Santa Monica

Mooie kustplaats in L.A. County

 • De Santa Monica Pier is erg populair bij zowel toeristen als de lokale bevolking.
  Santa Monica Pier
 • Het mooie begin van Santa Monica Main Street.
  Santa Monica
 • Santa Monica Downtown
  Santa Monica Downtown
 • Santa Monica - Route 66
  Santa Monica - Route 66
 • Santa Monica Beach
  Santa Monica Beach

Pier, stranden & winkels

Prachtige zandstranden, zo'n 300 dagen zon per jaar, talrijke winkelmogelijkheden, een groot culinair aanbod en de nabijheid van de stad Los Angeles: dit alles maakt het charmante kustplaatsje Santa Monica tot een populaire bestemming voor een ontspannen strandvakantie.

Een van de hoogtepunten van Santa Monica is zeker het herkenningspunt van de stad: de Santa Monica Pier. Hier eindigt niet alleen de beroemde Route 66, maar ook 's werelds meest populaire kermis, het beroemde Pacific Park, is te vinden op de historische pier, waar al talloze Hollywood-producties plaatsvonden.


Highlights

- Santa Monica Pier - ongeveer 400 meter lange pier met pretpark, aquarium, winkels, restaurants en bars

- Santa Monica Beach - 5 kilometer lang stuk strand met een mooie boulevard

- Third Street Promenade - Een winkelstraat ontworpen als voetgangersgebied met goede winkelmogelijkheden

- Farmers Markets - uitstekende boerenmarkten met regionale specialiteiten en een festivalsfeer

- South Bay Bike Trail - ongeveer 35 kilometer lang fietspad dat direct langs de Pacifische kust van Santa Monica naar het zuiden van Torrance Beach leidt


Santa Monica Pier

De beroemde Santa Monica Pier bestaat eigenlijk uit twee naast elkaar geplaatste pieren: de smalle gemeentelijke pier, die in 1909 werd gebouwd om het rioolwater van de stad in zee af te voeren, en de kortere maar bredere Pleasure Pier, die zeven jaar later werd gebouwd met als doel hier een pretpark te bouwen. Dankzij het Pacific Park, zoals het pretpark nu heet, hangt er nog steeds een kermissfeer te midden van een uniek stranddecor. Naast een op zonne-energie aangedreven reuzenrad, dat een geweldig uitzicht op de kust van Los Angeles biedt, vinden bezoekers hier ook een kleine achtbaan en diverse andere klassieke - en in sommige gevallen historische - kermiswinkeltjes die - dankzij passende verlichting - de pier vooral 's avonds in vele kleuren laten stralen.

Daarnaast bieden souvenirwinkels, restaurants, bars en een aquarium, waar ongeveer 100 vissen en andere zeedieren te bewonderen zijn, tal van andere uitgaansgelegenheden. De beroemde Route 66 eindigt direct op de pier, een souvenirfoto bij het bord "Santa Monica 66 - End of the Trail" mag je niet missen.

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de pieren, raden we je aan deel te nemen aan een van de gratis rondleidingen die in de weekenden worden aangeboden en waarin de historische achtergrond van de attractie wordt uitgelegd.


Santa Monica Pier
Santa Monica Pier

Santa Monica Beach

Als u Santa Monica bezoekt, neem dan voldoende tijd om te genieten van het prachtige strand, een van de beroemdste in Zuid-Californië, dat zich ruim 3 mijl langs de kust uitstrekt.

Of u nu gewoon wilt ontspannen in de zon, wilt gaan surfen of wilt gaan peddelen, Santa Monica Beach heeft veel te bieden. Een leuke manier om het stuk kust te leren kennen is een fietstocht over de 32 kilometer lange South Bay Bike Trail, die door de lokale bevolking "The Strand" wordt genoemd en die direct langs de Pacifische kust leidt. Voor degenen die liever wandelen, raden we een wandeling aan langs de Ocean Front Walk, de met palmbomen omgeven strandpromenade van Santa Monica.

Ten noorden van de pier ligt het Annenberg Community Beach House, een vrijetijdsvoorziening met een speelruimte voor kinderen, een café, een prachtig zwembad, gratis wifi, een galerie, volleybalvelden op het strand en regelmatig culturele evenementen. Lidmaatschap is niet vereist om de faciliteit te bezoeken, iedereen is hier welkom. Het is echter aan te raden om van tevoren in te schrijven, aangezien er maar een beperkt aantal tickets voor het zwembad is. Achter het Annenberg Beach House, op een iets verhoogde positie, strekt zich het smalle maar brede Palisades Park uit: vanaf hier zijn er altijd prachtige uitzichten op het strand, de zee en de kustbergen. Een hoogtepunt voor kinderen is de North Beach Playground, die twee aparte speelruimtes voor kinderen van 2 tot 5 jaar en van 5 tot 8 jaar omvat en niet alleen glijbanen en schommels heeft, maar ook veel geweldige klimmogelijkheden.

Ten zuiden van de Santa Monica Pier ligt Original Muscle Beach, dat een belangrijke rol speelde in de fitnessboom van de jaren dertig in Santa Monica en de omliggende steden in de regio. In de jaren vijftig werd Muscle Beach aanvankelijk gesloten en herbouwd in Venice Beach. Ondertussen wordt het strand weer onderhouden door de stad en kan de 80 jaar oude uitrusting nog gebruikt worden voor trainingen.


Santa Monica Beach
Santa Monica Beach

Shopping & culinaire mogelijkheden

Santa Monica biedt een diversiteit aan winkelmogelijkheden in acht wijken met elk hun eigen karakter.

Bijzonder is de Third Street Promenade in het centrum, de levendigste wijk van Santa Monica, die - geheel atypisch voor de VS - is ontworpen als voetgangersgebied. Naast een groot aantal cafés en restaurants zijn hier natuurlijk alle hippe en bekende merkwinkels en boetiekjes gevestigd. Talrijke straatartiesten, die 's avonds voor entertainment zorgen met hun livemuziek en de romantisch verlichte bomen, dragen bij aan de prachtige flair van deze populaire winkelstraat. Ook een bezoek waard is het winkelcentrum Santa Monica Place in het oosten, waar - in meer dan 100 winkels - voornamelijk merkkleding wordt aangeboden.

In Main Street klopt het artistieke hart van de stad dankzij talrijke galerieën en kleine boetiekjes met voornamelijk handgemaakte accessoires van regionale kunstenaars. Aan de andere kant ademt de met bomen omringde Montana Avenue een chiquere winkelsfeer uit met meer dan 150 restaurants en hippe designerboetieks.

Een hoogtepunt dat in bijna alle wijken van Santa Monica regelmatig plaatsvindt, zijn de populaire en kleurrijke boerenmarkten, waar vers voedsel en regionale specialiteiten worden verkocht in veelal felle zon. Veel van deze boerenmarkten bieden in de regel niet alleen een uitstekend assortiment eersteklas producten - die de topchefs in de regio in voorraad hebben - maar vaak ook een gevarieerd entertainmentaanbod voor het hele gezin. Als u een van deze markten bezoekt, moet u zeker op een lege maag komen om niets van het fantastische eten te missen.

Dat geldt ook voor het gevarieerde culinaire aanbod dat te vinden is in de talrijke restaurants door de stad. Of je nu dineert in een chique restaurant met Michelinster als de eersteklas Mélisse of - heel nonchalant - liever speciale burgercreaties probeert, dat kan bijvoorbeeld bij Pono Burger of Father's Office, Santa Monica heeft voor elke smaak de juiste keuken.


Third Street Promenade
Third Street Promenade

Omgeving

Niet alleen Santa Monica zelf, maar ook de omgeving biedt een scala aan mogelijkheden om uw verblijf aan de Californische kust afwisselend te maken.

Bezoek bijvoorbeeld de Getty Villa, gelegen aan het oostelijke uiteinde van Malibu Beach, ongeveer 10 kilometer ten noorden van Santa Monica, die architectonisch gebaseerd is op een gebouw dat in 79 na Christus werd verwoest door een vulkaanuitbarsting in de Romeinse stad Herculaneum. Naast de architectuur en de tuinen overtuigen de circa 44.000 objecten uitsluitend uit Griekse, Romeinse en Etruskische oudheden die de museumhuizen herbergen. De toegang is in principe gratis, alleen wordt momenteel een vergoeding van USD 15 in rekening gebracht voor het parkeren. Omdat het aantal bezoekers echter beperkt is, moeten tickets vooraf online worden gereserveerd.

Als je de drukte aan de kust wilt ontvluchten en wat meer natuur wilt ervaren, ga dan naar Topanga State Park, dat zich uitstrekt tussen Pacific Palisades en Encino en zich uitstrekt tot in de Santa Monica Mountains. Tussen de groene toppen kunnen avonturiers zich verheugen op een groot netwerk van heerlijke wandelpaden. De ongeveer 10 kilometer lange Parker Mesa Overlook biedt bijvoorbeeld een prachtig uitzicht op Santa Monica Bay, terwijl de Santa Ynez Falls Trail, die ook erg populair is bij gezinnen op 4 kilometer, door schaduwrijke bossen en uiteindelijk naar een kleine waterval leidt.

Wil je meer zien van de prachtige stranden rondom Los Angeles? Ga dan vanuit Santa Monica naar het zuiden. Vele andere kleinere en grotere stukken strand en baaien, maar ook heerlijke badplaatsen wachten hier op u, elk met zijn eigen karakter en charme. Voor meer informatie over de stranden in Zuid-Californië klik hier.


Getty Villa
Getty Villa