Yosemite National Park

Informatie en handige tips voor uw bezoek aan Yosemite NP!

  • Yosemite NP
    Yosemite NP

Een van de eerste Nationale Parken van de VS

Met 4 miljoen bezoekers per jaar is Yosemite NP in de staat Californië het meest bezochte National Park aan de westkust van de Verenigde Staten. Waarom Yosemite zo populair is, zul je begrijpen wanneer je Yosemite Valley inkijkt. Hier vindt u prachtige watervallen (o.a. Yosemite Falls, Bridalveil Falls), steile rotswanden (o.a. Half Dome, El Capitan) en een populair wandelpad (Mist Trail). Tijdens je rondreis door West-Amerika is Yosemite National Park dan ook een must!

Top 5

- Tioga Road: Deze weg loopt dwars door het park van oost naar west en v.v. en is ideaal om Yosemite te ontdekken en de drukte bij de andere bezienswaardigheden te ontlopen.
- Tunnel View: Vanaf dit punt heeft een prachtig uitzicht over Yosemite Valley met o.a. El Capitan, Half Dome en Bridalveil Fall.
- Glacier Point: Dit uitzichtpunt biedt een spectaculair uitzicht over Yosemite Valley, Sentinel Dome en Half Dome.
- Mist Trail: 1 van de meest populaire wandelingen naar o.a. Vernal Fall en een heerlijke manier om van de natuur te genieten.
- Yosemite Falls: De meest populaire waterval in Yosemite en met 740 meter 1 van de hoogste ter wereld.

Tioga Road

De Tioga Road (CA-120) loopt van Lee Vining ten oosten van Yosemite National Park dwars door het park tot aan Groveland-Big Oak Flat ten westen van Yosemite en biedt onderweg een tal van bezienswaardigheden.

- Tuolumne Meadows. 1 van de hoogste weiden van de Sierra Nevada en niet te missen tijdens je rit over de Tioga Road. Hier heb je een prachtig uitzicht over de weiden, de Tuolomne rivier met op de achtergrond de granieten bergtoppen.

- Olmsted Point. Vanaf hier kun je kilometers ver kijken en onder andere Half Dome zien.

- Tenaya Lake. Dit meer ligt direct aan de Tioga Road en is het grootste natuurlijke meer van Yosemite. Het een heerlijke plek om te picknicken en voor de dappere de plek om een duik te nemen (het water is ijskoud).

- Mono Lake. Dit meer ligt bij de oostingang van Yosemite National Park en is meer dan 760000 jaar geleden ontstaan en daarmee 1 van de oudste meren van Noord-Amerika. Het meer kenmerkt zich door de vele kalksteentorens in en rond het water, tufa’s genoemd.

Doordat de Tioga Road hooggelegen is, met het hoogste punt de Tioga Pass op 3031 meter hoogte, is de weg doorgaans geopend van mei/juni tot oktober/november. In de wintermaanden zal de weg bedekt zijn met een dik pak sneeuw

Actuele informatie

Wil je weten of de Tioga Pass geopend of (deels) gesloten is? Bekijk de meest actuele informatie hier.

Is de Tioga Pass afgesloten tijdens je vakantie? Geen nood: er zijn diverse mooie alternatieve routes van oost naar west of v.v. te rijden, zodat je alsnog je volgende bestemming kunt bereiken. Bekijk de mogelijkheden hieronder of neem contact op met je reisspecialist voor meer informatie!

Glacier Point

1 van de mooiste uitzichten over Yosemite heb je vanaf Glacier Point. Hier kijkt u over Yosemite Valley met Half Dome, Yosemite Falls, Vernal Fall. Vanaf hier zijn ook verschillende wandelingen mogelijk, bijvoorbeeld Taft trail waarbij je een prachtig uitzicht hebt over Sentinel Dome.

Mariposa Grove of Giant Sequoias

Sequoia National Park is niet de enige plek waar de gigantische sequoia bomen te bekijken zijn, ook in Mariposa Grove in Yosemite National Park zijn deze prachtige bomen te vinden. De bekendste is Grizzly Giant en is +/- 2500 jaar oud, maar hier staan ook de Fallen Monarch, Three Graces en de California Tunnel waar je doorheen kunt wandelen!

Vervoer in het park

Hoewel het park toegankelijk is met de auto, rijden er in de drukste gebieden van Yosemite National Park gratis shuttlebussen. Ideaal om de drukte met parkeren te ontlopen. Meer informatie over de bussen vindt u op: https://www.nps.gov/yose/planyourvisit/publictransportation.htm.  

Ook met de camper of te voet (er zijn vele hike trails) kunt u Yosemite National Park bezoeken. Zelfs met de fiets is het mogelijk. Er ligt ruim 19 kilometer aan fietspaden. 

Fun Facts

- Yosemite National Park is 1 van de oudste parken van de Verenigde Staten.

- El Capitain is de grootste zichtbare monoliet ter wereld.

- Yosemite kreeg als eerste park een parkwacht. Galen Clark werd in 1866 als parkwacht aangesteld.

- ’s Avonds tussen half en eind februari gloeit Horsetail Fall op door de ondergaande zon waardoor het lijkt alsof er een lint van vuur stroomt.

- Er leven meer dan 400 soorten dieren in het park.

- Yosemite National Park wilde in 1932 de Olympische Winterspelen organiseren, uiteindelijk won Lake Placid.