New York City

The city that never sleeps

Welkom in New York City! De stad die nooit slaapt, de stad waar dromen werkelijkheid worden. U zult versteld staan van alle bezienswaardigheden en grote gebouwen. De stad New York bestaat uit vijf boroughs of stadsdelen: The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island. Veel monumenten en wijken van de stad zijn wereldberoemd en staan vaak symbool voor de Verenigde Staten in het algemeen. Brengt u in New York bijvoorbeeld een bezoek aan het Central Park, Madison Square Garden, het Theatre District, Times Square, The Empire State Building, het Rockefeller Center, het oude, in 2001 door terroristen vernietigde, World Trade Center met de Twin Towers en de opvolger hiervan, het in 2014 geopende One World Trade Center en natuurlijk het Vrijheidsbeeld. U kunt de stad te voet verkennen of u kunt een tocht maken per touringcar van bijvoorbeeld Grayline. Zij laten u de “hotspots” zien op een comfortabele manier. Indien u van shoppen houdt kunt u uw hart ophalen bij Macy’s of Bloomingdale’s. Natuurlijk is er in New York nog veel meer te zien en te beleven!

Klimaat

New York heeft volgens de klimaatclassificatie een zeeklimaat, omdat de temperatuur in de koudste maanden gemiddeld -1.5 °C is op het John F. Kennedy International Airport en 0 °C in Central Park. De stad heeft gemiddeld 234 zonnige dagen per jaar.

De zomers zijn gewoonlijk warm en vochtig met gemiddelde temperaturen van 21-25 °C. De winters zijn koud, maar door de ligging van de stad aan de Atlantische kust zijn de temperaturen wat minder koud dan in de binnenlanden, met hoge temperaturen net boven het vriespunt en lage net onder het vriespunt. Lente en herfst zijn wisselend en kunnen verschillen van koel tot heet, alhoewel ze gewoonlijk mild zijn met een lage luchtvochtigheid. Extremen komen ieder jaar voor. In de zomer komt de temperatuur gemiddeld 16 tot 19 dagen boven de 32 °C uit; over langere perioden van 4 tot 6 jaar komen zo nu en dan zelfs temperaturen van 38 °C voor. Ook de winter kent extremen: ieder jaar kan de temperatuur enkele dagen dalen tot -12 °C of stijgen tot 10-15 °C.

Winter in Central Park.
Winter in Central Park.

911 Memorial Ground Zero

Op 12 september 2011 is het 9/11 Memorial geopend. Dit memorial is gebouwd ter ere van de bijna 3000 slachtoffers welke zijn gevallen op 11 september 2001.

Het memorial bestaat uit twee grote waterbassins met watervallen, waar alle namen van de slachtoffers in zijn gegraveerd. Het memorial staat precies op de plek waar de Twin Towers hebben gestaan. Tevens staat hier ook een museum waar u foto's, verhalen, video's en ander materiaal kunt vinden over 11 september.

Indien u het 9/11 memorial wenst te bezoeken, dient u van te voren te reserveren. Er zijn aan de reservering geen kosten verbonden.

9/11 Memorial Ground Zero
9/11 Memorial Ground Zero

Muziek en culturele centra

New York is een centrum van de Amerikaanse muziekindustrie sinds de eerste grammofoonplaatopnames in de vroege 20e eeuw. Een aantal bedrijven en organisaties van deze industrie hebben hun hoofdkantoor in New York. Daarnaast zijn ook verschillende redacties van toonaangevende muziektijdschriften in New York gevestigd, zoals die van rocktijdschrift Rolling Stone.

Carnegie Hall is een van de belangrijkste concertzalen ter wereld, ze wordt vooral gebruikt voor klassieke muziek, de zaal wordt geroemd om de goede akoestiek. Het gebouw uit 1890 werd gebouwd door de filantroop Andrew Carnegie. Het raakte in verval maar werd gerenoveerd tussen 1983 en 1995. Radio City Music Hall is een grote concert- en theaterzaal gevestigd in Rockefeller Center. Het is een zeldzaam voorbeeld van art deco stijl en een belangrijke architectonische attractie.

Het Lincoln Center is een 61.000 m² groot cultureel centrum dat plaats biedt aan verscheidene instellingen, zoals de Metropolitan Opera, New York Philharmonic, New York City Ballet, Vivian Beaumont Theatre en de Juilliard School.

Lincoln Center
Lincoln Center

Milieu

New York doet het wat milieu betreft goed in vergelijking met veel andere steden. Zo is het gebruik van openbaar vervoer in de stad het hoogst van gehele Verenigde Staten. Daardoor is het brandstofgebruik gelijk aan het nationaal gemiddelde in de jaren 20 van de twintigste eeuw. Door het intensieve gebruik van het openbaar vervoer bespaarde New York in 2006, 6,8 miljoen liter olie. Daarmee is de stad een belangrijke bijdrager aan energiebesparing door middel van de inzet van openbaar vervoer; het maakt New York tot een van de energiezuinigste steden van de Verenigde Staten.

New York richt zich ook op het gebruik van minder energie in stadskantoren en openbare gebouwen. De stad is koploper met de bouw van energiezuinige groene kantoorpanden, zoals de Hearst Tower. Verder is er een groot wagenpark met energiezuinige openbaarvervoersbussen, met bussen die rijden op aardgas en ook hybride aangedreven bussen. In de stad rijden daarnaast een aantal van de eerste hybride taxi's.

Taxi's in New York
Taxi's in New York

Openbaar Vervoer

MTA verzorgd het openbaar vervoer in deze stad. Informeert u ook eens naar de MetroCard voor onbeperkt reizen. Meer informatie en kaarten van de subway vindt u op: http://mta.info/

Transfers

Supershuttle verzorgt Shuttle vervoer van de luchthavens LaGuardia, John F. Kennedy en Newark naar Manhattan. Voor bedragen tussen de $15 en $25 per persoon. Deze shuttles rijden bijna de hele dag af en aan.

Metro MTA
Metro MTA

Broadway & Times Square

Wat u absoluut niet mag missen is het beroemde Theatre District rondom Times Square. Op dit plein komen de theaterstraat Broadway, 7th Avenue, 42nd & 47th Street samen. De naam Times Square komt oorspronkelijk van de krant The New York Times die hier gevestigd is. Bezoekt u eens een beroemde Broadway show! Zoals onder andere Wicked, Shrek the Musical, Billy Elliot, Mamma Mia en nog veel meer. U kunt bij het TKTS op Broadway West 47th St. kaartjes kopen met korting voor een show op dezelfde dag. Wel kunnen de wachttijden hiervoor erg lang zijn, maar voor de kortingen die heel hoog op kunnen lopen is dit absoluut de moeite waard!

Times Square Broadway
Times Square Broadway

Soho

De kunstenaarswijk van New York stond op de nominatielijst gesloopt te worden, maar toen steeds meer kunstenaars de goedkope woningen gingen betrekken, kwamen er al snel diverse galerijen, winkeltjes en cafetjes. Hierdoor zag men in, dat Soho bewaard moest blijven. Het vele gietijzer dat de gebouwen siert, is typisch voor de wijk. Voor de pioniers van Soho zijn de huurprijzen inmiddels veel te hoog geworden en zijn zij vertrokken naar het nabijgelegen TriBeCa en Meatpacking district. Wilt u de echte artistieke sfeer proeven, bezoek dan hier één van de restaurantjes of barretjes!

Vintage gebouwen Soho
Vintage gebouwen Soho

Wall Street

Hier worden fortuinen gemaakt en weer verloren. De New York Stock Exchange is één van de belangrijkste gebouwen van Wall Street. Het is het grootste en drukste financiële centrum van de wereld. Vanaf een galerij boven de beursvloer is te zien hoe de handelaren te werk gaan.

Wall Street
Wall Street

Statue of Liberty / Vrijheidsbeeld

Lady Liberty is sinds de onthulling van het beeld in 1886 niet alleen wereldwijd het symbool geworden van New York, maar ook van de vrijheid. Het 93 meter hoge beeld staat op een oud fort op een eilandje bij Manhattan.

De Kroon symboliseert de zeven wereldzeeën en continenten, de fakkel is zelfs voorzien van een laag 24 karaats bladgoud. Vanaf Manhattan varen diverse boten naar Liberty Island.

Vanaf eind oktober 2011 wordt het Vrijheidsbeeld gesloten vanwege renovatie werkzaamheden. Ze verwachten dat dit een jaar gaat duren. Liberty Island blijft toegankelijk voor bezoekers.

Statue of Liberty New York
Statue of Liberty New York

Districten en wijken

The Bronx

The Bronx is de noordelijkste borough van New York, de locatie van het Yankee Stadium, de thuisbasis van de New York Yankees. Hier bevindt zich ook de wijk Co-op City, het grootste huisvestingsproject van een woningbouwvereniging in de Verenigde Staten. Op een heel klein stukje van Manhattan (Marble Hill) na, is The Bronx het enige deel van de stad dat zich op het Amerikaanse vasteland bevindt. The Bronx staat bekend als de geboorteplaats van de rap en de hiphopcultuur.

De Bronx, Spoorweg
De Bronx, Spoorweg

Brooklyn

Brooklyn is de borough met het grootste inwonersaantal. Het was een zelfstandige stad tot 1898. Brooklyn is bekend om zijn culturele, sociale en etnische diversiteit, zijn specifieke kunststromingen, zijn wijken met een eigen karakter en om zijn unieke architecturale erfgoed. Het is de enige borough buiten Manhattan die een duidelijk centrum heeft. Er is een lange kustlijn met veel stranden en het bekende Coney Island, een van de eerste pretparken in de regio.

Vier Vrijheden Park, Brooklyn
Vier Vrijheden Park, Brooklyn

Manhattan

Manhattan is de borough met de hoogste bevolkingsdichtheid en is wereldbefaamd door de wolkenkrabbers en het grote Central Park. Manhattan is het financiële centrum van de stad en er bevinden zich hoofdkantoren van vele multinationals en internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties. Ook zijn er belangrijke universiteiten gevestigd, evenals culturele bezienswaardigheden zoals musea, het Broadway-theaterdistrict, Greenwich Village, en Madison Square Garden (waar o.a. the New York Knicks thuis spelen). Manhattan is te verdelen in Lower, Midtown en Upper Manhattan. Upper Manhattan is dan weer verdeeld in de Upper East Side en de Upper West Side, van elkaar gescheiden door Central Park. Het noordelijkste gedeelte heet Harlem.

Central Park
Central Park

Queens

Queens is de grootste borough en is de etnisch meest diverse county in de Verenigde Staten. Het zal Brooklyn in de toekomst waarschijnlijk voorbijstreven qua inwonertal. Van oorsprong is Queens een verzameling dorpjes gesticht door Nederlanders. Tegenwoordig wordt de borough hoofdzakelijk door middenklasse Amerikanen bewoond. Het is de enige grote county in de Verenigde Staten waar het gemiddelde inkomen van een Afro-Amerikaan met ongeveer 52.000 dollar hoger ligt dan dat van een blanke Amerikaan. In Queens liggen twee grote luchthavens, LaGuardia Airport en John F. Kennedy International Airport (JFK).

John F. Kennedy International Airport
John F. Kennedy International Airport

Staten Island

Staten Island is de meest voorstedelijke borough. Staten Island is met Brooklyn verbonden door de Verrazano-Narrows Bridge en met Manhattan door de gratis Staten Island Ferry, die tevens geldt als een populaire toeristische attractie. De Staten Island Greenbelt, die centraal op Staten Island ligt en 25 km² groot is, biedt zo'n 56 km wandelpaden en een van de laatste onverstoorde bossen van de stad. De F.D.R. Boardwalk, gelegen langs de South Beach, is met 2,5 km de op drie na langste boardwalk ter wereld.

Staten Island
Staten Island