Colorado

De 100 jaar Staat

  • Denver
    Denver
  • Aspen Rocky Mountains
    Aspen Rocky Mountains

Poort tot de Rocky Mountains

Colorado is een staat in het midden van de Verenigde Staten. En wordt ook wel de poort tot de Rocky Mountains genoemd. Het oosten van Colorado is plat met veel weilanden. Het midden daarentegen kent hoge, besneeuwde bergtoppen.

Denver is verreweg de grootste stad in Colorado. Inclusief voorsteden woont bijna de helft van de bevolking in deze stad. Hierdoor is Colorado een uitstekende plek voor liefhebbers van uitgestrekte natuurgebieden en rust.

Net als bij veel (buur)staten met een gelijksoortige omgeving, verleent Colorado zich uitstekend voor wintersport, mountainbiken, wandelen en kamperen.

Little facts

Hoofdstad: Denver
Grootste stad: Denver
Bevolking: 5696000
Oppervlakte: 269837 km2
Hoogste punt: Mount Elbert (4401 m)

Denver

Ondanks de grootte is Denver een schone, groene stad. In Denver zijn meer dan 200 parken te vinden. Daarnaast een Denver een levendige, ontspannen stad.

Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Denver’s 16th Street Mall. Hier vindt u winkeltjes, cafeetjes en uitgaansgelegenheden.

De rijke geschiedenis van Denver leert u het beste kennen in Larimer Street. Hier heeft de tijd stilgestaan, getuige de oude gaslantaarns en Victoriaans stijl huizen die hier terug te vinden zijn. Aan de straat woont Molly Brown, een van de meest bekende Titanic-ramp overlevers. Leer ook de geschiedenis kennen aan de hand van het Museum van Western Art en het Railroad Museum.

Bezoek ook de Coors brouwerij, de grootste bierbrouwerij ter wereld. Coors brouwt maar liefst 22 miljoen vaten bier per jaar. Tours bieden een unieke kijk achter de schermen.

Downtown Denver
Downtown Denver

Aspen / Breckenridge

In Colorado vindt men enkele van de meest bekende wintersport oorden ter wereld, waaronder Breckenridge en Aspen. Beide plaatsen worden geroemde vanwege de goede kwaliteit sneeuw in de winter. Behalve skiën en snowboarden is het goed vertoeven op een van de vele terrassen of een van de vele restaurants in de regio. Met name in Aspen zijn er veel luxe resorts en grote huizen. Regelmatig komen hier veel beroemdheden naartoe om te wintersporten. Niet alleen in de winter is Aspen populair. In de zomer staan de velden in bloei en kunnen met name mountainbikers de sneeuwvrije skipistes gebruiken. In de herfstmaanden zijn de bomen in de omgeving goud, bruin en rood gekleurd.

Skiën in Aspen
Skiën in Aspen

Rocky Mountains

Op zo’n twee uur rijden van Denver, ligt Rocky Mountain National Park. Het park is zeer divers, met hoge bergtoppen, uitgestrekte bossen, rivieren en meren. Tevens komen hier verschillende diersoorten voor, waaronder de coyote, bergleeuw, zwarte beer, eland, hert en dikhoornschaap.

Trail Ridge Road is een van de meest populaire ‘attracties’ van het park. Automobilisten worden getrakteerd op een weergaloos uitzicht over de bergen. Omdat delen van de weg hoog boven de boomgrens lopen, is het een unieke afwisseling van vlakten, rotsen en besneeuwde bergtoppen.

Wat lager gelegen dan Trail Ridge Road, is Bear Lake. Vanuit Beaver Meadows Visitors Center, aan de westgrens van het park, kunt u met de auto of shuttleservice naar dit meer rijden voor een prachtige wandeling om het meer heen. Bear lake wordt gezien als een van de mooiste meren van Rocky Mountain National Park.

Wildlife Rocky Mountains
Wildlife Rocky Mountains

Mesa Verde National Park

Dit park staat bekend om de unieke klifwoningen, die uitgehakt zijn door de indianen. Het is niet helemaal duidelijk hoe oud de rotswoningen precies zijn. Algemeen wordt er vanuit gegaan dat het ontstaan van deze unieke nederzettingen in de rotsen, tussen het jaar 750 en 1300 tot stand zijn gekomen. Mesa Verde National Park is tevens UNESCO werelderfgoed. Enkele van de meest populaire ruines zijn bijvoorbeeld Cliff Palace en Long House. Cliff Place is de grootste klifwoning in Noord Amerika. Hier hebben zo’n 100 mensen gewoond. Het bouwwerk is ingedeeld in 23 zogenoemde “Kiva’s” -ronde ceremoniele kamers- en zo’n 150 gewone kamers.

Four Corners Monument
Vlak bij Mesa Verde National Park ligt het Four Corners Monument. Dit monument is uniek in zijn soort omdat het de enige plek is in de Verenigde Staten waar vier staten aan elkaar grenzen. Colorado deelt dit monument met Utah, Arizona en New Mexico. Het monument wordt beheerd door de Navajo indianen. Rondom het monument staan kraampjes waar handgemaakte juwelen en kunst verkocht worden.

Mesa Verde National Park
Mesa Verde National Park

Telluride Blues & Brews Festival

Het Telluride Blues & Brews Festival staat bekend als een van de meest schilderachtige en intieme muziekfestivals van het land en vindt jaarlijks in september plaats in het wereldberoemde bergstadje Telluride, Colorado. Dit festival biedt een combinatie van muziek zoals live blues-, funk-, indie-, rock-, jamband-, gospel- en soul in combinatie met een aantal ambachtelijke bierbrouwerijen van het land. Voor kinderen zijn er klimmuren, springkastelen, glijbanen en optochten. Daarnaast kunt u terecht bij diverse lokale en regionale aanbieders van onder meer eten en handwerk.

Telluride Colorado
Telluride Colorado

Red Rocks Amphitheater Colorado

Het Red Rocks Amphitheater Colorado is een iconisch openlucht amfitheater, gelegen in Morrison, ca. 24 kilometer van Denver. Het theater biedt regelmatig een bijzonder podium aan artiesten die optreden tussen twee molieten van maar liefst 100 meter hoog. Door de geweldige akoestiek en sfeer kunt u zeker zijn van een ultieme concertbeleving. Leuk weetje! U2 heeft de opnames van de vertolking van Sunday Bloody Sunday tijdens hun liveconcert in dit theater ook gebruikt als videoclip.

Red Rocks Amphitheater
Red Rocks Amphitheater

Million Dollar Highway

In de staat Colorado van de Verenigde Staten van Amerika is eind jaren tachtig een speciale snelweg aangelegd: de Million Dollar Highway, onderdeel van de San Juan Skyway. Het is een deel van de route van de U.S. 550 tussen Silverton en Ouray en beslaat ca. 25 kilometer. Het is een van de meest spectaculaire ritten van het land.  De Million Dollar Highway biedt een adembenemend uitzicht op de bergen en valleien en kostte naar verluidt een miljoen dollar per mijl om te bouwen. De weg kent geen standaard veiligheidsmaatregelen zoals vangrails, dus het is een route die wel de volledige concentratie van de bestuurder vergt en strikte naleving van de geldende voorschriften.


Million Dollar Highway
Million Dollar Highway