Santa Fe

The City Different

  • De stad wordt gekenmerkt door de Spaanse Koloniale architectuur
    Spaanse Bouwstijl in Santa Fe
  • Historische bezienswaardigheden in Santa Fe.
    Loretto Chapel Santa Fe

Zuidelijke flair aan de voet van de Rocky Mountains

​Santa Fe is een van de meest bijzondere en kenmerkende steden van het Zuidwesten van de VS. De in 1607 door de Spanjaarden gestichte hoofdstad van de staat New Mexico fascineert de bezoekers door de indrukwekkende verhouding van geschiedenis, architectuur en cultuur. De gebouwen in Adobe stijl zijn in warme tinten uitgevoerd en geven samen met de historische panden en de vele kunstgaleries die typisch zuidelijke sfeer en charme aan de stad.

Onze Top 5!

- Loretto Chapel: In deze kapel, gebouwd tussen 1873 en 1878 kunt u talrijke oude kunstwerken en artefacten bewonderen. Het hoogtepunt van deze kapel is de wenteltrap die zonder ondersteuning en zuilen twee maal een 360 graden bocht maakt. Hiermee wordt deze trap als wonder bestempeld, omdat dit volgens diverse kenners constructief  gezien onmogelijk is.

- Palace of the Governors: Dit paleis werd in 1610 als eerste gebouw in Santa Fe opgericht. In de Spaanse Adobe stijl heeft dit paleis de omvang van een geheel huizenblok en domineert het centrum van de stad. Tegenwoordig is het paleis het oudste openbare gebouw van de VS dat continue in gebruik is.

- Museum of Indian Art and Culture: Het museum met Indiaanse kunst heeft ontelbare expositiestukken waarmee u een beeld krijgt van de architectuur, kunst, spraak en muziek van de oorspronkelijke bewoners van deze omgeving.

- Santa Fe Plaza: Dit charmante park ligt aan de noordzijde van het Palace of the Governors. 

- St. Francis von Assisi Cathedral: Deze rooms katholieke kerk staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties. 

Downtown en Santa Fe Plaza

Dit deel van de stad heeft veel Mexicaanse flair. Voor toeristen is dit een zeer interessant deel van Santa Fe door de historische gebouwen in Pueblo stijl, kleurige straatversiering, houten kunstwerken, een podium voor kunstenaars en natuurlijk de vele winkeltjes en restaurants. Ook 's avonds heeft dit deel van de stad genoeg te bieden met diverse nachtclubs en bars met live-muziek.

De details van Santa Fe
De details van Santa Fe

De Musea

De stad biedt een enorm aanbod van musea. Zeker de moeite waard is het O'Keeffe Museum. Dit museum is vernoemd naar de bekendste kunstschilderes van New Mexico, Georgia O'Keeffe. Het museum toont ca. 1000 kunstwerken uit een periode van 1902 tot 1984 waarvan tevens het grootste deel van het werk van O'Keeffe.

Net buiten het centrum van de stad ligt de Museumheuvel, de thuisbasis van vier andere musea gewijd aan koloniaal-Spaanse kunst en het vakmanschap van Indiaanse culturen. De individuele gebouwen zijn verbonden door voetpaden. Een mooi plein en het gezellige museumcafé nodigen u uit om even te ontspannen.

De nieuwste attractie is het Meow Wolf Art Complex. Meow Wolf is een kunst- en entertainment groep die in een voormalig bowlingcentrum een keur aan interactieve belevingen en optredens biedt. Het complex werd gefinancierd door Game of Thrones auteur George R.R. Martin.

Indian Arts Museum
Indian Arts Museum

Uitstapjes in de omgeving

Niet alleen Santa Fe zelf is een bezoek waard, maar ook de omgeving heeft veel te bieden. Bezoek bijvoorbeeld Taos, een kleine kunstgemeenschap met veel historische adobe-gebouwen, kunstgalerijen en musea op iets meer dan 100 km ten noorden van Santa Fe.

Ongeveer 45 minuten rijden van Sante Fe, vindt u het Bandelier National Monument, een park met als belangrijkste attractie  de Indiase grotwoningen en ruïnes, die teruggaan tot circa 1150. Dankzij de zachte tufsteen, was het mogelijk om de woningen te creëren, de zogenaamde klifwoningen die gedeeltelijk  zelfs uit meerdere verdiepingen bestaan. Dit biedt een indrukwekkend beeld over  het leven van de Indianen, die tussen ongeveer 1150 en 1500 in deze woningen leefden.

Bandelier National Monument
Bandelier National Monument

Fun Facts!

1. Santa Fe, opgericht in 1607, is niet alleen de oudste, maar ook de hoogste hoofdstad van de Verenigde Staten, op een hoogte van 7000 voet (ongeveer 2134 meter) boven de zeespiegel.

2. De originele en volledige naam van de stad is La Villa Real de la Santa Fé de San Francisco de Asís - de koninklijke stad van het heilig geloof van Sint Franciscus van Assisi.

3. Met meer dan 100 galerijen die Canyon Road voor ongeveer een halve mijl omsluiten, heeft dit deel van Santa Fe de hoogste dichtheid aan kunstgalerijen over de hele wereld.

4. In het paleis van de gouverneurs schreef Lee Walton zijn wereldberoemde roman "Ben Hur" in het kantoor van de gouverneur.