Grand Canyon

  • Grand Canyon Uitzicht
    Grand Canyon Uitzicht

Grand Canyon National Park

De Grand Canyon is 1 van de bekendste national parken van de Verenigde Staten. Meer dan 6 miljoen mensen bezoeken ieder jaar de 443 kilometer lange kloof in de staat Arizona.

De Grand Canyon is de 'must-see' vakantiebestemming in West-Amerika! De grootsheid is bij de eerste aanblik al overweldigend. De Grand Canyon is één groot, door de natuur geschapen, wereldwonder. De canyon is in miljoenen jaren uitgeslepen door de Colorado River, waarna ook vorst en wind hun invloed op het landschap hebben gehad. De Colorado River heeft zich een weg gebaand door verscheidene rotslagen, waardoor de Grand Canyon al die verschillende kleurlagen heeft gekregen.

Uitkijkpunten

De Grand Canyon kent 20 uitkijkpunten die eigenlijk allemaal de moeite waard zijn om te bezoeken omdat  er bij ieder punt weer een ander uitzicht is.

Om de keuze toch wat makkelijker te maken, onze favorieten:
- Pima Point. Dit is de laatste stop met de rode shuttlebus. Het uitkijkpunt is omringd door bos maar vanaf hier heeft u wel een prachtig uitzicht over de Colorado River en kunt u 40 miles ver kijken.
- Hopi Point. Vanaf dit punt heeft u een wijdsuitzicht over de Grand Canyon.
- Yavapai Point. Hier heeft u een panoramisch uitzicht over de canyon, maar kunt u ook goed de diepte ervaren.
- Mather Point. Vanaf dit punt kun je ongeveer een kwart van de hele Grand Canyon bezichtigen.

Hiken

Ondanks de vele uitkijkpunten die er zijn bij de Grand Canyon waarbij je al een goed beeld krijgt van de grootsheid van de canyon, zijn er verschillende hikes waarbij je een stuk de kloof in loopt. De Bright Angel Trail (19.2 km) en South Kaibab Trail (9.6 km) zijn hikes voor de gevorderden onder ons. Een makkelijkere wandeling is de Rim Trail. Deze start in Grand Village en loopt door tot aan Hermits Rest, 21 kilometer verderop. Deze trail loopt langs de kloofrand en geeft een prachtig uitzicht over de canyon. Doordat de shuttlebus in grote lijnen dezelfde route volgt kun je zelf bepalen welk stuk je loopt.

Zonsondergang

Tijdens de zonsondergang komen de rode kleuren van de Grand Canyon pas echt naar voren. Aanraders hiervoor zijn Hopi Point, Pima Point en Yaki Point. Altijd vroeg wakker, bekijk dan de zonsopgang bij Yaki Point of Mather Point.

National Park Grand Canyon
National Park Grand Canyon

Grand Canyon South Rim

Het meestbezochte deel van de Grand Canyon is de South Rim.

Tip: wanneer u vanuit de richting Flagstaff komt, ligt het voor de hand om te rijden via de 180 North. Een mooi alternatief is de Highway 89 North naar Cameron. Dan kom je het park binnen bij de minder gebruikte Oost-ingang (deze wordt ook wel Desert View genoemd). Wanneer je in Cameron bent, stop dan bij de Cameron Trading Post voor een lokale lunchspecialiteit: Navajo tacos, frybread en taco fixings.

Kom je het park binnen via de East Entrance, dan kun je een aantal stops maken langs de weg, bijvoorbeeld bij de 'viewing points' over Little Colorado River Gorge, Desert View Watchtower en Grandview Point. De South Rim is het hele jaar geopend. Wanneer u dichtbij de South Rim een overnachting heeft gepland , dan heeft u met 1 volle dag voldoende tijd om alle uitzichtpunten te bezoeken. ‘ s- Avonds kunt u dan genieten van het prachtige uitzicht over de canyon tijdens de zonsondergang. Wanneer u lange wandelingen in de planning heeft dan is het aan te raden meerdere nachten in de omgeving te blijven.

Geheime tip: Shoshone Point, een uitzichtpunt welke door vele mensen wordt overgeslagen omdat het niet op de map wordt benoemd als officieel punt. Ten westen van mijlmarkering 246 op Desert View Drive kunt u uw auto parkeren. Van daaruit maakt u een wandeling (ca 1,5 km) om het uitzichtpunt te bereiken. Het uitzicht is hier geweldig, maar kijk uit, losse rotsen en smalle richels zijn gevaarlijk, een val kan hier fataal zijn.

Grand Canyon North Rim

Alhoewel de North Rim hemelsbreed slechts 10 mijl van de South Rim ligt, kunt u deze beter niet dezelfde dag bezoeken. Wilt u zowel de South Rim als de North Rim van de Grand Canyon bekijken, dan kunt u hier het beste meerdere dagen voor uittrekken. Met de auto bent u toch al wel tweehonderd mijl (ca. vier uur) aan het rijden. De North Rim is ook moeilijker bereikbaar. Via Jacob Lake aan de noordelijke kant volgt u de 61. Deze toegangsweg kan in de wintermaanden zijn afgesloten. Er komen hier jaarlijks veel minder mensen.

Grand Canyon West & Skywalk

Als u niet voldoende tijd heeft om met de auto de South Rim of de North Rim te bezoeken dan kunt u overwegen om de Grand Canyon West en de Grand Canyon Skywalk te bezoeken.  Vanuit Las Vegas bereikt u na ca 2.5 uur rijden Grand Canyon West en de Grand Canyon Skywalk. Dit gebied behoort niet tot het Grand Canyon National Park. U dient hiervoor een aparte entrée te betalen.  De Skywalk is een glazen platform en bevindt zich in het Hualapai Indianen reservaat. Vanaf het platform heeft u een prachtig uitzicht. Houdt u er rekening mee dat u zelf hier niet mag fotograferen. Het aanwezige personeel maakt ter plaatse foto’s die u na uw bezoek kunt kopen.


Weer in de Grand Canyon

Omdat er sprake is van flink wat hoogteverschil, is er veel variatie in de weersomstandigheden. In de zomer is het aan de South Rim gemiddeld 30 graden en op de North Rim vijf graden kouder. Op de bodem van de Grand Canyon kan het makkelijk 40 graden worden. 
In de winter sneeuwt het regelmatig in de Grand Canyon. Met name de North Rim, en in mindere mate de South Rim, lopen dan kans om (gedeeltelijk) te worden afgesloten.

Rondvlucht boven de Grand Canyon

Bekijk de Grand Canyon eens vanuit een ander perspectief en maak met een vliegtuig of helikopter een rondvlucht. Deze kunnen vanuit Tusayan  bij de zuid ingang van het park, of vanuit Las Vegas gemaakt worden.


De Grand Canyon intrekken

U kunt zelf met de auto rondrijden, maar in het National Park Grand Canyon kunt u ook met een shuttlebus een tour maken. Deze shuttlebussen laten u de prachtige uitzichten van het park zien en worden natuurlijk door een gids van commentaar voorzien. Er zijn drie verschillende routes die de shuttlebussen rijden.