zoals Google, Netflix, Facebook, Apple Inc. Etc? Breng dan een bezoek aan Silicon Valley. Dit is op een klein uurtje rijden ten zuiden van San Francisco.


Klimaat

San Francisco heeft een Mediterraans klimaat. Dit houdt in dat het in de zomer niet te warm wordt en in de wintermaanden veel neerslag kan vallen.

Oppervlakte

San Francisco is het centrum van de agglomeratie die ook bestaat uit de steden San Jose, Oakland en Berkely. Hier wonen in totaal 7 miljoen inwoners, waarvan meer dan 800.000 alleen al in de stad San Francisco.

Geschiedenis

San Francisco ligt aan de baai van San Francisco en hier hebben heel lang de indianen gewoond. Tot in 1769 een Spaanse expeditie de baai ontdekte en zich in 1776 hier vestigde in een missiepost genaamd San Francisco de Asis. Vanaf 1821 behoorde San Francisco de Asis tot Mexico, omdat deze onafhankelijk werd van Spanje. 

Op 4 juli 1776 hadden de Verenigde Staten zich onafhankelijk verklaard van Groot-Britannië. In 1846 begon de Mexicaan-Amerikaanse oorlog en de Verenigde Staten veroverde een groot deel van Californië. San Francisco de Asis werd toen al snel omgedoopt tot San Francisco. 

De stad groeide in de jaren daarna flink, omdat er goud en later ook zilver werd gevonden. In 1852 werd de Pacific Railroad opgericht om door middel van een spoorweg Californië te verbinden met het oosten.  

In de jaren 60 was San Francisco de hippie stad. In de jaren 70 onstond in de wijk The Casto een van de eerste gay neighbourhoods van Amerika. San Francisco is een voorstander van de homorechten.

Fun Facts!

- Elk jaar wordt er in San Francisco ook een Gay Pride gehouden, genaamd de San Francisco Pride

- De Wave Organ op de kust van San Francisco Bay is een soort instrument waarmee geluiden worden gemaakt door middel van de golven.

- In Livermore Outlet kunt u "shop till you drop"! Deze outlet ligt op circa 45 minuten rijden van San Francsico.

- In 1873 werden in San Francisco de eerste werkbroeken van denimstof gemaakt door Levi Strauss en  Jacob Davis.