Bagagereglementen

Op deze pagina vindt u alles over bagage op de vlucht en in uw huurauto

Bagage op transatlantische vluchten

Informatie is t.a.t. onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen

Ruimbagage op lijndienstvluchten naar VS & Canada

Vanaf Amsterdam, Brussel of Düsseldorf geldt: maximaal 2 stuks check-in bagage per persoon. De eerste koffer kunt u veelal gratis inchecken, uitzonderingen daargelaten. De meeste maatschappijen berekenen voor de tweede koffer een fee van ca. USD/CAD 100-200 per enkele reis. Ieder bagagestuk mag maximaal 158 cm. groot zijn (lengte + breedte + hoogte), het gewicht niet meer dan 23 kg. In Business Class bedraagt het maximale gewicht meestal 32 kg. per bagagestuk. Verifieer specifieke informatie over bagagevoorwaarden op de website van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij(en).

Handbagage op lijndienstvluchten naar de VS & Canada

Vanaf Amsterdam, Brussel en Düsseldorf geldt: maximaal 1 stuk handbagage per persoon en deze mag niet groter zijn dan 55 x 25 x 35 cm. (lengte + breedte + hoogte), het gewicht meestal niet meer dan 6 kg. Bij een aantal luchtvaartmaatschappijen mag u ook een extra persoonlijk item meenemen, zoals een handtas of laptoptas. Verifieer specifieke informatie over bagagevoorwaarden op de website van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij(en).

Restricties voor handbagage

Het is verboden om vloeistoffen en gels mee te nemen aan boord en in de ‘clean area’ op de luchthaven (het gebied na de veiligheidscontrole), tenzij deze in kleine verpakkingen van maximaal 100 ml. zitten, waarbij het totaal van die verpakkingen per reiziger niet meer mag zijn dan wat in een plastic afsluitbare zak van 1 liter past. Denk hierbij aan o.a. drankjes, shampoo, parfums, deodorant, crèmes, lotions, tandpasta, haargel en vergelijkbare producten. Toegestaan zijn baby- en/of dieetvoeding, voorgeschreven medicijnen, waarbij de naam op het medicijn correspondeert met de naam op het vliegticket, insuline en overig essentiële niet voorgeschreven medicijnen. Bij de gate vinden controles plaats op elektronische apparatuur in de handbagage, waaronder telefoons, laptops, tablets en camera’s. Om deze aan boord te kunnen meenemen, dient u deze op verzoek te kunnen inschakelen. Zorg dan ook dat uw elektronische apparatuur is opgeladen.

Bagage overgewicht

Wanneer uw koffer zwaarder dan 23 kg. is, kan de luchtvaartmaatschappij u laten betalen voor het overgewicht. Verifieer specifieke informatie over de kosten hiervan op de website van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij(en). Ter indicatie: American en British Airways berekenen voor een koffer die meer weegt dan 23 kilo, maar niet zwaarder is dan 32 kilo, een bedrag van ca. USD 100. Bij andere maatschappijen kan het gewicht eventueel ook per kilo worden aangeslagen.

Bagage op binnen-Amerikaanse vluchten

Informatie is t.a.t. onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen

Ruimbagage binnen-Amerikaanse vluchten

Maximaal 2 stuks check-in bagage per persoon. De meeste luchtvaartmaatschappijen berekenen voor zowel de eerste als tweede koffer (binnen de normale afmetingen) fees van ca. USD/CAD 20-150 per enkele reis per bagagestuk, te voldoen bij check-in. Let op, dit geldt ook voor korte vluchten bijvoorbeeld tussen de Hawaiiaanse eilanden of voor vluchten bijvoorbeeld van Florida naar de Bahama's. Verifieer specifieke informatie over bagagevoorwaarden op de website van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij(en).


Handbagage binnen Noord-Amerika

Maximaal 1 stuk handbagage per persoon en deze mag niet groter zijn dan 55 x 25 x 35 cm. (lengte + breedte + hoogte), het gewicht meestal niet meer dan 6 kg. In sommige gevallen mag u ook een extra persoonlijk item meenemen, zoals een rugzak of laptoptas. Bij zogenoemde 'light' of 'unbundled fares' kan het voorkomen dat u alleen handbagage mag meenemen wat onder de stoel voor u past en kunt u de overhead bin niet gebruiken. Verifieer specifieke informatie over bagagevoorwaarden op de website van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij(en).


Overstappen met bagage

Bagage bij overstappen

Indien u tijdens uw reis gaat overstappen, zal de baliemedewerker aan het begin van uw reis uw bagage doorgaans 'doorlabelen' naar het eindpunt van uw vliegbestemming. Indien u een overstap in de Verenigde Staten heeft, gaat u op het vliegveld van inreis ('port of entry') door de douane. 

Na de douane haalt u uw koffer van de transportband en brengt deze langs de 'Immigration & Agricultural Inspection'. Na deze inspectie zet u uw koffer, die al gelabeld is tot het eindpunt van uw reis, weer op de transportband voor doorreizende passagiers. Uw koffer vervolgt zijn reis, zonder dat u deze opnieuw hoeft in te checken. 

Bij een overstap binnen Europa ziet u uw bagage normaliter pas op de eindbestemming terug en hoeft u deze tijdens het overstappen niet door enige vorm van inspectie te brengen.

Overige bagagezaken

Afsluiten van uw bagage

Aangezien douane- en veiligheidsbeambten op luchthavens ook zonder uw aanwezigheid het recht hebben om ingecheckte bagage te openen, raden wij u aan uw bagage niet af te sluiten of hiervoor een TSA-slot te gebruiken. 

TSA sloten

TSA-sloten zijn ontwikkeld om schade aan bagage te voorkomen. Het TSA-slot is goedgekeurd door de Amerikaanse veiligheidsinstantie die ingecheckte bagage moet controleren. TSA-sloten worden door de douane met een loper geopend en gesloten zonder schade toe te brengen aan de bagage. Sluit u uw koffers wel af, dan is dit volledig op eigen risico en dekt uw verzekering de ontstane schade niet. 

Logo van TSA gecertificeerde sloten

Bepaalde zaken beter niet inchecken

Medicijnen, elektronische apparatuur en andere waardevolle spullen kunt u beter in uw handbagage vervoeren.  Indien u twijfelt of u bepaalde goederen mag meenemen, lees dan dez e pagina of informeert u bij de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.

Kinderen

Een kind vanaf twee jaar met eigen stoel heeft dezelfde bagagevrijdom als een volwassene. Een baby t/m één jaar heeft geen recht op bagagevrijdom. De bagage van de baby dient binnen de bagagevrijdom van de ouder(s) te vallen. Wel mag er een kinderwagen of buggy meegenomen worden.  Deze kinderwagen/buggy kunt u meenemen tot aan de gate. Voor het instappen wordt de kinderwagen/buggy in het ruim van het vliegtuig gebracht; op uw bestemming kunt u deze weer ophalen bij het verlaten van het vliegtuig of op de bagageband.

Verloren bagage

Verloren bagage

Wat te doen als bagage niet is aangekomen? Door tal van omstandigheden kan het soms gebeuren dat uw bagage niet met u meegevlogen is, bijvoorbeeld door laat in te checken, vertragingen, veiligheidsmaatregelen of defecte bagagebanden en stakingen.

Bij het inchecken ontvangt u een klein label met streepjescode, dat veelal op de ticketomslag wordt geplakt, als bewijs dat u de bagage bij de luchtvaartmaatschappij heeft ingeleverd. Vanaf dat moment is de maatschappij verantwoordelijk voor uw bagage.

Indien uw koffers niet op de bagagebanden verschijnen, dan moet u hiervan op het vliegveld aangifte doen en een P.I.R. (property irregularity report) laten opmaken. Hiermee doet u aangifte van vermissing en geeft u tevens door hoe u te bereiken bent en waar de bagage afgeleverd kan worden, indien deze met een latere vlucht alsnog arriveert. De balie hiervoor vindt u veelal in de buurt van de bagagebanden en heet vaak: Lost & Found, Bagage Claim of Bagage Reclaim.

Verlaat nooit de luchthaven voordat u aangifte heeft gedaan. Doet u dit niet, dan geeft u aan de bagage ontvangen te hebben en kunt u nergens aanspraak op maken.

Bagage in uw huurauto

Huurauto bagage

Exit Reizen en de autoverhuurders kunnen geen specifieke merken auto’s garanderen, maar alleen het door u geboekte type huurauto. Ter plaatse krijgt u een specifiek merk van de door u geboekte categorie toegewezen of mag u, bij de grotere verhuurlocaties, eventueel zelf een auto uit uw categorie uitkiezen. 

Zowel Exit Reizen als de autoverhuurder heeft voor vertrek geen inzage in de exacte afmetingen van de bagageruimte van een huurauto en de grootte van de door de reiziger meegenomen bagage. Het is om die reden dat Exit Reizen geen garanties kan afgeven m.b.t. het moeiteloos passen van bagage van enige reiziger in welke huurauto dan ook.

Bagagetips

Reist u met grotere koffers die een harde buitenkant hebben, dan is het handig om rekening te houden met de beperkingen van een kofferbak bij een personenauto. Bij kleinere auto's (bv. type Economy en Compact) is slechts bagageruimte voor twee personen. Een grotere sedan of SUV is vaak niet heel veel duurder en biedt door de anders vormgegeven laadruimte veel meer comfort tijdens een rondreis. Een alternatief is om naast evt. harde koffers ook een aantal zachtere tassen mee te nemen, welke beter gebruik kunnen maken van de overige ruimte in een kofferbak.