Sioux Falls

Best Little City in America

 • Sioux Falls
  Falls Park
 • Sioux Falls
  St Joseph Cathedral
 • Sioux Falls
  Sioux Falls Downtown
 • Sioux Falls
  SculptureWalk
 • Sioux Falls
  Arc of Dreams

City of Waterfalls

Sioux Falls ligt in het zuidoosten van South Dakota en is met bijna 184.000 inwoners niet alleen de grootste stad in deze Amerikaanse staat, maar ook een van de snelst groeiende metropolen in de regio. Sioux River, gesticht aan de oevers van de Big Sioux River in 1856, was een van de eerste stedelijke ontwikkelingen in South Dakota.

Tegenwoordig maakt Sioux Falls, dat zichzelf de naam "Best Little City in America" heeft gegeven, niet alleen indruk met zijn interessante geschiedenis, maar ook met een levendige flair van de grote stad. De zomer wordt beschouwd als de beste reistijd, alhoewel het hele jaar door gevarieerde buitenactiviteiten worden aangeboden.


Toeristische attracties

- het Falls Park met zijn watervallen en historische gebouwen

- de SculptureWalk in het centrum van Sioux Falls

- het Good Earth State Park bij Blood Run

- het Old Courthouse Museum


Falls Park

Slechts een paar honderd meter van het stadscentrum, zijn de Big Sioux River-watervallen, die de lokale bevolking simpelweg "The Falls" noemt, al duizenden jaren het middelpunt van het leven voor de inwoners van dit gebied. De watervallen zijn omgeven door een groen gebied van 50 hectare, het Falls Park. Het roze kwartsietgesteente, het Sioux-kwartsiet, dat typerend is voor de regio en waarover de Sioux Falls geleidelijk zo'n 30 meter stort met meer dan 28.000 liter per seconde, is overal in het park te vinden.

Het in het park gelegen bezoekerscentrum heeft veel informatie over de stad en de omgeving, en vanuit de aangebouwde uitkijktoren krijg je ook een goed overzicht van het park en de bestaande historische gebouwen. Naast de overblijfselen van de eens zeven verdiepingen tellende Queen Bee Mill, die in 1881 werd gebouwd door ondernemer Richard Pettigrew en dienst deed als graanmolen totdat deze slechts twee jaar later werd gesloten, vind je ook het voormalige Light & Company Building, waarin nu een café is gevestigd. Het mooie terras biedt in de zomermaanden een geweldig uitzicht op de watervallen.


Falls Park
Falls Park

SculptureWalk en het centrum van Sioux Falls

In het stadscentrum, rond Phillips Avenue, vinden bezoekers de SculptureWalk, die bestaat uit een collectie van nu meer dan 60 sculpturen die verspreid zijn over het centrum. Elk jaar wordt tussen mei en september een soort wedstrijd georganiseerd, waarbij het publiek zijn favoriet uit alle kunstwerken kan kiezen, de winnende kunstenaar ontvangt de "People's Choice Award".

De "Arc of Dreams", ingehuldigd in 2019, is een absolute blikvanger, een massieve stalen boog die de Sioux-rivier overspant over een lengte van vijf en een hoogte van maximaal 21 meter tussen 6th en 8th Street. Hij is een eerbetoon aan alle dromers uit het verleden, het heden en de toekomst die geloven dat hun dromen kunnen uitkomen.

Phillips Avenue en de parallelle Main Avenue bieden niet alleen interessante kunstwerken, maar ook gevarieerde winkelmogelijkheden. Als je echt meteen wilt toeslaan, moet je de Empire Mall in het zuidwesten van de stad bezoeken. Met meer dan 140 winkels trekt het jaarlijks meer dan zeven miljoen bezoekers.

Degenen die geïnteresseerd zijn in theater, livemuziek en wetenschap, moeten het Washington Pavilion bezoeken, dat in 1999 werd geopend. Naast een kunstgalerie is er ook een concertzaal, theater, bioscoop en wetenschapsmuseum, die dankzij interactieve praktijktentoonstellingen ervaringen voor het hele gezin biedt.

Slechts een paar stappen verwijderd van het centrum vindt u de "East Bank" aan de oostelijke oever van de Big Sioux River: Kleine winkeltjes en bars zijn nu verhuisd naar de oude pakhuizen, die zorgvuldig zijn gerenoveerd. De talrijke microbrouwerijen met elk hun eigen karakter zijn hier bijzonder de moeite waard.


Sculpture Walk
Sculpture Walk

Good Earth State Park at Blood Run

Een nationaal monument is te vinden op slechts een paar minuten buiten het centrum van Sioux Falls: in het zuidoosten van de stad, midden in het groen, ligt het Good Earth State Park bij Blood Run, een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in de Verenigde Staten. Van ongeveer 1500 tot het begin van de 18e eeuw lag hier het indianendorp van de Oneata-cultuur, dat zich zelfs tot een grote stad ontwikkelde en in de belangrijkste tijden zo'n 10.000 inwoners telde. Het bezoekerscentrum van het park, dat ook dienst doet als museum, biedt interessante en uitgebreide informatie over het leven en de geschiedenis van de Oneata-bevolking. Daarnaast zijn er pittoreske wandelroutes in het prachtige hoge prairielandschap, die een bezoek ook de moeite waard maken.

Good Earth State Park
Good Earth State Park

Old Courthouse Museum

Het Old Minnehaha County Courthouse, gebouwd uit de roze kwartsietrots, Sioux-kwartsiet, typisch voor de regio, in 1890, is een van de oudste gebouwen in Sioux Falls. Sinds 1974 huisvest het voormalige gerechtsgebouw van drie verdiepingen een museum, waar bezoekers dankzij permanente en wisselende tentoonstellingen een goed inzicht krijgen in het begin van de stad en de geschiedenis van de regio. Naast enorme muurschilderingen zijn er ook historische kunstwerken, een gerestaureerde rechtszaal en een juridische bibliotheek. 

Old Courthouse Museum
Old Courthouse Museum