Truth or Consequences

Truth or Consequences

  • Rio Grande
    Rio Grande

Truth or Consequences - New Mexico

  • Een bijzondere naam voor een bijzonder stadje gelegen aan de Rio Grande in New Mexico. Voorheen genaamd Hot Springs, echter op 31 maart 1950 gewijzigd naar de naam van het populaire radioquizprogramma welke gepresenteerd werd door Ralph Edwards “Truth or Consequences“. De bewoners van Hot Springs stemden in met de naamsverandering en Ralph Edwards kwam er heen om zijn quizprogramma live uit te zenden. Hot Springs, tegenwoordig dus afgekort T or C ontstond na de bouw van de Elephant Butte Dam and Resevoir. Daarnaast zijn er in het verleden vele warmwaterbaden geweest, welke momenteel zijn steeds erg populair zijn.


Things to do

1. Elephant Butte Lake State Park – op 5 minuten rijden ligt dit meer waar u kunt kayakken en vissen, tevens heeft u hier toegang tot de Rio Grande

2. Cuchillo Ghost Town – 20 minuten ten noorwesten van T or C gaat u terug in het oude verleden van de Apachees, hier treft u de oude winkel en bar aan welke gebouwd is in 1850. De kerk is in 1907 herbouwt daar deze verwoest was door overstromingen

3. Geronimo Springs Museum – dit museum is een funky terugkeer naar verleden tijden. Het herbergt een vreemde verzameling artefacten en herinneringen. Het museum is zeker niet politiek correct en slaat eigenlijk nergens op maar is een must-see in T or C.

4. Caballo Lake State Park – gelegen op 16 mijl zuiderlijk van T or C aan de Rio Grande. Caballo Lake is in de jaren dertig ontstaan nadat er een aarden dam gebouwd is over de Rio Grande.

5. Hot Springs – sinds voordat er geschiedenis geschreven werd hebben de therapeutische voordelen van de warmwaterbronnen in dit gebied mensen aangetrokken.


Omgeving

De omgeving heeft een diversiteit aan natuur te bieden. Allereerst staat het gebied natuurlijk bekend om haar vele hot springs. Daarnaast is het gelegen tenmidden van verschillende natuurgebieden t.w. White Sand National Monument, Gila National Forest en de Rio Grande. Bekende plaatsen welke op relatief korte afstand liggen zijn Albuquerque en El Paso.

Albuquerque
Albuquerque

Klimaat

T or C heeft een koel woestijnklimaat. Het zomerseizoen vanaf april tot juni is erg droog met veel temperatuurschommelingen. Vanaf juli wordt het er erg heeten het winterseizoen vanaf oktober tot maart is gekenmerkt door aangename milde en zonnige dagen en koude tot zeer koude nachten.

Besneeuwde bergtoppen
Besneeuwde bergtoppen

Geschiedenis

Het gebied staat bekend om zijn warmwaterbronnen, het eerste openbare bad in het gebied werd eind 19e eeuw gebouwd op de John Cross Ranch boven Geronimo springs. De grote nederzetting begon echter pas met de bouw van de Elephant Butte Dam and Reservoir in 1912, deze dam werd voltooid in 1916 en maakte deel uit van het Rio Grande project. In de late jaren ‘30 was Hot Springs gevuld met 40 verschillende natuurlijke warmwaterbronnen. De stad veranderde haar naam in Truth or Consequences als resultaat van een radioshowwestrijd. De gastheer Ralph Edwards van het destijds alom bekende radio programma Truth or Consequences kondigde aan het programma voor haar 10e verjaardag uit te zenden in de stad die zichzelf naar de show zou vernoemen. Dit gebeurde op 31 maart 1950 en de volgende dag werd het programma vanaf daar uitgezonden. Edwards heeft de stad vanaf dat moment ieder jaar het 1e weekend van mei bezocht. Tegenwoordig wordt nog steeds het eerste weekend van mei Fista gevierd.


Good old times
Good old times
Truth or Consequences, New Mexico